Restaurantanmeldelse av Signalen: En fergetur verdig

5. mars 2020Restaurant
MATDESTINASJON: Hos Signalen på Nesodden kan du velge mellom en à la carte-meny, med fint utvalg av fisk, kjøtt og grønnsaker, tre pizzaer og en egen smaksmeny. Foto: Mattis Sandblad/VG
MATDESTINASJON: Hos Signalen på Nesodden kan du velge mellom en à la carte-meny, med fint utvalg av fisk, kjøtt og grønnsaker, tre pizzaer og en egen smaksmeny. Foto: Mattis Sandblad/VG

Signalen Restaurant & Sjøbad

Nesoddtangen har endelig fått en fullverdig matdestinasjon.

Ytterst på odden ligger det avlange bygget i glass og betong. Der ligger den med utsikt over den delen av fjorden som er utilgjengelig for oss som ikke har arvet eller vunnet i livets lotteri, selve øyriket i vest.
Innenfor de store glassvinduene har kokkeveteran Dag Tjersland laget en fullverdig matdestinasjon. Med Bakeri, der de fastboende kan plukke opp brød på vei hjem, en gedigen takterrasse, og en stor restaurant med ambisjoner om å inkludere nærmiljøet også som råvareleverandør. Interiøret er enkelt, men det er likevel på riktig side av spartansk. Signalen har vært her før, men dette bygget er nytt. Det sto ferdig i august og maten er av langt høyere kvalitet enn det som har vært servert her tidligere. Menyen er bred, men ikke for stor. En à la carte, med fint utvalg av fisk, kjøtt og grønnsaker, tre pizzaer og en egen smaksmeny. Servitørene er oppmerksomme og vennlige, de hjelper oss gjennom kvelden med gode forslag og nyttige tips.

Pølser fra Indre Oslo Matforedling blir servert med ertespirer fra en bonde lenger inn på halvøya, og en potetpuré som viser hvor godt smør og potet blir sammen. Pølsene er saftige, salte og forsvinner kjapt fra tallerken.

Habaduja-pizza med en N’duja, den smørbare pølsen laget på habanero-chili og sideflesk fra Indre Oslo som også lagde pølsen, og Slegge – en salami med chili fra Ask, viser kjøkkenets evne til å lage gode og vellykkede pizzaer med lokale råvarer. Mozzarellaen er også lokal, hvis vi ikke tenker på Sørlandet som eget land, men bare en reform unna Viken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOT HUMMERTACO: Tortilla, mole, avokado og grillet hummerhale får vår anmelders nese til å renne. Foto: Mattis Sandblad/VG
HOT HUMMERTACO: Tortilla, mole, avokado og grillet hummerhale får vår anmelders nese til å renne. Foto: Mattis Sandblad/VG

Vinkartet tiltaler alt fra den konvensjonelle vinelskere til purister som heller mot det
naturlige innen gjæret druesaft.
Sota vaktelegg, purreaske og chilimajones serveres i et rede av kvister som kokken selv har plukket på vei til jobb. De kunne med fordel ha silt asken, og egget hadde tålt mer majones.
Et pinnebrød der surdeig er surret rundt svinekjøtt med skogskrydder, blir servert på varme steiner. En fin rett som hadde tålt litt raffinering. Det hele blir litt flatt, hardt og tørt.

En taco får følge av en drink på mescal – den røkte og festlige fetteren til tequila, blandet med norsk teardrop-chili og granateple-melasse. Den smaker fint til den lille tacoen. En tortilla av blå mais med mole og hummer. Kraftigere smak av hummer og litt mindre avokadokrem hadde gjort denne svært gode tacoen perfekt. Det prikker fint på leppene og nesen renner slik den skal etter møte med god chili.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KVELDENS SVAKESTE: Perlegrynsirotto med steinsopp er kveldens svakeste rett, mener vår anmelder. Foto: Mattis Sandblad/VG
KVELDENS SVAKESTE: Perlegrynsirotto med steinsopp er kveldens svakeste rett, mener vår anmelder. Foto: Mattis Sandblad/VG

Den søte drinken gjør overgangen tilbake til en gresk rødvin vanskelig. Etter et par biter av en perlegrynsrisotto kommer tunge og gane tilbake til vant leie. Perlegrynrisottoen med steinsopp er kveldens svakeste rett. Steinsoppen har en harskhet som er gjennomtrengende, og retten mangler syre.
Avslutningen på det salte kommer i form av and fra Holte gård. Confitert and er dekket av to store skiver med litt ujevnt stekt andebryst. Stjernen på tallerkenen her er en kjørvelrot med ramsløkskudd. En slags grønn sødme fra roten kler de sprøstekte unge ramsløkene.

Desserten er forfriskende, forførende og stor. En sprukket brunostkrem ligger i bunn av en solbærsorbé, yoghurtskum, jordskokkchips, blodappelsingranité og krystallisert hvit sjokolade. Instruksen om å kjøre skjeen til bunns følges, for slik å få alle smaker og temperaturer, og en komposisjon av salt søtt og syrlig med sprøtt på toppen gir måltidet en herlig avslutning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIGNATURDESSERTEN: Brunostkrem med solbærsorbé, yoghurtskum, jordskokkchips, blodappelsingranité og hvit sjokolade. Foto: Mattis Sandblad/VG
SIGNATURDESSERTEN: Brunostkrem med solbærsorbé, yoghurtskum, jordskokkchips, blodappelsingranité og hvit sjokolade. Foto: Mattis Sandblad/VG

Dag Tjerslands Signalen er fint plassert på odden og restauranten knytter seg godt til lokale produsenter, både fra byen over fjorden og fra landet lenger inn på øya. Noen retter fremstår mer som bedre ideer enn det som ender opp på tallerken, mens andre er både forfriskende nye og godt gjennomført. Signalen fortjener flere gjester, for kokkene ønsker å gi en matopplevelse som viser smaken av Nesodden. Signalen er verdt en båtreise, en lang lunsj og en bedre middag. Kom før solen går ned, så du får med deg hele showet halvøya har å by på.

Publisert: 05.03.2020 kl. 16:10
Oppdatert: 05.03.2020 kl. 22:47


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?