Matanmelderens guide til Trondheim

16. juni 2022Restaurant
KLASSISK: På Bakklandet bak Gamle Bybro skjuler det seg masse god mat og drikke.
KLASSISK: På Bakklandet bak Gamle Bybro skjuler det seg masse god mat og drikke.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Frokost, lunsj, middag – og noe godt å drikke til nattmaten. VGs anmelder gir deg en 24-timers spiseguide gjennom Trondheim.

Jeg virkelig elsker Trøndelag. På sommeren er det også på sitt aller vakreste. Fiske i elver, bade ytterst i havet, og spise sjømaten sprellende fersk rett fra sjøen. Det er fjord, det er skog og det er en frodighet man ikke finner maken til noe annet sted i landet. Men selv etter noen dagers opphold i paradisiske omgivelser som Stokkøya sjøsenter, så kaller byen på meg. Og da er det jammen godt det er kort til en av Norges beste matbyer. Kom deg inn til Trondheim sentrum!

Trondheim har verdens høyeste tetthet av sushi-steder. Det kan vel diskuteres om noe av det er skikkelig sushi, så dette kan du med trygghet la passere i det stille. Det er bare fascinerende hvor mange sushisteder de har klart å få plass til i en liten by. Det kan ha en sammenheng med mengden laksebaroner, som også holder til i fjordarmene utover.

Kommer du tidlig til byen og er sulten kan du få fine kaker hos Onkel Svanhild. Der har de en rekke herlige småkaker, rundstykker av tradisjonell standard, og en god kopp kaffe.

Onkel Svanhild.
Onkel Svanhild.
Foto: Mathias Steinbru/VG

Trondheim er også en av de ytterst få byene der hotellene har skikkelig frokost. Skal du unne deg det ypperste av luksus, ta inn på Britannia. Det eneste det er er å utsette på den frokosten er det blåfargede ledlyset over glasstaket i frokostsalen. Hopp over de små croissantene, de får du langt bedre utenfor hotellet, men få laget din egen spesialomelett, eller bestill fra menyen. Det er få dager som blir dårlige når den har startet med en god eggs benedict.

Moulangerie Kafé har byens beste croissanter. Du får dem i salte og søte variasjoner. De er ikke gode på kaffe her, men croissanten alene er verdt turen.

Moulangerie Kafé.
Moulangerie Kafé.
Foto: Mathias Steinbru/VG

Trenger du kaffe er Jacobsen og Svart ditt neste stopp. En lokal kaffebrenner som serverer håndbrygget kaffe av høy kvalitet.

Når det nærmer seg lunsj og du er ferdig med å besøke K.U.K., landets fineste visningsrom for kunst, og også et flott serveringssted for middag inspirert av Ingrid Espelid Hovig, er Grano et fint stopp. Oppkuttet pizza er perfekt for en kjapp lunsj, siden det mye mer man skal gjøre.

Gano.
Gano.
Foto: Mathias Steinbru/VG
K.U.K./Gubalari.
K.U.K./Gubalari.
Foto: Mathias Steinbru/VG

Trondheim har fått ny festival med festivalområde på den gamle bryggeritomten, og er du sulten og har lyst på ramen, ligger Edo-Ramen et steinkast unna. Det ryktes fra ramen-connoisseurer at det er landets aller beste ramen.

Edo-Ramen.
Edo-Ramen.
Foto: Mathias Steinbru/VG

Er du i Trondheim en lørdag er det smørbrød-bonanza på Jossa. Der får du byens, om ikke landets, aller beste smørbrød.

Fra festival og Lilleby til byen, er det en spasertur du gjør unna på tyve minutter. Og på veien tar du turen innom Taqueros. Med en digg taco og en frozen margarita innabords kan du vandre i godt humør de ti minuttene tilbake til sentrum. En kjapp øl på Ramp er absolutt å anbefale, uansett vær. Du trenger ly for regn, og man må alltid passe på væskeinntaket når sola står på. I Trondheim har de nemlig også vær, og det skifter gjerne helt uten forvarsel. Og Svartlamon er et historisk viktig sted som ikke må glemmes.

Speilsalen. Det finnes mer enn én måte å få bord på Speilsalen – du kan booke en pakke gjennom hotellet med både rom og mat. Det koster å spise, men du får bevitne mye pynting av mat du ikke har sett maken til. Det er ellers lurt å følge med på booking, plutselig åpner det seg en mulighet for bord.

Ellers er byen ledende innen bistrobølgen. Du får nyfransk på le Bistro, og den litt mer klassiske varianten på Rive gauche. De har begge vinkart man kan drukne i. Spør om hjelp, det er ingen skam å snu når mulighetene blir for mange og ambivalensen for stor.

Le Bistro.
Le Bistro.
Foto: David Engmo/VG
Rive Gauche.
Rive Gauche.
Foto: Mathias Steinbru/VG

Har du derimot booket deluxe-opphold på Speilsalen er det ikke så mye annet enn middag i speilsalen du får tid til. Bortsett fra der alle kvelder i Trondheim burde slutte. På Moskus. En mørk, deilig, varm, svett og herlig bar med utvalg av drikke som vil passe de aller fleste. Er det konsert, så betal deg inn i døren, det er verdt det. Jeg tror man veldig sjelden angrer på en spontan konsert.

Og apropos Spontan. Du må for all del klemme inn en tur nettopp der, det er en av byens absolutt beste steder for vin og mat, og gjenåpningen på ny adresse er 1. juli.

Med øl i magen og sus i øra er det bare å gå til neste dør. Hos Istanbul Döner Chef får du byens beste döner eller falafel.

Istanbul Döner Chef.
Istanbul Döner Chef.
Foto: Mathias Steinbru/VG

God tur!

Publisert: 16.06.2022 kl. 15:55


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?