Fäviken Magasinet: Himmelrike ved Odins bord
Fäviken Magasinet
Fäviken Magasinet er muligens verdens beste og i alle fall mest bortgjemte restaurant.
Vi har kjørt knappe 19 mil på islagte veier fra Trondheim. Først etter en liten halvtimes kjøring på grusvei inn i skogen fra Åre, en svensk ski-bygd halvparten så stor som Geilo, dukker første livstegn opp. En lyssatt gran i tussmørket.
I dumpen nedenfor granen er en gammel husmannsplass, et jaktslott og en av verdens absolutt beste restauranter; Fäviken Magasinet.
Forestill deg Turisthytta Tuva – et yndet utfartssted midt på Hardangervidda, mellom Geilo og Ustaoset – med varm suppe og vafler. Det er akkurat slik, og samtidig slett ikke slik.
De gamle byggingene er herlig restaurert, og de nyoppførte er konstruert med respekt for tradisjoner. Herlige nordiske tradisjoner. Innenfor dørene er det varmt og godt med fyr på peisen og dunkel belysning.
Rommet er en unik blanding av luksuriøst og rustikk. Alle moderne fasiliteter finnes når du trenger dem. Uten at de noen gang forstyrer illusjonen om å sitte til bords hos en viking høvding.
Det er eksponerte bjelker, skinnfeller over stolryggen og et gulv som er mer et landskap enn i vater. Makrell og skinker som henger til tørk fra taket, bærer bud om et blote Valhall verdig. En Valhall med Wifi.
Det som gjerne definerer Fäviken Magasinet mer en noe annet, er restaurantens harmoniske samspill med sine barske omgivelser. I den umåtelig vakre naturen omkring høstes råvarer når de er som best, for siden å syltes, tørkes eller saltes, mens skap og hyller fylles opp i påvente av nok en nådeløs vinter.
Etter hvert som lagrene tømmes, nærmer vår og sommer seg atter igjen. Med friske farger og nye utsøkte råvarer.
Menyen er således en herlig blanding av det kokken har hengende i stabburet og det naturen til en hver tid byr på. Denne sykliske enheten med naturen er like urnordisk som vikingene selv.
Maten er solid fundamentert i nordiske mattradisjoner, i skjønn forening med vår tids aller fremste innovasjoner. Kjøkkensjefen selv er den første til å presisere at det, til tross tross for de moderne presentasjonene, på ingen måte er snakk om noen ny-nordisk restaurant. Snarere en gammel-nordisk sådan. Selv om det krever et trent øye å se forskjell.
Gjennom hele kvelden blir vi utfordret med uvante ingredienser og glemte teknikker. Presentasjonene er oftest enkle, med få, men markante smaker. Med enestående sjømat fra trøndelagskysten og lokalt vilt i verdensklasse. Kokkene jakter på egen eiendom og har en jaktleder på lønningslisten.
Et nevestort kamskjell fra Frøya, stekt i skjellet over glør fra bålet og servert kun med sin egen kraft, er aldeles strålende. Grillet kongekrabbe servert alene, kun ledsaget av en liten klatt brent fløte, byr på en smakskonsentrasjon som jeg knapt har opplevd maken til.
Andre retter er mer kreative og forseggjort. Som krydret blodpudding med brent løk og elgfett eller småpoteter bakt fjorårets løv. Begge eksepsjonelle retter med smaker og tradisjoner bestemor ville kjent igjen.
Kanskje flottest av dem alle er sild som er saltet og tørket i tre år før den skjæres i tynne skiver og presenteres på en gråstein med kjekssmuler og tørkede fjellblomster. Den peneste retten jeg har fått på lenge.
Ellers er sukkersyltet eggeplomme med tørkede smuler av krydderkake og nyrørt iskrem en formidabel avslutning, som gjør at vi gjerne vil sette oss ved Odins bord å gjøre det hele om igjen i morgen.
Foruten reisetiden hiter det nesten ingenting å sette fingeren på. Vi får en tradisjonell svensk croustade, en liten skål av knasende bakverk, fylt med eggekrem av griseblod og toppet med ørretrogn. Den treffer et stykke utenfor blinken for meg, men ellers er måltidet guddommelig.
Matopplevelsen kan selvsagt tidvis bli i overkant sær, men med 12 gjesteplasser langt inni skogen er dette slett ikke ment til å passe for alle.
Det hele kan kombineres med overnatting, og all denne herligheten koster selvsagt en del. Middag med all drikke, overnatting og frokost for to ender like under 8900 kroner. Som er fryktelig mye penger uansett hvor du bor. Men bor du utenfor Oslo, blir det fort like dyrt for de spenstigste matopplevelsene her i hjemme.
Fäviken Magasinet er en altoppslukende matopplevelse ulikt noe annet. Den bortgjemte beliggenheten bidrar til å gi en helt spesiell følelse av pilegrimsferd. Selv frokosten er en åpenbaring, laget av de samme kokkene, med den samme entusiasme og stolthet.
Sett deg med en god bok foran peisen eller nyt en rensende sauna før middagen. For så å våkne opp neste morgen i den uimotståelig friske fjelluften med en indre ro som få restauranter kan gjenskape.
I gamle dager var området et stopp på veien for pilegrimer på vei til Nidaros. I dag er det selve målet.
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.
Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.
usedvanlig god opplevelse
meget god opplevelse
god opplevelse
en grei opplevelse med en del feil og mangler
en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
usedvanlig dårlig opplevelse
Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.