Sjømatrestauranten Fjord: I havørnens rike

12. juli 2013Restaurant
INTIMT: Fjord er en moderne og populær fiskerestaurant, her serveres det fem retter fra havet hver uke. Det mangler litt på å nå opp til en sekser, ifølge VGs anmelder. Foto: Robert S. Eik
INTIMT: Fjord er en moderne og populær fiskerestaurant, her serveres det fem retter fra havet hver uke. Det mangler litt på å nå opp til en sekser, ifølge VGs anmelder. Foto: Robert S. Eik

Restaurant Fjord

Kreativ og smaksrik sjømat fra hele verden i hipp innpakning til småpenger. Hva mer vil du ha?

Jeg har aldri vært på Fjord før, den minste restauranten i Ole Jonny Eikefjords restaurantkvartett. Her den ligger vegg i vegg med hans første restaurant Eik, er den kompakte atmosfæren det første som slår meg. Vi befinner oss straks innenfor døren i en enkel garderobe, samtidig er vi kun en armlengde fra første bord og noen meter fra kjøkkenet. Rommet er avlangt og smalt og det mørke interiøret gir umiddelbart en intim stemning. Feststemte gjester sitter tett i tett rundt små bord. Her er det fullt hus. Og på langveggen, over det åpne kjøkkenet, er et enormt fotografi av en fugl.

Ornitologer får ha meg unnskyldt, men jeg antar at fuglen er en havørn. For her serveres kun fisk. Menyen for øvrig er en enkel affære. Hver uke serveres fem retter, alle fra havet. I tillegg kan du velge deg oster og en ekstra dessert slik at du kan komme opp i syv. Men det skulle ikke være nødvendig. Du kan derimot ikke spise færre enn tre. Og det er det hele. Så enkelt må det være dersom prisene skal holdes nede.

Denne uken fristes det med villkveite, hval og makrell, piggvar med asparges og sjøkreps i asiatisk tolkning. Altså slett ikke fiskepinner og steinbitkaker.

Før første rett får vi en liten appetittvekker som består av sild, med agurk, blomkål og syltet løk. En artig tolkning av klassiske nordiske ingredienser som fortoner seg som en slags ny-nordisk rett. Denne er frisk og smaksrik uten å være for salt og setter, som en appetittvekker skal, tonen for resten av menyen. For det er kreativt og pent å se på gjennom hele måltidet. Riktignok blir alle spor av ny-nordisk fort borte og en tydelig asiatisk påvirkning på kjøkkenet kommer frem.

For hva tror du om sashimi av makrell, kveite, råreke og hval med deilig frisk dressing laget på den japanske sitronen yuzu. Servert med strimler av ingefær og små lilla shisoblader. Flott glasstallerken fremhever rettens enkelhet. Harmonien i smakene er førsteklasses. Ingefæren i julienne, eller tynne staver, er kanskje litt voldsom. Men i det hele lite å trekke for. Kveldens første og kanskje aller beste rett i en meny som hadde flere høydepunkt. Piggvar med asparges fra Hvasser servert med hollandaise og vaktelegg byr på en fylde og dybde som den forrige retten manglet. Således utfyller de hverandre. Et godt tegn på en gjennomtenkt meny.

Hvorfor vakteleggene, som tilsynelatende er trukket i skallet i et vannbad med konstant temperatur, presenteres som posjert er derimot et mysterium. Konsistensen til den faste men smørbare eggeplommen er god for seg, men tilfører retten for lite. Der et posjert egg ville vært flytende i plommen og tilført en rik fedme og komplimentert resten av retten blir denne varianten stående litt alene.

Kveldens store skuffelse er hovedretten som består av lysing, morkler, erter, haricot verts, ramsløk, nypotet, blomkål, selleri, granskudd og kløver. Her er det flere gode smaker, men de blir stående å jobbe litt mot hverandre. Retten er hektisk og ufokusert noe som også resulterer i en rotete tallerken. Her burde kokken skrevet alle elementene på en lapp, slik jeg nettopp gjorde, og sett at denne retten sårt trenger redigering.

Sjøkreps sui mai med en suppe som helles over salatblader er heller ikke genial, og plages av altfor mye chili eller mest sannsynlig Szechuan pepper i suppen.

Fjord er en restaurant som utover det å være fiskerestaurant mangler en slags kulinarisk forankring. Noen ganger asiatisk, noen ganger ny-nordisk. Det gjør ingen verdens ting. For maten er kreativ, tidvis svært god og oftest vakker. Prisen er det ikke mange som slår. 1090 kroner for fem gode og forseggjorte retter med spennende vinmeny er mer matglede for pengene enn noen andre i Oslo i dag. Forhåpentligvis er det to rettene med unoter rettet opp til i morgen. For da kan dette nå helt opp.

Publisert: 12.07.2013 kl. 08:03
Oppdatert: 15.07.2013 kl. 13:04


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?