Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Kathmandu: Nepalske opp- og nedturer

22. august 2019Restaurant
MIDT PÅ TREET: VGs anmelder hadde gledet seg til besøket, men endte på terningkast 3. Foto: Frode Hansen/VG
MIDT PÅ TREET: VGs anmelder hadde gledet seg til besøket, men endte på terningkast 3. Foto: Frode Hansen/VG

Restaurant Kathmandu

Nepalske Kathmandu i Bygdøy allé bidrar til restaurantmangfoldet i Oslo. Men det er et stykke mellom høydepunktene.

Nepalske restauranter finner man ikke mange av, hverken i Norge eller andre steder. I Oslo har vi én, og tiltaket i seg selv er rosverdig. Det nepalske kjøkken er interessant. Det bor over hundre ulike etniske grupper i Nepal, og karavaner, nomader og andre reisende har kommet og gått over Himalayas fjelloverganger i århundrer. Dette har satt sine spor også i grytene. Slektskapet med indisk kokekunst er tydelig, men innflytelsen fra Tibet, Kina og Thailand er også merkbar, for eksempel i de fylte dumplingene. Et annet særtrekk er sjenerøs bruk av chili, noe som nok opprinnelig henger sammen med nomadelivets utfordringer på ferskvaresiden. Det nepalske kjøkken er kanskje ikke så raffinert som sine slektninger, men byr på djerve og direkte smaker basert på de råvarene som var å få i høyfjellet. Gjestfriheten og vennligheten er legendarisk.

Vennligheten var det ikke noe å si på under vårt besøk på Kathmandu, men dessverre skortet det på andre områder. Jeg sier dessverre, for dette var en restaurant jeg virkelig hadde gledet meg til. Det samme hadde mitt spisefølge, som akkurat var kommet hjem fra et mange måneder langt opphold i nettopp Nepal.

Men dessverre. Samosaene var tørre, noe de ikke bør bli. Momos, eller dumplingene, det nepalske kjøkkenets stolthet, var stive i kantene og virket ikke ferskdampede, slik de skal være, bare oppvarmet. Verre var at deigen var tynnere enn den bør, slik at flere av dem var revnet og fyllet rant utover. Fyllet i både samosaer og momos var tamt og gjorde lite av seg.

Vi var eneste gjester. Det var ferieavvikling denne kvelden, slik at servicen nok ikke var like oppmerksom som den kanskje ellers ville vært. Det ble ordnet mye bak disken, men våre brukte tallerkener og glass ble stående uavryddet. Vennlighet er ikke nok, profesjonalitet må til, selv i ferietiden. Holder man først åpent, må man holde standarden.

Aaloo chiura, stekte poteter med løk og spisskummen, var godt, heldigvis. Potetbitene var pent behandlet, fløyelsmyke og saftige. Peanøtt-sadeko – jordnøtter med chili, tomat, koriander, hvitløk og andre krydder, må også få bestått, selv om de kunne bitt mer fra seg.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

TAMT FYLL: Anmelderen skriver at fyllet i de dampede Momos-ene gjorde lite av seg. Foto: Frode Hansen/VG
TAMT FYLL: Anmelderen skriver at fyllet i de dampede Momos-ene gjorde lite av seg. Foto: Frode Hansen/VG

Den tradisjonelle hovedretten i det nepalske kjøkken, thali, består av flere skåler med godsaker, gjerne forskjellige linsesupper, som slås over den obligatoriske risen. Fermenterte grønnsaker og annet grønt hører gjerne med, mens én varm hovedingrediens danner stammen. Som det mitt spisefølge tok denne kvelden: Dampede egg servert med potet og en pikant saus. Thaliene man får i Nepal har ikke alltid så mange ingredienser som denne, men hvor var smakene? Retten var bestilt til sterk, men det var lite fraspark. Den syltede rettichen hadde lite smak ut over eddik og salt, de to linsesuppene smakte dessuten likt, i den grad de hadde særlig mye smak.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

LITE FRASPARK: Nepali Thali Set-et som anmelderens spisefølge fikk manglet fraspark. Foto: Frode Hansen/VG
LITE FRASPARK: Nepali Thali Set-et som anmelderens spisefølge fikk manglet fraspark. Foto: Frode Hansen/VG

Da falt min kylling-chili bedre ut. Kjøttstykkene var saftige og med en tynn stekeskorpe som skapte tyggemotstand. Sausen hadde både sting og sødme, og grønnsakene var OK.

Setter man navnet Himalaya på en alminnelig flaske temperanillo, har importøren iallfall signalisert at temperanillo passer godt til krydret mat fra dette området – og det gjør den jo forsåvidt. Minst like godt som det egentlig nokså pregløse Everest-ølet, som i sin tynne sødme minner om indisk øl. Til 160 kroner flasken kunne iallfall ingen påstå at mitt spisefølge ikke forsøkte å bevege seg i høyden.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

SAFTIGE KJØTTSTYKKER: Anmelderen skriver at restaurantens Chicken chili hadde både sting og sødme. Foto: Frode Hansen/VG
SAFTIGE KJØTTSTYKKER: Anmelderen skriver at restaurantens Chicken chili hadde både sting og sødme. Foto: Frode Hansen/VG

Men veldig mange oppturer bød ikke besøket på. Den nepalske naan-en, en lillebror av det indiske brødet, smakte bra, men var noe tørt. Mine søte, varme gulab jamun-boller til dessert var gode, mens brownien var tørr og kom med noe som virket som kjøpeis, krem fra boks og en sjokoladesaus som smakte akkurat som den du får på spruteflaske.

På den andre siden av gaten ligger en av Oslos mest populære indiske restauranter. Der var det stinn brakke. Det var det ikke på Kathmandu, denne kvelden. Med bedre kvalitetssikring av mat og service ville Kathmandu med letthet kunne hevde seg bedre i konkurransen, spesielt siden den tilbyr mat som er unik for Oslo.

Publisert: 22.08.2019 kl. 15:09
Oppdatert: 22.08.2019 kl. 15:37


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?