Til hovedinnhold

Kampen Bistro: Lun stue

5. april 2013Restaurant
BYDELSVINNER: Kampen Bistro er stadig et enkelt og ujålete sted, uten duker og med litt av hvert på veggene. Et sted for å sitte og prate over en pils eller få seg et anstendig måltid. Foto: Frode Hansen
BYDELSVINNER: Kampen Bistro er stadig et enkelt og ujålete sted, uten duker og med litt av hvert på veggene. Et sted for å sitte og prate over en pils eller få seg et anstendig måltid. Foto: Frode Hansen

Kampen Bistro

Lokalhygge med god mat, super vin og flott stemning for liten og stor - heldige kampianerne som har Kampen Bistro i sin bydel.

Kampen ble en del av Oslo først i 1878, og det merker man på de mange trehusene som fremdeles er bevart. Her, like utenfor bygrensen, var det nemlig ingen murtvang. Her ligger småhusene tett, gatene er smale, folk er hyggelige og tar det med ro.

I grunnen mangler bare gamle kampentrikken, linje 7, for at inntrykket av Kardemomme by skal være fullkomment - og Thorbjørn Egner var da ganske riktig også født og oppvokst på Kampen, og plassen foran kirken er oppkalt etter ham.

Til et slikt landsbypreg hører naturlig nok også et sted å spise, og Kampen Bistro i Bydelshuset er heldigvis tilbake i god form etter brannen for et år siden.

Det er stadig enkelt og ujålete, uten duker og med litt av hvert på veggene, et sted for å sitte og prate over en pils, drikke en kopp kaffe og kanskje spise en kakebit, eller få seg et anstendig måltid.

Det er mange steder som kaller seg «bistro», men uten å leve opp til hva det opprinnelig parisiske begrepet egentlig inneholder: Et enkelt nabolagssted som serverer god, robust og hjemmelaget mat uten å ruinere gjestene. Da blir gjestene også lojale, og stedet et sentrum i nabolaget.

Kampen Bistro har altså skjønt denne mekanismen, og lever opp til navnet. Menyen skifter fra dag til dag og befinner seg på en tavle på veggen.

For vårt vedkommende ble det først blåskjell fra Rissa i en oppskummet hvitvinskraft. Skjellene var store, fine og saftige, kokt på sekundet riktig, og kraften nydelig og varmende i vinterkvelden. Til dette godt brød og en kanskje noe rennende aioli, som imidlertid våget å smake godt av hvitløk.

En enkel men spenstig Riesling fra Alsace var en helt riktig anbefaling til denne retten.

Deretter skiltes våre veier i henhold til tavlens eneste valgmulighet, idet medspisersken fikk skinnstekt torsk med karrikremede bønner, bakt fennikel, gulrøtter og soltørket tomatvinaigrette, mens jeg fikk et stykke grillet lammelår med bakt tomat og haricots verts i en ristet hvitløkssjy.

Torsken var god på smak, skjønt kanskje stekt litt for lenge, men de karrikremede grønnsakene sto godt til. Gulrøttene hadde kanskje måttet vente litt for lenge denne kvelden, men smakene var det ikke noe å si på.

Til dette satt det anbefalte glasset med Fiano di Avellino som et skudd.

Like godt matchet var vinanbefalingen til lammet, en Langhe Nebbiolo, mens stykket av lammelåret jeg hadde fått utlevert, dessverre skuffet noe. Det hadde uvanlig mye sener og hinner.

Stykket var grillet for seg, og det blir altså opp til kokken å velge stykkene han legger på grillen. Kanskje var det ikke så mye igjen å velge i (vi kom sent), kanskje var han eller vi bare uheldige. Smaken eller stekegraden var det ikke noe å si på,og ikke på hvitløkssjyen, heller. Tomaten var litt vandig og uinteressant, mens derimot de grønne bønnene var perfekte.

Ut over den faste treretters menyen kan man også bestille ost, og det gjorde vi. Vi ble ikke skuffet. Tilbehøret var godt rugbrød fra Åpent Bakeri, norsk lynghonning og en tomatkompott med vanilje - et lite minus her, forresten, for vanilje kan det fort bli for mye av.

Ostene var mer enn gode, de var superbe. Spesielt inntrykk gjorde en truende, blå sak som liksom lå på enden av fatet og skulte muggent på oss: En irsk ost, av alle ting, en Cachel, som smakte gælisk villskap og kruttsterke IRA-sympatier.

Til osten skjenket vår meget vennlige og meget vin- og drikkekyndige servitør/hovmester/cicerone/lokalpatriot et glass Ringi eplesaft til oss hver, og det viste seg å være det helt riktige. Slik alle hans vinvalg og anbefalinger i løpet av kvelden var det, helt frem til portvinen som fulgte den flytende sødmen i sjokoladefondanten, fulgt av skogsbær, pisket krem og karamelliserte hassel- og pistasjnøtter.

Vår mann var et eksempel på en gammel læresetning: At mens dårlig service kan ødelegge selv det beste måltid, kan god, kyndig og hyggelig service løfte et måltid til stjernene.

De små minusene på matsiden ble jo fort glemt når han snakket seg varm om vin og mat, om steder han hadde besøkt og smakt, og i det hele tatt fikk oss til å føle oss hjemme og velkomne.

Slik skal det jo være på en bistro: Den skal være bydelens stue og beboernes annet hjem. Her er Kampen Bistro helt i særklasse i Oslo, men praktiserer heldigvis storsinnet gjestfrihetens prinsipper også overfor de noe mer langveisfarende, på ordentlig Kardemomme-maner.

Publisert: 05.04.2013 kl. 09:36
Oppdatert: 15.07.2013 kl. 15:27


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?