Matanmelderens guide til København
Det er dyrt, men deilig, å være på besøk i København. Dette er spisestedene du bør besøke.
København, Kongens by, Nordens dyreste kjærlighet. Det koster å være på besøk i byen som har det aller beste utvalget av mat og drikkesteder nord for Paris. Men det du bruker av penger får du igjen i opplevelse og smak, for kvaliteten er upåklagelig.
København har såpass mange bra frokoststeder at du ikke bør kaste bor apetitten - eller pengene - på dyr hotellfrokost.
Juno lager byens beste bakverk. Sammen med tre andre bakerier lager de kanskje noe av det beste bakverk i Europa. Kommer du tidlig nok kan du også slippe å stå i kø, den kan bli lang. Pistasje-croissanten var en oppvisning i flaket og karamellisert hvetebakst. Liker du baksten hakket tøffere stekt, er Hart et must. Hart bakte tidligere på Noma, nå leveres brødet dit.
Småbakst, brød og rundstykker får du kjøpt i Gamle Kongevej. Vil du sitte ned tar du turen ut mot Refshaleøen til deres Brød+bar. De aller beste croissantene finner du hos Alice, på Amager. Er du på besøk i helgen er isen her noe av det aller beste i byen. Men du må komme på de rette tidspunktene, for Alice går tom, for både croissanter og is.
Liker du kaffen syrlig, fruktig og brygget for hånd, er Prolog ditt første stopp. I Kødbyen kan du også besøke byens beste kjøkkenutstyrsbutikk som ligger rett over gaten for kaffebaren. Er du her ved lunsjtider må du hive innpå en taco fra Sanchez også. En liten smaksbombe med syre og hete vil få deg på bena og gjør deg klar for en lang dag på vandring mellom vannhullene.
Før vi fikk Kafeteria August hadde danskene sitt Atelier September. En hipp frokost/morgenmad-sjappe med hvitvaskede vegger og passe gjennomdesignede brukt-omgivelser. Menneskene bak disken er stilige, og de serverer kokt egg på toast - og kaffe. Slikt blir det kø av i København.
I køen står du gjerne sammen med folk fra alle verdenshjørner og det er en ypperlig måte å skaffe seg nye venner på. Går du lei av køen, men har fortsatt lyst på kaffe, kan du gå et par hundre meter til nærmeste Coffee Collective.
Til lunsj er det lite som slår smørrebrød. Og her er utvalget stort. Klassikeren Schønemanns, Sankt Annea, eller Aamans er alle trygge og gode valg. Palægade er igjen åpent etter brannen i 2020, og er et av de bedre steder å spise smørrebrød. Her er serveringen et sted mellom tradisjonell og innovativ, men først og fremst er det særdeles smakfullt. Vinlisten er lang og god, og fiskefrikadellen er farlig. Den får deg til aldri å ville spise en norsk fiskekake igjen.
Møntergade er en annen sikker vinner blandt smørrebrødtilbyderne. Det er litt mer klassisk her enn på Palægade. Her sitter de aller fleste med en lille og en øl til lunsj, en tradisjon de ser ut til å nyte.
Jeg hadde bord på Noma. Til lunsj. Hvis man kan velge, spis på slike restauranter til lunsj, så kan du fordøye opplevelsen på en kneipe i etterkant. For det er mye å fordøye. Og mye å snakke om etter oppslagene om dårlige arbeidsvilkår blant de fine restaurantene i København.
Men maten er vakker, utfordrende, smakfull og herlig. Servicen får deg til å glemme tid og sted. De er nå inne i sin siste sesong i København, hva som skjer videre er vi alle spent på. Det eneste vi vet sikkert er at de skal betale sine stagierer, altså praktikanter, og feire sitt tyvende år i 2023.
Ønsker man å spise på en av de tre sydspissene på Københavns trefork; Noma-Geranium-Alchemist, er du nok med stor sannsynlighet for sent ute. Men det finnes alltid håp. Følg med på sosiale medier, send e-post, spør pent og still deg på venteliste. Det kan gå, men jeg ville booket andre steder sånn for sikkerhets skyld.
I skyggen av de tre store finnes det en nesten uendelig underskog av restauranter som er så frodig og levende at man knapt finner maken noe annet sted. Det dukker til stadighet opp nye favoritter. JaTak! er en av de siste tilskuddene som virkelig er verdt et besøk.
Jonatan Tam serverer en krysning av københavnsk og kantonesisk. Det er helt egne smaker, en ny palett. Smaker som vokser på deg for hvert tygg, smaker som er kjente, men som er satt sammen på nye måter. Å sitte i baren foran kjøkkenet er kanskje en av de beste måtene å tilbringe deler av kvelden i København på akkurat nå.
På den samme tiden som vi i Oslo har diskutert Fornebubanen, har København bygd en helautomatisk T-banering. Ringen gjør all transport i byen lettere. Vil du ikke gå lange avstander, er det alltid en buss eller bane som går dit du vil. Selv om du, hvis du følger dette spiseprogrammet, for helsens skyld bør spasere noen av strekningene. Eller sykle, men da må du sette deg inn i reglene, for sykler du slik man kan sykle i Oslo vil du raskt havne i trøbbel. Det er en dyptpløyende sykkelkultur i byen. Den kunne vi lært mye av.
Når maten er spist, kaffen drukket, og skoene knyttet går turen videre til de mange vinbarene i København. Bare noen hundre meters gange er det fra Jatak! til Pompette. En vinbar med fint utvalg av gode vinprodusenter fra det moderne segmentet.
Ved tom flaske går turen innom Poulettes. Fritert kylling, så sprøtt godt og herlig som bare frityr kan gjøre med fugl. Med gode syltede agurker ved siden er det en deilig og heit snack.
En rask spasertur tar oss til klassikeren Gaarden og Gaden. Du kjenner igjen baren med den lysende abstrakte kebaben utenfor. En flaske med Trossau har kjent varmen i Jura, men har på merkverdig vis en integrert alkohol og føles frisk med toner av jordbær og stein. En mer enn godkjent matmeny ble skjøvet til side, kyllingen var frisk i minne.
Det regner i København, det har dusket hele dagen, så bussen blir igjen fremkomstmiddel til siste stopp for kvelden, Bar’vin. Har du noen i selskapet som kan styre sin begeistring for moderne vin er dette et absolutt must. Her har de nemlig et meget godt utvalg av det meste.
Vi velger en Teroldego fra Alto Adidges Femme Fatal, Elisabetta Foradori. Fire amerikanere kommer inn og starter sitt sedvanlige show seg imellom om hvem som kan mest om vin. De ender opp med en Châteauneuf-du-Pape, som ventet. Denne vinbaren passer til alle.
Veien til hotellet er kort, heldigvis. I hotellbaren får jeg meg en liten øl, og angrer på at jeg ikke besøkte et av de mange ølstedene, et av de små der det drikkes snaps, øl og røykes inn mens det snakkes høyt på uforståelig dansk.
Jeg er derimot glad for at jeg motsto fristelsen morgenen etter, på vei mot flyplassen stopper jeg innom Alice, og byens beste croissanter. Jeg er glad jeg sparte penger på frokosten på hotellet, for det er lite som slår denne typen bakst.
Og, du kan selvfølgelig leie en sykkel. Da går det fort da.