Friday's: Hver dag er en fredag

6. juni 2014Restaurant
POPULÆRT: Hver dag er fredag på Friday's. Selv en tirsdag ettermiddag er det lange køer på restauranten på Aker brygge. Foto: Helge Mikalsen/VG
POPULÆRT: Hver dag er fredag på Friday's. Selv en tirsdag ettermiddag er det lange køer på restauranten på Aker brygge. Foto: Helge Mikalsen/VG

Friday's Aker brygge

Ingen store kulinariske opplevelser, men Friday’s leverer fortsatt den gode fredagsfølelsen hele uka.

Hold deg fast; TGI Friday’s eller Friday’s er et vaskeekte hipstersted! Ikke i dagens form og slett ikke i for dagens kule unge mellom 23 og 37 år. Men i 1965, når den første restauranten i New York så dagens lys, var det nettopp fordi eieren ville skape et sted hvor han kunne treffe damer. Stedet ble en suksess over natten. Og det er ikke utenkelig at beliggenheten var en medvirkende faktor. Vegg i vegg lå nemlig et leilighetskompleks med nesten 500 single flyvertinner, selve symbolet på periodens unge vakre og vellykkede.

Fortsatt er det mye som er likt. De hvite og røde stripene som går igjen i både fasade og uniformer, de brunlakkerte båsene med røde puter, den store firkantete baren og de latterlig store drinkene. Ikke minst er det fortsatt populært. Her på Aker brygge er det kø utenfor en tirsdag ettermiddag. Og slik er det hver dag på mange av de over 900 Friday’s i over 60 land.

Menyen er grundig standardisert, og godt plantet i en noe grumsete amerikansk mattradisjon. Burgere i flere varianter, kyllingvinger og annet fra fuglen, rikelig med såkalte tex-mex alternativ, grillede biffer og spareribs og til sist et eget utvalg for de som ønsker sunnere løsninger. Noen for enhver smak altså. Nettopp det er med å gjøre Friday’s super tilgjengelig. Her kan du ta med det hele kontoret uten å tenke på at Kari ikke spiser sushi, at Ola alltid skal ha en god biff eller at Lise slanker seg.

Riktignok finnes ingen kokker som er like god til alt. Heldigvis har Friday’s forlengst knekt koden. Her lages lite fra grunnen av, med enda mindre rom for individuell kreativitet. Grunnlaget legges lenge før det når kokkens travle hender. Kloke hoder i hvite frakker, har brukt tid i laboratorier, veid og målt nøye tilrettelagt oppskrifter. Oppskrifter som benytter seg flittig av salt, sukker og fett. Tre nøkkelingredienser som trykker på viktige punkter i hjernes nytelsessenter. Rike, søte og fete sauser og med rikelig med ost er en gjenganger. Resultatet er mat som på ingen måte imponerer, men slett ikke er like skrekkelig som du gjerne skulle trodd.

Vi deler et utvalg av forretter eller snacks som foruten noen uspiselige spicy kyllingvinger er helt ok. Panerte pinner av mozzarella må riktig nok spises med en gang før de stivner og blir som gummi. Men uthulte halve poteter med ost og bacon er gode og den store mengden retter som serveres med potetmos vitner om at de sannsynligvis er laget på stedet.

En cowboy triple meat burger er akkurat like overdådig som det høres ut. Og selv om den ikke setter noen ny standard, dukker den kjapt opp på bordet og er tilnærmet like medium stekt som jeg ba om. Den er heller ikke nevneverdig dårligere enn mange andre burgere fra steder med langt med gatekred.

Det samme gjelder det andre vi prøver fra menyen. Stemningen er også upåklagelig. Med høy musikk, mutre servitører og gjester i godt humør skal det godt gjøres å ikke rives med. Så får det heller våge seg at servitøren ikke alltid ser oss, og at rettene kommer til bordet i litt tilfeldig rekkefølge. Eller at han aldri helt klarer å huske hva vi bestiller, og at de latterlig store drinkene fort blir til sølevann.

ALLTID FREDAG: Amerikanske burgere i flere varianter og fries er fast inventar på menyen. Foto: Helge Mikalsen/VG
ALLTID FREDAG: Amerikanske burgere i flere varianter og fries er fast inventar på menyen. Foto: Helge Mikalsen/VG

Friday’s er ikke stedet du besøker for de store kulinariske opplevelsene eller for å teppebombe instagram med lekker matporno hele kvelden. Det er kanskje heller ikke noe man skryter av å ha besøkt blant kolleger i kantina på mandag. Men flaut, det er det ikke. For stemningen er her fortsatt, et perfekt sted for tidlig restaurant oppdragelse for barnefamilier, for venninnegjenger, og for uformelle firmafester. Et sted hvor de stadig synger hysteriske bursdagsanger og hvor du kan få stjålne blikk fra andre enden av baren. For her inne er hver dag fredag.

Publisert: 06.06.2014 kl. 00:37
Oppdatert: 20.06.2014 kl. 09:17


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?