Til hovedinnhold

Anmeldelse av Eat Thai: Lunsjperle i Oslo Sentrum

21. mai 2015Restaurant
ENKELT: Selv om Eat Thai er et enkelt spisested i kjelleren på et varehus er maten forseggjort og gjennomgående god. Foto: Helge Mikalsen/VG.
ENKELT: Selv om Eat Thai er et enkelt spisested i kjelleren på et varehus er maten forseggjort og gjennomgående god. Foto: Helge Mikalsen/VG.

Eat Thai

Det er i kjelleren du finner de beste kjøpene på Steen & Strøm.

Eat Thai er den siste av i alt seks relativt ferske spisesteder i det som før var et varemottak i kjelleren på Steen & Strøm. Ingen skam i det. I min barndoms Bergen var kafeene på både Sundt og Kløverhuset kapable og ikke minst svært populære lunsjsteder. Og jeg minnes fine smørbrød hos Steen & Strøm på tur i Oslo med far. Men i takt med at både Napoleonskakene og kundene ble harske fulgte en femten år lang, og stadig kraftigere, forverring av mattilbudet i landets varehus. Først nå er det håp igjen for shopping-lunsjen.

Når du elegant glider ned rulletrappen til varehusets underetasje og legger sterkt sminkede kosmetikkselgere og den alltid tilstedeværende duften av utallige parfymeprøver bak deg er Eat Thai det første som møter deg. Mørkt treverk og to langbord med lykkelige spisegjester lokker deg til å ta en nærmere titt. Og med sin langstrakte bar og åpne kjøkken midt i mot, har stedet så god beliggenhet som det er mulig å få i en kjeller uten vindu.

Menyen er stor og full av typisk europeisk tilpasset thaimat ispedd noen moderne og mer pan-asiatiske gjengangere. Her er det småretter til å deles, retter av både nudler og ris, ulike karriretter og ikke minst salater. Da blir det vårruller for de hjemmekjære, Pad thai gai til den reisevante og kanskje grønn karri til de vågale. Med priser fra rundt hundrelappen skulle det finnes noe for enhver.

Med en så omfattende meny kan man besøke stedet mange ganger uten å noen gang bestille det samme. Det er nok fint for den jevne lunsjgjest, men å teste et representativt utvalg av alle disse retter i en enkelt bordsetning er en formidabel oppgave for selv den mest sultne restaurantanmelder. Heldigvis er rettene lett og både spise og like.

Friterte «Pork Bits» er friske og velsmakende små baller av svinekjøtt med mynte som minner meg mer om en slags anti-vegetarisk gresk falafel enn lange kvelder på stranden i Thailand. Og jeg kunne like gjerne spist dem med en kald yoghurtdipp som med den søte chilidippen som blir servert ved siden av. Gode og saftige er de i alle fall.

De knasende vårrullene er mer reserverte. De få smakene er godt balansert, uten å imponere. Samme skjebne lider også grillspyd av oksebibringe som byr på lite variasjon før en krydret ettersmak melder seg et stykke ut i retten. Begge er likevel gode retter som ikke vil fornærme noen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HELT THAI: Kylling med cashewnøtter er en typisk thailandsk rett - på Eat Thai serveres den med en lekker spiselig orkidé ved siden av. Foto: Helge Mikalsen/VG.
HELT THAI: Kylling med cashewnøtter er en typisk thailandsk rett - på Eat Thai serveres den med en lekker spiselig orkidé ved siden av. Foto: Helge Mikalsen/VG.

Da er en strålende pad thai gai eller wokede nudler med kylling og tofu langt bedre. Den er vakkert presentert i flott mørkt porselen og dekorert med en spiselig orkidéblomst. Ekstra chiliflak, peanøtter og en limebåt blir også servert ved siden av. Retten har en mektig rikhet som jeg antar kommer fra en blanding av tamarin og såkalt fiskesaus, en thailandsk smaksforsterker som smaker bedre en det låter. Samtidig som harmonien mellom sødme fra mørkt sukker, eller kanskje palmesukker, og limejuice gir retten en rund avslutning der chilien kunne gjort den for sterk. Kyllingbitene er også godt stekt og saftige selv om kvaliteten på selve råvaren kunne vært bedre.

Måltidets eneste store skuffelse er en frisk salat med en syrlig og søt dressing, litchi, tomater og crispy and. Selv om dressingen er innsmigrende og at de tilsynelatende skreller litchien selv, spoleres retten av et tørt og intetsigende andestykke.

Oslo har lenge manglet gode alternativ for en tidlig middag eller lunsj. Restauranter som har forsøkt seg på lunsjåpent har ofte klaget på en manglende lunsjkultur i landet. Men i løpet av det siste året har både Paleet og Steen & Strøm åpnet opp for en rekke kvalitetssteder i sine kjellere. Eat Thai er et enkelt spisested som selv om lokalitetene er forseggjort ikke har de store pretensjoner. Når maten da er gjennomgående god og prisene heller ikke avskrekkende er de gode karakterene heller ikke langt unna. Da gjenstår det bare for oss gjester å bruke disse nye perlene så fort anledningen byr seg. Du finner meg i kjelleren, neste gang fruen vil på shopping.

Les flere av våre restaurantanmeldelser her!
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Publisert: 21.05.2015 kl. 16:33
Oppdatert: 21.05.2015 kl. 16:48


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?