Restaurantanmeldelse av Silk Road: Kjøttfri Silkevei

10. september 2020Restaurant
VEGANSK: Lokalene har tidligere huset sushi-restauranten Fuji. Nå er det kun plantebasert mat som serveres her.
VEGANSK: Lokalene har tidligere huset sushi-restauranten Fuji. Nå er det kun plantebasert mat som serveres her.
Foto: Mattis Sandblad/VG

Silk Road

$$$$

Silk Road på Skillebekk i Oslo er et trivelig sted med velsmakende mat, som både veganere og kjøttspisere kan ha glede av. Men noe gourmet-sted er det foreløpig ikke.

Å spise helt vegansk, altså fullstendig uten animalske produkter, er en av tidens sterkeste trender. Enkelte vil kalle det: Et flammende tegn i tiden.

Enten det nå skyldes at Vestens privilegerte velstandsmennesker føler at de med sitt overforbruk utgjør en utvilsom belastning for vår klode, og vil bidra til et nullsumsregnskap rent miljømessig, eller det skyldes at Vestens privilegerte velstandsmennesker er opptatt av å holde organismene rene for alt slags animalsk slagg, eller også fordi de har dyrevelferden for øye – vegansk er uansett in.

Anmelderen vil ikke ta stilling til hva som her er riktig eller galt. Bare fastslå at en trend på spisefronten selvsagt krever sitt motstykke på serveringsfronten.

Silk Road på Skillebekk i Oslo, som åpnet i september i fjor, er et godt forsøk på å møte den veganske trenden med en restaurant på høyere kulinarisk nivå.

Om dette er en gourmetrestaurant er mer usikkert, men det er utvilsomt et hyggelig og godt spisested. Den interessante vin- og juicemenyen, samt det prikkfrie og vennlige service-nivået, er iallfall verd å skrive hjem om.

Silk Road har en gatematavdeling i gamle Torggata Bad også, og ved en feil var adressene til restauranten og matboden forvekslet på nettsidene, slik at vi fikk en hel liten rundtur gjennom byen før vi endte på riktig sted, altså i lokalene til gamle Fuji på Drammensveien.

Dette håndterte restauranten prikkfritt og riktig, og dekket taxi-utgiftene fra regningen da den kom.

Suppe fra Frankrike og salat fra Italia til å starte med.
Suppe fra Frankrike og salat fra Italia til å starte med.
Foto: Mattis Sandblad

Menyen beveger seg i fusion-stil fra vest til øst i verden, om enn ikke lenger slavisk langs den gamle Silkeveien, slik den gjorde den første tiden. Tanken er å servere nyfortolkninger av klassiske retter langs ruten.

Vi begynner i Frankrike, med en vichysoisse, altså kald suppe på purre og poteter, her servert med et dryss av blomster, gulrøtter og andre grønnsaker. Teksturen var silkemyk og smaken rik, lett parfymert. En suveren suppe.

Sopp-souvlaki
Sopp-souvlaki
Foto: Mattis Sandblad/VG

Mer på det jevne var Italias bidrag, en panzanella, toskansk salat med brød og tomater. Den smakte som en god panzanella, men spesielt raffinert var det jo ikke, skjønt det var en fin touch med korianderfrøene.

Hellas neste. Souvliaki lages vanligvis med kjøtt, her kom de med sopp, glasert med en grønnsaksglace. Dertil selvsagt oliven og tsatsiki.

Selve grillspydene kunne med fordel vært varmere, da ville smaken også utviklet seg mer i munnen. Bevares, det smakte godt – men var dette fine dining?

En femretters, fast meny her koster 755 kroner, og for den prisen kan man få langt mer interessante opplevelser i Oslo. Men altså ikke hvis man er veganer.

Marokko bidro med en fin, liten tagine, der couscousen kom med en saus på ristet paprika, noenlunde tilsvarende Kanariøyenes mojo. Den dehydrerte og rehydrerte rødbeten ga denne enkle retten iallfall endel av det løftet den trengte, og litt sting satte fart i smaken.

Boller med lange nudler og grønnsaker sto foran oss, og vi forsto at vi var i Kina.

Igjen: Ikke noe å si på de Szechuan-inspirerte smakene, eller på den gode, friterte tofuen. Men det ble mye nudler og kål, og mest aubergine på grønnsakssiden. Dette var en helt ålreit kinesisk nudelrett, men raffinementet uteble.

Her begynte jeg å tenke at Silk Road foreløpig går i for store sko og i for trange spor. Stedet vil få fler gjester og ha større variasjonsmuligheter hvis man senker ambisjonsnivået noen hakk og heller forsøker å være et trivelig og uformelt spisested på Skillebekk – som tilfeldigvis også er vegansk.

Dagens dessert, «ostekake».
Dagens dessert, «ostekake».
Foto: Mattis Sandblad/VG

Inntrykket ble bekreftet også av den vietnamesiske «ostekaken» (uten ost). Med marsipankonsistens og gode, syltede plommer til gjorde den ikke skam på kjøkkenet. Men den forble en enkel kake.

Man kan få rettene enkeltvis og som større porsjoner, og da fungerer nok dette bedre, også prismessig. Når det gjelder drikke til maten er nivået høyere.

Vinmenyen (kr 685, fem glass) er kompetent satt sammen og matcher maten utmerket. Det samme gjelder for den varierte og artige juicemenyen (kr 350).

Service er også helt på topp, vennlig, personlig og trivelig.

Restauranten ligger på Skillebekk i Oslo.
Restauranten ligger på Skillebekk i Oslo.
Foto: Mattis Sandblad/VG

Publisert: 10.09.2020 kl. 14:20
Oppdatert: 17.09.2020 kl. 20:28


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?