Restaurantanmeldelse av Køl: Vårt amerikanske valg
Køl
I Fredrikstad har Køl fyrt opp grillen og serverer et amerikansk BBQ-måltid du godt kan velge å valfarte til. Vel å merke: Hvis du er veldig, veldig kjøttsulten og savner smaken av det ekte Amerika.
Vår forelskelse i USA svekkes ikke av en smule surr i Det hvite hus, og det gjelder vel forresten ikke bare for oss. Veien til hjertet går via magen, og som vi vet: Amerikanske spisevaner og mat har tatt verden med storm. Særlig porsjonsstørrelsene har vært merkbare; snart er hele den vestlige verdens innbyggere super-sized. For ikke lenge siden sto «Amerika» fremdeles for resten av oss relativt fattige som Det lovede land, som fløt av melk og honning, der biff var hverdagskost og der alle kjørte i åpen bil mellom høye og glinsende kjøttberg.
Den viktigste appellen ligger selvsagt i at lite er mer tilfredsstillende enn et digert kjøttmåltid. Proteiner og fett og smak av åpen ild er noe kroppen ikke synes den kan få nok av. BBQ-maten er derfor uimotståelig med sine basale og trygge smaker; den fullkomne kombinasjon av steinalder og femtitallsnostalgi.
Helt lett er det ikke å gjenskape denne ur-amerikanske maten på norsk jord. Men i Fredrikstad har KØL fyrt opp under grillen med stort hell. I det hele tatt begynner Plankebyen å bli en interessant kulinarisk destinasjon, med steder som det eminente håndverksbakeriet Bakfickan og restaurant Slippen som gode eksempler.
KØL er også et slikt sted, hvis man altså er kjøttsulten, og det hender jo.
Cevichen fikk de ikke helt til. Den rå fisken var kuttet i for store biter, og hadde ikke fått ligge lenge nok og «koke» i sitrussaften.
Hot Chicken på belgisk vaffel var derimot vellykket. Her var mumsefaktoren høy. Retten hadde flott balanse mellom søtt, sterkt og salt. Søt og hot glace og hot chipotle-majo ga sting, mens coleslaw litt mer tekstur, og vaffelen bidro med et sprøtt og luftig underlag.
Quesadillaen var en mølje. Alt var mykt, soggy og motstandsløst, uten noen form for knas, og sparket liksom ikke ordentlig fra.
Laksen bordfølget hadde valgt som hovedrett fra grill var riktig god, med mye røyksmak, helt riktig grillet, saftig og fin. Sesamfrø og annet knas på toppen satte en spiss på det hele, og en lun potetsalat var svært tilfredsstillende som følge.
Men vi var ikke her for salaten! Selv hadde jeg tatt kjøttsulten på dypt alvor denne kvelden, og bestilt den store BBQ-miksen med «litt av alt», dvs. temmelig mye. Denne retten kan utvides med «brisket», altså bringe – og, hvis man er umettelig: Med grillede short ribs. Da kalles kjøttorgien for «The Holy Grail».
Kaloritelleren på smarttelefonen kan lett bli overbelastet av en slik kjøtt-bonanza til nesten 500 kroner, og bør skrus av i god tid før man entrer det hyggelige, noe mørke lokalet, som var overraskende fullt også på en søndagskveld. Man kan også sitte utenfor på Nygaardsplassen i et telt som visstnok har vært et stort debattema blant byens borgere.
Men vi satt innendørs, betjeningen var trivelig, og nå kom kjøttet.
Alt var ikke like vellykket. Den hjemmelagete jalapeño-pølsa hadde sprøtt skinn og bra, nøtteaktig smak, men var for forsiktig. Man kan godt fleske til med mer sting når man stapper pølsa. Porsjonen med spareribs var tørre og harde, mens Den hellige gralen, shortribs, var svært gode og saftige.
Pulled pork bør være god på et sted som dette. Og det var den. Kjøttet smeltet i munnen, krydringen var balansert, smaken var deilig. Best var allikevel bringen, som var myk som smør med enormt utviklet smak og deilig overtone av røyk. Små detaljer som gode syltede asier og rødløk trekker opp. Alt dette orker man ikke spise – spesielt ikke når man også har bestilt fries, perfekt sprø, samt en porsjon deilig maiskrem med grillet mais. Den røde coleslawen var litt kjedelig, men hva gjorde vel det når kålfamilien reddet æren gjennom grillet savoykål med nydelig, parfymert smak?
Kokospai med marengs var frisk og god, en gjennomtenkt dessert, dertil en finfin piña colada-sorbé på grillet ananas. Blink treffer utvilsomt også en sjokoladedessert med «alt» – brownie, sjokolade- og vaniljeis, karamellsaus, nøtter, marshmallows …
Siden det er blitt så mye engelsk i denne artikkelen kan jeg bare tilføye: Herz, was willst du mehr?
Publisert: 29.10.2020 kl. 15:09
Oppdatert: 17.11.2020 kl. 13:24
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.
Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.
usedvanlig god opplevelse
meget god opplevelse
god opplevelse
en grei opplevelse med en del feil og mangler
en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
usedvanlig dårlig opplevelse
Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.
Lag deg en gratis konto