Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Fly Chicken: Kjapp kylling

26. september 2019Restaurant
TERNINGKAST 5: VGs anmelder skriver at Fly Chicken i grunn er et hurtigmatkonsept - et veldig bra et. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
TERNINGKAST 5: VGs anmelder skriver at Fly Chicken i grunn er et hurtigmatkonsept - et veldig bra et. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Fly Chicken

Fly Chicken serverer utelukkende varianter av fritert kylling, men det gjør de veldig bra.

I det grønne skiftet har storfekjøtt fått skylden for både livsstilssykdommer og issmeltingen på Grønland. Men mens stadig flere forsøker å introdusere et mer plantebasert kosthold i hverdagen ser kyllingen ut til å klamre seg fast. Så langt har det ført til en oppblomstring av spisesteder med kylling i fokus. Fly Chicken i matkjelleren på Steen & Strøm er kanskje den enkleste av dem, men langt på vei den beste.

Fly Chicken ser ut til å dele kjøkken med Eat Thai, som ligger rygg i rygg her i hjørnet mot Kongens gate under Espresso House i det som er Oslos beste mattorg. Det er intimt og lavt under taket med enkle benker både langs veggen og i fellesområdene mellom de ulike serveringsstedene. Fly Chicken er helt i grenseland mellom et hurtigmatutsalg og et sted du setter deg ned for et måltid. Serveringskonseptet er ikke så langt ifra en takeaway pizza-avdeling med noen få sitteplasser slik som vi ofte ser i bydelene selv om maten er en annen. Bak disken står en smilende og serviceinnstilt ung dame som kjenner den korte menyen godt nok til å komme med overbevisende anbefalinger.

På menyen er det fritert kylling overalt; det er faktisk den første menyen uten et vegetarisk alternativ jeg har sett på lenge. Den er enkelt inndelt med kyllingvinger og beinfrie kyllinglår, fire ulike kyllingburgere, like mange ulike pommes frites-varianter og ni forskjellige dippsauser. Utvalget kan virke for smalt, men jeg foretrekker en kort og presis meny hvor kjøkkenet behersker alle rettene, fremfor en stor meny full av halvhjertede forsøk på å blidgjøre alle. Det er ikke nok variasjon i rettene til å spise flere måltid i uken her over tid, men det er nok både Roede, Dr. Lindberg og Atkins glad for.

Samlingen av ulike spisesteder under ett tak gjør det også lettere for hver av dem å konsentrere seg om noen få kjerneprodukter. Har du med en kompis som ikke spiser kylling, finnes det garantert noe annet som frister på mattorget.

Maten er så raskt ferdig at vi knapt rekker å hente bestikk og servietter til å tørke av smulene på bordet fra forrige gjest. Isolert sett er kjapp servering en forutsetning for suksess i dette segmentet, men skal man nå helt til topps må den hyggelige betjeningen innimellom ta seg en runde og rydde bord og stoler.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

«Fly experience» med kyllinglår, kyllingvinger, cheddarfries og dip. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
«Fly experience» med kyllinglår, kyllingvinger, cheddarfries og dip. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Det beinfrie kyllinglåret er dekket i knasende sprø panering med en smaksrik krydderblanding som har en snert i ettersmaken som jeg mistenker kommer av cayennepepper. Det møre lårkjøttet er imponerende saftig. I et slikt mektig smaksbilde er det vanskelig å fastslå om den kan være marinert i saltlake eller kjernemelk for å oppnå konsistensen, men det er ingen tvil om at Fly Chicken tar kyllingen på alvor.

Kyllingvingene holder samme høye klasse. Vingene har mer brusk og sener enn et utbeinet kyllinglår, men ellers er det ikke mye som skiller dem, og vingene fremstår som et bedre kjøp siden de koster mindre.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

«Loaded cheddar fries» med cheddar, rømme, jalapeño, bacon og rømme. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
«Loaded cheddar fries» med cheddar, rømme, jalapeño, bacon og rømme. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Pommes frites med mistenkelig gul ostesaus, baconbiter, rømme, hele jalapeños og vårløk bør spises straks. Ikke bare er ostesausen best mens den er varm, de friterte potetene blir også fort myke og slappe av fuktigheten i retten. Men rykende varm er det et herlig sammensurium av søtt, salt, fett og sterkt som det er vanskelig å finne noe å utsette på.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

«Superfly sandwich» med blant annet fritert kylling og løkringer. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
«Superfly sandwich» med blant annet fritert kylling og løkringer. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Slik er også Superfly Sandwich. Fritert kyllinglår servert på frisk crispisalat i en briochebolle med friterte løkringer, bacon og en søt BBQ-saus er proppfull av umami og er måltidets beste rett. Den knaser i munnen fra både kylling, løkringer og salat, mens krydderblandingen i paneringen er tydelig i hver bit. Her blir den ikke stående alene som i de rene kjøttstykkene, men løftes av sausen og den smør-rike og søtlige bollen. Og alt er som kjent bedre med bacon.

Fly Chicken er ikke feilfri, og det er ting å sette fingeren på. Vi ble blant annet belastet for en brus som skulle inngått i en pakke på tross av at jeg dobbeltsjekket med betjeningen. Rotet og smulene på bordet fra forrige gjest skyldes nok at sitteplassene i hjørnet lett blir glemt i en travel hverdag hvor mange gjester enten tar maten med seg videre, eller til bord andre steder på mattorget. Skal toppkarakteren trilles, må det bli bedre orden. Både kylling og burger er god nok til å spises med kniv og gaffel på hvite duker, men Fly Chicken er i bunn og grunn et hurtigmatkonsept. Et veldig bra et.

Publisert: 26.09.2019 kl. 15:32


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?