Anmeldelse av J2 Restaurant: Godt, hett, søtt, salt og syrlig

LITE TEAM, STORE SMAKER: Hos J2 får du et meget godt måltid full av smak.
LITE TEAM, STORE SMAKER: Hos J2 får du et meget godt måltid full av smak.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

J2 Restaurant

Oslo$$$$

I Pilestredet ligger et lite kjøkken med de største smakene du aldri smakt før.

I New York blir fine dining endret av det koreanske kjøkken. I Oslo er det engelske kjøkken en mer prominent aktør og premissleverandør enn det koreanske. Se på Hyde, Varemottaket og Little Pickle.

Men vi er også i en bølge av gode restauranter som bryter opp det store området Asia for oss. Regionale matkulturer får egne scener: Schezuan, Japan, Filippinene og Sør-Korea. Det er mange paralleller mellom Japan og Korea. De fermenterer soyabønner til sauser og «paster», enkle grønnsaker blir til enorme biter av smak. Selv om likhetene er mange er også forskjellene store.

Blackpink, BTS, Oldboy, Squid Game, Parasite – Sør-Koreas myke makt har aldri vært så sterk. Det er nå flere europeere som vil lære seg koreansk enn kinesisk. Språk er makt heter det, og nå er det Seoul som er på ballen. Det viser seg også i maten vi spiser. Som med andre kulturuttrykk er også mat trendbasert.

J2 åpnet for fire år siden. Gjennom pandemien klarte de seg på det flotteste middagskittet i byen. De åpnet også en liten koreansk kolonial med koreanske spesialiteter. Så de kan ikke beskyldes for å dilte etter en trend.

Hamachi.
Hamachi.
Foto: Mathias Steinbru

Fint skårne skiver av hamachi, yellowfin, ligger i den fruktige og syrlige saften fra kumkvat og kamplah. Et fint bitt i de nøre og fete fiskeskivene komplimenteres av den friske sausen. Tynne skiver av purre gir knas og sødme. En fin start på måltidet, og en god introduksjon på smakene som skal komme.

I Seoul har man to kjøleskap. Ett for maten, og ett for all kimchi-en. For det kimchi tar ut i smak, har det ekstra mye av i duft. Kimchi er den viktigste delen i det koreanske kjøkken. Og det er ikke bare som man ofte tenker; kål som fermenteres. Alt av grønnsaker kan få behandlingen av litt salt og aktive melkesyrebakterier. Det resulterer i rik smak og masse gode bakterier for mage og tarm.

Foto: Mathias Steinbru

Kalde sobanudler ligger i en lett syrlig og salt saus. På toppen hviler to sjøkrepshaler. De er lett grillet. Smaken er søt. Den nøttete smaken av soba, det lette saltet og et pent sting fra sennep kler de søte halene meget godt.

To dumplings ligger på grønnkål i bambuskurv. To skåler ved siden er ment for å dyppe i.

Iberico dumpling med fermentert løk og kinakål-kimchi. Løken smaker av perfekt brunet løk, men har en syre og en tekstur som avslører at det umulig kan ha vært varmebehandlet.

Svinekjøttet er fett og mørt. Sammen med den hete kimchien går det opp i en slags høyere enhet, bedre enn de to enkeltdelene.

Den fermenterte løken er en attraksjon i seg selv.

J2 burger.
J2 burger.
Foto: Mathias Steinbru

J2 Burger – signaturretten til kjøkkenet er mørk i farge og stor på smak. Utbeinede kyllingvinger er saftige og smaksrike. Paneringen er sprø og det samme er kimchien, som også gir syre og hete til burgeren. En av byens aller beste kyllingsandwicher, men den faller ikke riktig på plass i menyen.

Black cod, misomarinert ulkefisk, er søtt, hett og silkemykt i konsistens. På siden ligger en blomkålpuré med kokosmelk, som underbygger sødme og beriker kålsmaken. En nesten underkokt brokkolini gir knas til retten. Den overveldende sødmen gjør at denne peker mot desserten.

Black cod.
Black cod.
Foto: Mathias Steinbru

Marinerte jordbær med sitrus-sorbé er en frisk avslutning. Den renser godt opp etter den fete fisken. Desserten serveres med soju, en koreansk drikk laget på ris og søtpotet. Det er en ganerenser, på samme måte som en vodka, men svakere i alkohol. En moderne variant er smaksatt med druejuice, og smaker som små, trekantede vann-is man kjøper i eske. Sammen med jordbær er det en fin avslutning.

Dessert.
Dessert.
Foto: Mathias Steinbru

Det er et meget godt måltid du får på J2, og samtidig føles det som det bor enda mer i dette kjøkkenet. Henter de frem flere av de mer ukjente og spennende smakene fra koreanske smaksuniverset blir det en enda sterkere berikelse til byen enn det allerede er.

J2 er et lite team som formidler mye kunnskap og store smaker.

Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?