Vi har testet softis

29. mai 2020Restaurant
MYKE ISGLEDER: Isen fra Gutta på haugen med fancy topping får toppkarakter, mens den mer klassiske softisen fra Isboden på Aker Brygge får terningkast 5. Foto: Mathias Steinbru
MYKE ISGLEDER: Isen fra Gutta på haugen med fancy topping får toppkarakter, mens den mer klassiske softisen fra Isboden på Aker Brygge får terningkast 5. Foto: Mathias Steinbru

VGs anmeldere trillet både terningkast 4, 5 og 6 da de smakte på byens softis.

Solen skinner på Aker brygge, og folk ser ikke ut til å være særlig preget av covid og metersgrenser. Det er en våryr stemning i luften.

«Vi tar nye navn.»

«Hva?»

«Jo, nå som vi tropper opp helt uanmeldt og inkognito, ikledd sommerlige skjorter og korte benklær, tenkte jeg vi kunne ta slike anmeldernavn, sånn som de har i de andre avisene.»

«Javel, hva er nå det da?»

«Kjeks og Beger.»

Så nå var vi ikke lenger Fosnes Hansen og Steinbru. Vi var Kjeks og Beger. Her følger deres, det vil si vår test av årets softis, på St.Hanshaugen, og nede på Aker Brygge.

Kjeks starter en monolog om hva en softis er. Den er lang, men allikevel presis.

Softis er iskrem som ikke er kaldere enn -4 grader. Det går rundt i et kammer der en maskin også presser inn luft slik at den blir luftig, myk og seig. For at den skal henge sammen er det tilsatt en rekke emulgatorer, kjemiske stoffer som blant annet binder fett og væske sammen, og med de emulgatorene startet også vandrehistorien om britenes statsminister Margaret Thatcher.

Hun var nemlig kjemiker og kunne mye om emulgerende stoffer. Som ung jobbet hun for Lyons, et firma som blant annet produserte softis. Men alt dette skjedde over ti år etter at softisen ble oppfunnet i USA. Margaret Thatcher fikk ry som softisens fødselshjelper, men det er altså helt feil. Selv om det ble sagt i begravelsen og skrevet i internasjonale aviser. Politiske motstandere mente det var typisk for jernkvinnen at hun tok på seg æren for en vare som blir pumpet full av luft for så å kunne selges for dobbel pris.

For softis er dyrere enn vanlig iskrem, det må en stor maskin til for å oppnå den ønskede konsistensen. Hadde man ikke tilsatt luft i isen, ville den vært like hard som isbiter.

For at en softis skal være en god softis må den være myk, seig, ikke for søt, og smake av god melk. Vi tester i softisvær: Når solen skinner.

Pascal

Pascal byr på egenlaget softis med vanilje fra Madagaskar, smuler av makroner, salt karamellsaus og valgfri makron på toppen. Softisen serveres i beger.

Foto: Mathias Steinbru
Foto: Mathias Steinbru

Softisen er kompakt og veldig søt. Den salte karamellen mangler litt salt, men alt i alt en god softis. Sitronmakronen tilfører litt syre. Lakrismakronen fungerer også fint, men Kjeks (Fosnes Hansen) forstår ikke helt formålet med en makron balanserende på toppen av softisen. At vaniljen fra Madagaskar ikke er løst snakk, er lett synlig på de små, svarte vaniljefrøene i ismassen.

Pris 62 kroner med valgfri makron, makronsmuler og salt karamellsaus

En solid porsjon med god smak og flott utseende gir terningkast 5.

Gutta på haugen

Gutta har på få år befestet seg som stedet for god softis. De serverer økologisk softis fra Hennig-Olsen, laget på Rørosmelk.

Foto: Mathias Steinbru
Foto: Mathias Steinbru

Softisen serveres i beger eller kjeks, og de har et fint utvalg av smaker. Kjeks prøver seg på økologisk mørk sjokolade, mens Beger drister seg på en variant med olivenolje og salt.

Guttas softis er litt lettere, og noe mindre søt enn den som naboen Pascal serverte. Den er ikke like pen som Pascals. Olivenolje og salt fungerer veldig bra sammen med den kalde søte isen. Beger spiser ikke så mye softis, men denne, som har sødme, salt og litt grønn bitterhet faller i smak, og Beger spiser den gjerne en gang til i sommer.

Softisen med økologisk mørk sjokolade fra Valrhona faller i smak hos Kjeks, som liker at heller ikke sjokoladen er for søt. Dette er en softis som også voksne kan spise mer enn to munnfuller av.

Prisen på isen er 60 kroner med valgfri strø.

Med smak av vanilje, god melk og mindre sødme får softisen med mørk sjokolade og olivenolje og salt terningkast 6.

Doggystyle, pølsekiosk og isbod på Aker Brygge

Fra en klassisk amerikansk gatematvogn serveres den klassiske, norske softisen fra Diplom-Is, med strø og sjokoladetrekk.

Foto: Mathias Steinbru
Foto: Mathias Steinbru

Isen er luftig og seig, men den mangler den gode, ekte vaniljesmaken. Sjokoladetrekket tilfører noe sprøtt til alt det myke. Kjeks spiser sin is i ro og mak med skje fra beger. Det viser seg å være klokt.

«Den smelter altfor fort!» sier Beger mens han desperat kjemper mot sol og tyngdekraft. En kamp han er dømt til å tape og store deler av lakrisstrøet og isen havner på bukse og bord.

Men isen er den vi husker fra somrene vi var små og lykkelige og bare hadde bekymringer som var isrelaterte.

Denne softisen har en smak som passer de fleste, kanskje spesielt de yngste eller de som vil bli som barn igjen.

Pris 40 kroner for isen, 5 kroner for strø.

Terningkast 4.

Isboden Aker Brygge

Serverer Hennig-Olsens vanlige softis.

Foto: Mathias Steinbru
Foto: Mathias Steinbru

Kjeks har fått seg en softis i kjeks med sjokoladetrekk fra den elegante Isboden i klassisk, Oslo-inspirert 50-tallsstil. Beger går for Karl Ove Knausgårds helsprø favorittsoftisvariant, softis med sjokolade og krokan.

Denne smaker av god melk, den er seig, ikke for søt. En god softis rett og slett. Kjeks er fornøyd med både is og kjeks. Beger er mer usikker på valget av strø. Det hadde vært bedre om de dyppet hele i begge, nå er det sjokolade på den ene siden og krokan på den andre. Men han sier seg enig i oppsummeringen av selve softisen. Denne drypper mindre enn Diplom-Isen.

Pris 40 kroner for is, 5 kroner for strø.

God is med en fin smak av melk. Terningkast 5.

Publisert: 29.05.2020 kl. 21:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?