Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Café Engebret: Jul på gamlemåten

26. november 2015Restaurant
VERDT ET BESØK: Café Engebret er et av Norges eldste spisesteder, noe som gjør at lokalene i seg selv er verdt å besøke. Foto: Frode Hansen, VG
VERDT ET BESØK: Café Engebret er et av Norges eldste spisesteder, noe som gjør at lokalene i seg selv er verdt å besøke. Foto: Frode Hansen, VG
AvErik Fosnes HansenogFrode Hansen (foto)

Café Engebret

På gamle Café Engebret lager de fremdeles julematen slik du husker den, med trivelig stemning og ekte nostalgi.

Som forfrosne småfugler samles godtfolk nå i restaurantenes varme spisesaler for å få i seg litt talg – nåja, iallfall fett i forskjellige utgaver, må vite. Det er julebordenes tid, og som vi tidligere har skrevet: Tradisjonsmaten vi spiser i juletiden er vår egen, på godt og vondt. På sitt beste kan den smake veldig godt, men den er i utgangspunktet enkel, ofte med råvarer som ikke er veldig kostbare, og som viser at vårt land og samfunn tradisjonelt var karrig og nøysomt. Når fortiden skal varmes opp, skaper det nostalgi og stemning og samtidig muligheter for hyggelig avanse for spisestedene.

Det skal vi unne spisestedene, men som publikum må vi stille krav til at råvarene vi får ute er gode, samt til det øvrige: til tilberedelse, stemning og service.

Engebret i Oslo er et av Norges eldste spisesteder. Her sitter historien bokstavelig talt i veggene. Etter at steder som Blom og tragisk nok nylig også Grand Café er borte, er det ikke mange slike steder med kontinuerlig historie fra det gamle Kristiania tilbake. I seg selv er Engebret vel verd et besøk. Fotografier og malerier, gjenstander, minner og (genuine) snurrepiperier, Kunstnerforeningens våpenskjold (fra gamle Blom) og selve den trivelige, lille bygningen med knirk i gulvet og utsikt mot Bankplassen gjør Engebret til et hyggelig sted å sitte både sommer og vinter.

Og Engebret får til dette med stemning og tradisjon. Her er det som i gamle dager, med mottagelse ved hovmesterpult og vennlighet i garderoben. Man føler seg straks velkommen, man trives straks man har satt seg ved bordet med den hvite duken, og ber en stille bønn om at resten må stå i stil.

Og det gjorde det, stort sett. Her var det gjort noen riktige grep. For skal man servere den enkle tradisjonsmaten, må man løfte den. Man må gi folk en opplevelse de ikke kan få over familieribba der hjemme. Fremfor alt må man gjøre hva man kan for å dempe duren av samlebåndet, en støy som alt for lett er å høre på restaurantene oppunder jul. Det første riktige grepet ligger i presentasjon og service. Vår servitør var oppmerksom og blid i alle retninger og med god menykunnskap. Bordet var pent dekket.

GODE RÅVARER: Rakfisken fra Valdres var moden på den riktige måten, og lutefisken fra Værøy hadde deilig smak og flott konsistens. Foto: Frode Hansen, VG
GODE RÅVARER: Rakfisken fra Valdres var moden på den riktige måten, og lutefisken fra Værøy hadde deilig smak og flott konsistens. Foto: Frode Hansen, VG

Det neste grepet ligger i å finne råvarer som er mer enn ett hakk bedre enn hva man ofte møter til julebords mange andre steder. Dette burde egentlig være en selvfølge når folk skal legge igjen en pen slump penger, men er heller unntaket enn regelen. Engebret representerer et gledelig unntak. For selv om prisene må sies å være høye for maten, var det god verdi tilbake. Rakfisken fra Valdres var virkelig moden, slik man sjelden får den, akkurat på den riktige siden av loven, med lune gulløyepoteter fra Senja og rømme til. Lefsene var også gode. Den røkte villaksen var også prima i smak og konsistens, og kom med en myk og rund eggerøre, som godt kunne hatt litt varme. Dertil en fin, liten spinatmousse. Hva all den oppstrimlede salaten uten dressing skulle tilføre, var derimot vanskeligere å si. Og når råvarene ellers er så gode, hvorfor ikke også satse på et mer spennende flatbrød?

Så var det tid for selve julematen. Og her kom det tredje grepet: Også enkel mat må bli riktig og omhyggelig tilberedt. Lutefisken fra Værøy hadde flott konsistens, deilig smak og kom med det tilbehøret man ønsket. Både geitost og baconfett var på plass, og ertestuingen var prima. Engebrets eget Lutefiskøl satt godt til.

Min juletallerken utmerket seg også. Ribben var saftig, hadde bra balanse mellom fett og kjøtt, svoren var knasende sprø men ikke til å brekke tenner på, og krydringen hadde karakter. Medisterkakene var også fint krydret, de var luftige og saftige, pølsa var spenstig. Også rødkålen var krydret og smakt til med omhu. De syrlige, rå eplebitene var forfriskende blant alle de tunge ingrediensene, og sviskene og de gode, rørte tyttebærene ga også fornøden sødme. Jeg er ikke så glad i øl og dram, men vår vennlige servitør kom med et glass chianti, som satt greit til. På den andre siden av bordet fikk husets øl følge av et glass Non Plus Ultra fra det rikholdige akevittilbudet.

KNASENDE SPRØ SVOR: Både ribben, medisterkakene og medisterpølsene sto til forventningene - og tilbehøret var smakt til med omhu. Foto: Frode Hansen, VG
KNASENDE SPRØ SVOR: Både ribben, medisterkakene og medisterpølsene sto til forventningene - og tilbehøret var smakt til med omhu. Foto: Frode Hansen, VG

Multekremen var luftig og med mye bær, med god balanse mellom sødme og bitterhet. Selv om en krumkake ville ikke vært av veien, var den utmerket som den var. Karamellpuddingen var helt patent, den også.

På gamle Engebret kan man sin jul. Bare nå ikke noen legger ned stedet eller – grøss! – pusser det opp.

Publisert: 26.11.2015 kl. 15:56
Oppdatert: 26.11.2015 kl. 16:31


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?