Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Casa Gio: Italiensk på sitt aller beste

24. november 2016Restaurant
AUTENTISK: På kjøkkenet på Casa Gio er det omhu og teknikk som gjelder. Resultatet er sann, italienks mat. Foto: Marie von Krogh.
AUTENTISK: På kjøkkenet på Casa Gio er det omhu og teknikk som gjelder. Resultatet er sann, italienks mat. Foto: Marie von Krogh.

Casa Gio

Er det Stavanger som har Norges beste italienske restaurant? Etter å ha besøkt Casa Gio hersker det ikke tvil om at den i alle fall er en av de mest genuine. Og hyggeligste.

Jeg har skrevet det før, og får nok anledning til å skrive det igjen: Når det italienske kjøkken skal «oversettes» til norsk, skjer det ofte noe merkelig og trist. Enkel som den for det meste er, baserer italiensk kokekunst seg på to ufravikelige grunnlag: Gode, genuine råvarer med mye smak, samt høy presisjon og timing i tilberedelsen. Det italienske kjøkken er et folkekjøkken, der smak og duft er alt, og der utseende, garnityr og dilldall ikke bare er unødvendig, men ofte direkte uønsket. Det er denne formelen som vinner hjerter og ganer ved trattoriabordene.

Men på italienske restauranter på nordlige breddegrader klusses det av en eller annen grunn alt for ofte med denne formelen. Enten tar man seg drøye friheter med de tradisjonelle fremgangsmåtene, eller man lesser rettene ned med tomatbåter og alskens tilbehør og pynt, samt balsamicosirup fra sprøyteflaske – det siste går visst til absolutt alt. Råvarene blir erstattet med substitutter, helt eller delvis, men i et så enkelt kjøkken kan man ikke jukse. Det merkes med en gang.

På Casa Gio i Stavanger har man skjønt det. I det lille, uformelle men trivelige lokalet, en halv trapp ned fra gateplan, holder tre heroiske damer fanen høyt hevet for sann, italiensk smak. Her kjenner man dessuten begrensningens kunst. Klokt nok begrenser man seg til antipasti, forretter og pasta + risotto, og lar «i secondi», hovedrettene av kjøtt og fisk, være. Menyen blir også endret fra dag til dag, alt etter råvaretilgang, slik at gjesten blir stilt overfor noen ganske få, men vidunderlig vanskelige valg. Spesielt når det gjelder pastarettene. De er nemlig fenomenale, utført med den samme omhu og teknikk som man finner på de beste steder i Italia.

Mens vi nippet til en enkel og god prosecco, kontemplerte vi valgene – for det meste nord-italiensk preget – som den travle, men blide servitøren ramset opp for oss. For å danne oss et bilde forsøkte vi litt av hvert – men ved et vanlig besøk vil det holde med færre retter for å bli god og mett.

En salat med grillede grønnsaker dannet innledning. Forskjellige beter, en god mozzarella, ruccola og rød salat, lett overrislet med olje og eddik, og dermed basta. Førsteklasses i sin enkelhet. På den andre siden av bordet kom en «pappa di pomodoro», som slett ikke har noe med fedre å gjøre, men er en tykk, smaksrik tomatsuppe jevnet med masse brødsmuler. Overstrødd med parmesan. Med kraftig aroma og konsistens var det ikke mulig å skille denne fra de beste jeg har spist i Italia.

Et fat med spekemat og ost skuffet heller ikke. Her var det gått omveier for å finne frem til virkelig originale biter. En ossocollo fra Trieste, et lettsaltet, krydret og lufttørket stykke svinenakke, og er ikke hverdagskost i Italia heller. Like lite som de delikate skivene med speck fra samme by. Den pikante salamien fra Napoli sparket ordentlig ifra, mens den mildere varianten fra Abruzzo hadde følge av en særs vellagret parmesan, samt en myk robiola-ost, og av alle ting en kroatisk ost, en glikora, som vekket minnelser om grotteost fra Hitra. Bare dette. På en trefjøl. Bare rene smaker, ikke noe dall eller dill.

Og så bar det i vei med pastaen. Linguine med vongole – hjerteskjell – samt blåskjell, der både pasta og skjellmat var kokt på sekundet riktig, raskt kastet sammen med hvitløk, hvitvin og olje. Enkelt og fenomenalt godt, helt etter boka.

Artikkelen fortsetter under pastaretten.

FENOMENALT: Drøm deg bort til Italia med ravioli fylt med hummer og safran. Foto: Marie von Krogh.
FENOMENALT: Drøm deg bort til Italia med ravioli fylt med hummer og safran. Foto: Marie von Krogh.

Eller hva med store ravioli, tynt kjevlet ut og fylt så å si i samme øyeblikk som vi bestilte dem, fylt med silkemyk potetmos og mangoldblader? Det hele servert i en skalldyrreduksjon og med enorme kongereker. Også her var smakskonsentrasjonen intens i alle ledd. Man kunne formelig føle hvordan hjertene banket for Italia, der ute på det knøttlille, åpne kjøkkenet. Nøyaktig den samme intensiteten i smak og hjertelag var merkbar i den tredje, ekstra pastaretten vi bestilte, pappardelle med langtidskokt, tomatisert okseragu. Igjen helt etter boka på alle vis.

Tiramisù-en var som i Italia, langt bløtere enn vi lager den her, på fingerkjeks og ikke sukkerbrødbunn, og påny sterkt konsentrert. Sfratto, et tradisjonelt mandelbakverk servert med et lite glass Recioto della Valpolicella til å dyppe i, dannet en enkel, men minneverdig avslutning. Heldige stavangerborgere som har et slikt fantastisk og genuint spisested: «Beati loro», heldige dem, som man sier på italiensk. Og heldige oss som fikk oppleve maten og vertskapets vennlighet, gjestfrihet og kunnskaper denne kvelden.

UFORMELT: Lite, men trivelig hos italienske Casa Gio i Stavanger - maten er også fenomenal. Foto: Marie von Krogh.
UFORMELT: Lite, men trivelig hos italienske Casa Gio i Stavanger - maten er også fenomenal. Foto: Marie von Krogh.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Publisert: 24.11.2016 kl. 15:49
Oppdatert: 06.09.2019 kl. 14:52


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?