Restaurantanmeldelse av Louise Restaurant & Bar: Super sjømat

26. juli 2018Restaurant
PÅ AKER BRYGGE: Skalldyrfatet hos Louise har et imponerende utvalg, ifølge VGs anmelder. Foto: Helge Mikalsen VG
PÅ AKER BRYGGE: Skalldyrfatet hos Louise har et imponerende utvalg, ifølge VGs anmelder. Foto: Helge Mikalsen VG

Louise Restaurant & Bar

Er dette sommeren det snur, året hvor de gode matopplevelsene utendørs omsider blir flere enn de skuffende? Halvveis gjennom sesongen er det en gamle traver på Aker Brygge som leder an. 

En tidlig middag på Aker Brygge en solskinnsdag i juli kan være en prøvelse av de helt sjeldne. Alt for ofte ender det med en middelmådig restaurantopplevelse akkompagnert av høylytte bergensere og nordlendinger som drikker om kapp. Denne ettermiddagen bobler uteserveringen på Louise restaurant av en herlig blanding sommeryre fastboende og et assortert utvalg norske og utenlandske turister.

Inne er restauranten pent innredet med mørke vegger, tunge stoler og både tepper og fliser. Men møbleringen ute er som uterestauranter flest. De lyse bordene står tett i tett med enkle stoler som nok har bedre slitestyrke enn sittekomfort.

Servitørene er åpenbart er hyret inn for sommeren. De svirrer ineffektivt og uvitende fra bord til bord uten at de ser ut til å kunne løse gjestenes utfordringer. Et ungt gresk par blir sittende forlegne etter at deres østeuropeiske servitør hoverer over at rekene her til lands skal renskes for hånd og ikke skrelles med kniv og gaffel slik grekeren uanstrengt behersker.

Senere på kvelden ber en fransk dame ved et annet bord om en lokal pilsner på flaske og blir sittende i 15 minutter og vente før servitøren dukker opp med en Kronenbourg. Fra Strasbourg. I Frankrike. Gjesten er forståelig nok ikke imponert og farsen er komplett når hovmesteren iler til for å forklare henne at Kronenbourg er lokalt fordi det lages av Carlsberg, i Danmark.

Jeg er sikker på at de har et øl med mer lokal forankring hvis de tenker seg om. Spisekartet er i alle fall omfattende. Her finnes kjøttretter som carpaccio, burger og grillet entrecôte. Men råvarer fra havet dominerer menyen med retter som kremet fiskesuppe, ferske reker og dampede blåskjell. Heldigvis er disse råvarene både lokale og av førsteklasses kvalitet.

Valget faller på Louises skalldyrfat. Et imponerende utvalg av norskekystens fineste delikatesser med hummer, kongekrabbe fra Varanger, taskekrabbeklør, kamskjell fra Frøya, reker, sjøkreps, hvitvinsdampete blåskjell fra Trøndelag og flatøsters fra Sørlandet. Det er et helt måltid i seg selv, og både forrett og dessert føles overflødig.

Når oppdekningen kommer til bordet kan man straks se at disse utmerkede råvarene er skånsomt behandlet med den respekten de fortjener.

Blåskjellene i mild, klassisk kremet hvitvinssaus er store og saftige, og selv i så celebert selskap ett av høydepunktene. Den kjøttfulle smaken glir elegant sammen med den aromatiske sausen, og den friske syrligheten fra hvitvinen balanserer smakene før de blir for mektige.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

GODT UTVALG: Skalldyrtallerken med norskekystens delikatesser. Foto: Helge Mikalsen VG
GODT UTVALG: Skalldyrtallerken med norskekystens delikatesser. Foto: Helge Mikalsen VG

Hummeren er perfekt varmebehandlet og litt mindre kokt enn det som var vanlig tidligere. Før i tiden ble hummer gjerne trukket i en smaksrik buljong og fikk stå på kjøl i denne over natten for å utvikle smakene fra buljongen. I dag gjøres det med kortere trekketid, noe som lar skalldyrets egen søte smak av havet komme frem. Teksturen blir også langt mørere på denne måten.

Men aller best er de norske østersene. Den salte og friske smaken av iskaldt sjøvann er en fortryllende munnfull. Østersene er store nok til by på litt tyggemotstand, men ikke så store at det vil skape vansker for de som syntes østersens munnfølelse er utfordrende. Med en liten teskje mignonette-dressing bestående av finhakket rødløk, pepper og eddik løftes dette helt enkle til noe herlig komplekst.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

KJENT: Kremet fiskesuppe med blant annet blåskjell. Foto: Helge Mikalsen VG
KJENT: Kremet fiskesuppe med blant annet blåskjell. Foto: Helge Mikalsen VG

Oppdekkingens eneste svake punkt er en uinspirert presentasjon av seige skiver kamskjell rett fra kjøleskapet, servert i skjellet med en limebåt. Både smaken og teksturen er ikke nærheten av det man kan forvente av kamskjell i verdensklasse.

Beliggenheten på Aker Brygge har både fordeler og ulemper og den voldsomme trafikken om sommeren gjør det vanskelig å rekruttere flinke folk. På Louise Restaurant har de klart det på kjøkkenet, men serveringspersonalet er ikke i nærheten av samme kaliber. Vår servitør var ydmyk i sin usikkerhet, og han var en av kveldens beste. Maten og kanskje mer råvarene enn kokkekunsten holder derimot høyt nivå, høyt nok til sommerens beste utendørsmiddag.

INTERIØR: Det er tydelig at Louise restaurant & bar fokuserer på sjømat. Foto: Helge Mikalsen VG
INTERIØR: Det er tydelig at Louise restaurant & bar fokuserer på sjømat. Foto: Helge Mikalsen VG

Publisert: 26.07.2018 kl. 16:31
Oppdatert: 31.07.2018 kl. 16:29


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?