Restaurantanmeldelse av Bass: Livet etter pesten

11. juni 2020Restaurant
HETT HJØRNE: Bass er et lite sted øverst på Grünerløkka, hvor det absolutt er verdt å ta turen, skal vi tro vår anmelder. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
HETT HJØRNE: Bass er et lite sted øverst på Grünerløkka, hvor det absolutt er verdt å ta turen, skal vi tro vår anmelder. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Bass

Bass er stedet der alle kunne slukke tørsten og spise småretter mens de hang trangt og tett langs bardisken. Men hva skjer når barheng ikke er lov, og lokalet er fullt før det er halvfullt?

Det er varslet om et armageddon. Restaurantene har blitt ofret på folkehelsens alter, sies det. Det vi har i vente er enda mer pizza og hamburger. Sukk, som om vi ikke hadde nok av det fra før. Dette er scenarioet de største pessimistene maler opp på store lerret i alvorlige kronikker. Jeg vet det godt, for jeg gjorde det selv, og jeg brukte referansen fra filmens verden, som andre anerkjente matskribenter brukte videre, om Taco Bell. Alle restauranter blir til Taco Bell etter en krig mellom alle franchiserestaurantene i filmen Demolition Man. Men hvor fristende er et restaurantbesøk uten det gode vertskap?

Les kommentaren: Et rop om hjelp

Bass var et hett sted for hete folk. Det er gamle kjenninger som står bak, de har fått gjester til å føle seg velkomne på flere steder, men de siste årene har de drevet det lille stedet øverst på Grünerløkka. Hjørnet som var fylt med småretter, god vin og mennesker. Et sted der det fantes en slags våpenhvile mellom de harde frontene; naturlig og unaturlig vin. Nå er ikke konvensjonell vin unaturlig, men de kan finne på å putte mye rart oppi der hvis de ikke blir holdt litt i ørene. Alle trenger å bli holdt litt i ørene. Også de som har frekke etiketter og forbyr alt av tilsetninger. Nå har det kommet en sertifisering for naturvin også.

Gleder du deg til å gå på restaurant igjen nå? Her finner du alle våre anmeldelser!

Nå er det halvfullt på Bass, eller så stappfullt som smittevernsreglene tillater. Stemningen er god. Den er på topp. En kort meny gjør valget enkelt. Alt. Vi deler alt.

Smørflesk fra Indre Oslo Matforedling serveres på liten tallerken. Smørflesk kan vanskelig beskrives, det må oppleves. Det spekede fettet smelter på tungen. Det er fett, søtt og salt – en smakens uppercut, som gjør at du slipper hendene ned og er klar for flere slag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bøfffel-mozzarella, erter, ansjos. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.
Bøfffel-mozzarella, erter, ansjos. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.

Bøffel-mozzarella med erter og ansjos er barmaten jeg drømmer om hver dag. Når ansjos er så gode som disse så er de kanskje verdens beste følge til vin og øl. Erter og ost gir sødme og syre til den salte lille fisken.

Grillede grønne asparges fra Hvasser med hollandaise. Sausen er krydret med oregano. Ja, hvorfor ikke? Det er godt. Sausen er syrlig og salt, aspargesen er grønn og søt. Det er som om våren er som den alltid har vært, bare litt bedre. Aspargespionerene fra øyriket i Oslofjorden har ført til en aldri så liten revolusjon - vi har endelig fullverdig aspargessesong også her i nord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grillet Hvasser-asparges med hollandaise-saus. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.
Grillet Hvasser-asparges med hollandaise-saus. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.

Under krisen har Bass gjort det de kunne for sin egen overlevelse. Mens de ansatte satt hjemme i kombinert isolasjonspermisjon har to av eierne rullet pasta for harde livet. Etter et par tusen ravioli kan man bli ganske god på ravioli. De som serveres her er virkelig fine. De er tynne, men med tygg, og fylt med spinat og ricotta. Smørsausen som følger vitner om en stor kjærlighet til det gylne fettet fra de gladeste drøvtyggere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ravioli med ricotta og spinat. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.
Ravioli med ricotta og spinat. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.

En posjert kveite flaker slik den skal. Den har også godt følge med hvit asparges og en saus på artisjokk. Risottoen på blåskjell flyter ut på tallerkenen og det er bitt og tørrhet i kornene. Smaken er rund, dyp og rik på umami.

Spent på nye Maaemo? Lese hele anmeldelsen her!

Nyretapp, eller onglet og slakterbiff, er muskelstykket som beskytter nyrene, en favoritt blant slaktere og erfarne grillnerder. Tynt skåret og hardt grillet kjøtt ligger på en tallerken med den lett bitre radiccioen. Kjøttet har fint tygg, det har en stekeskorpe som henger godt sammen med det nærmest rå kjøttet. Det smaker av bitterhet, sødme og syre. Det er en enkel og fortreffelig måte å servere nyretapp på.

To terter kommer ut fra kjøkkenet, og kokken titulerer seg med et flir, tertekongen. Han trengte ikke flire av det. Tertene, en med rabarbra og en annen med sjokolade og lakris, var skikkelig gode.

Det er mange restauranter som kan måtte stenge, men det er også mange som kan klare seg gjennom denne perioden, kanskje bedre enn vi skulle tro. Bass er et sånt sted. Bass klarer seg for de lager skikkelig god mat og serverer den på en veldig hyggelig måte.

Bass gir meg troen tilbake på restaurant-Oslo. Det er ikke nødvendigvis bare store aktører som vinner. Det er folk som brenner for vertskap, god mat og godt drikke som vinner. Så lenge de samtidig klarer å tjene penger.

Publisert: 11.06.2020 kl. 15:57
Oppdatert: 11.06.2020 kl. 20:52


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?