Restaurantanmeldelse av Brasserie France: Vent på desserten

2. juni 2016Restaurant
GOD STEMNING: Trygt og forutsigbart er to av stikkordene for vår anmelders opplevelse på Brasserie France. Foto: Mattis Sandblad/VG.
GOD STEMNING: Trygt og forutsigbart er to av stikkordene for vår anmelders opplevelse på Brasserie France. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Brasserie France

Trivelig service og en drøm av en dessertvogn til tross; Brasserie France klarer ikke å levere det som skal til fra en fransk matbastion.

Desserten er måltidets udiskutable høydepunkt! Slik er det i alle fall på Brasserie France, et av landets eldste og mest elskede franske spiserier. I det smale lokalet, en baguettelengde fra Karl Johans gate, har den rullende dessertoppdekningen som svinger seg fra bord til bord lenge vært en av hovedstadens kulinariske skatter. Men sjelden har måltidets øvrige prestasjoner vært så varierende som nå.

Lokalet er slik det alltid har vært. Bak store vinduer mot Øvre Slottsgate strekker den franske gaterestauranten seg innover med røde skinnsofaer langs langveggen, vifter i taket og et åpent kjøkken lengst i enden. Det kan tenkes at det er pusset opp både en og to ganger uten at jeg kan merke det. Hele rommet oser nemlig av mellomkrigsårenes Paris med svært tette bord, servitører i sorte vester og Édith Piaf på høyttaleranlegget.

Det er slik Brasserie France skal være: en trygg, om enn umoderne, og forutsigbar fransk matbastion. Menyen er en lang liste med matnasjonens største hits. Her finner du forretter som gratinert løksuppe og asparges med posjert egg. Samt like velkjente hovedretter som bouillabaisse og entrecôte med bearnaisesaus.

Men det er altså dessertvognen som drar lasset. Den er fylt til randen og lokker med syrlig og frisk sitronterte med marengs, små kremete og rike vannbakkels, og de saftige financier-mandelkakene. Hvis kaker ikke er din greie, finnes det tre typer makroner, like mange sorter iskrem, en silkemyk crème brûlée og en mektig sjokolademousse. Nevnte jeg de tre ulike fruktene på sprit og at du kan forsyne deg så mange ganger som du vil?

Samlet er det en sensorisk overbelastning som kan få enhver søtmons til å bli salig og blank i blikket. Hver for seg er de mange små dessertene ingen smaksmessige åpenbaringer, men de er alle sammen vellaget. De gjennomprøvde, franske oppskriftene, i prinsippet er flere hundre år gamle, sitter som de skal. Hele vognen er et dekadent minne fra fortiden som imponerer både ung og gammel.

Andre retter befinner seg derimot helt i den andre enden av den gastronomiske skalaen. Som den nesten utdødde, klassikeren Cordon Bleu. Denne opprinnelig sveitsiske retten består av kalvefileter som bankes tynne og brettes rundt to skiver ost og en skinkebit før de paneres og pannestekes. Navnet som betyr «blått bånd», refererer til det blå båndet som Henrik den tredjes fremste riddere bar. Siden har begrepet Cordon Bleu blitt brukt om mat eller kokker av høyeste klasse. Dessverre er det ingenting adelig over denne kveldens variant. Den serveres som en liten tykk klump og ikke som en tynn bred snitzel. Som en følge av dette blir det for lite panering og retten mister sin knasende sprø saftighet. Klumpens tykkelse gjør den også svært vanskelig å steke. Når osten først smelter er kalvekjøttet blitt tørrstekt. Videre gjør den kompakte fasongen at innholdets fuktighet får en relativt liten overflate å trenge gjennom når den fordamper. Med det resultat at paneringen blir våt fra undersiden og slipper. Servert med en høyst ordinær rösti av potet, en anonym gulrotpuré og to flaue ovnsbakte kirsebærtomater, er dette en av det svakeste enkeltrettene jeg har fått så langt i år.

VERDT Å VENTE PÅ: Det er dessertvognen som er høydepunktet på Brasserie France. Foto: Mattis Sandblad/VG.
VERDT Å VENTE PÅ: Det er dessertvognen som er høydepunktet på Brasserie France. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Hvite asparges med lime-hollandaise er noe bedre og treffer i det minste perfekt i sesongen. Men smørsausen er i overkant syrlig slik moderne tolkninger av denne sausen ofte er, mens aspargesen er overkokt slik de gjerne var på franske brasserier for tjue år siden. De gratinerte sneglene er faktisk den beste av de varme rettene. Denne tradisjonsrike retten fra Burgund handler egentlig mer om smør, salt og hvitløk enn om selve sneglene. Her er det rikelig av alle tre og det smaker som alltid aller best når man dypper en baguette i smøret. Men selv om retten er en hyllest til fett og salt er jeg likevel skuffet over presentasjonen som ikke lenger kommer med hverken sneglehusene eller den spesielle tangen som kun kan brukes til å holde dem fast mens du pirker etter kjøttet inni dem.

Det er alltid vanskelig sette karakter på et måltid som varierer så mye som dette. Med de fleste hovedretter under 300 kroner er det lite å utsette på prisnivået så nær Karl Johan, og servicen er attpåtil en av byens aller triveligste. Både den og dessertvognen hører egentlig hjemme på en restaurant med førsteklasses anmeldelser. Samtidig er Cordon Bleu-en konseptuelt en så dårlig idé at den aldri burde vært på menyen. Du kan fortsatt få både god og utmerket mat på Brasserie France, men neste gang bør helheten være bedre.

Publisert: 02.06.2016 kl. 13:48


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?