Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av De Fem Stuer: Historisk sus

29. desember 2016Restaurant
NORSKE KULISSER: De Fem Stuer transporeterer deg hundre år tilbake i tid, med damaskvevede gardiner og ekponerte laftetømmer. Foto. Hallgeir Vågenes/VG.
NORSKE KULISSER: De Fem Stuer transporeterer deg hundre år tilbake i tid, med damaskvevede gardiner og ekponerte laftetømmer. Foto. Hallgeir Vågenes/VG.

De Fem Stuer

Velrenommerte og historiske De Fem Stuer lander på kulen i Holmenkollen.

Få spisesteder er tettere knyttet til norsk nasjonalstolthet enn majestetiske De Fem Stuer på Oslos tak, et steinkast fra Holmenkollens hoppkant. Det trolske dragestil-bygget som huser restauranten ble oppført i 1894 som sanatorium for lungesvake, men ble fort et yndet utfartssted for hovedstadens velstående. Man kan ane flere av vår den gang unge nasjons viktigste skikkelser spøke i kulissene, og man kan lett forestille seg at man deler brød med noen av det nasjonale gjennombruddsmenn når vintermørket senker seg utenfor.

En av de fem stuene er sågar oppkalt etter statsminister Michelsen. Men det er mer enn denne anmelderens livlige fantasi som gjør at av man føler seg transportert hundre år tilbake i tid. Det kan være de damaskvevede gardinene, det eksponerte laftetømmeret, de lakserosa sitteputene på benken eller de tunge lysekronene som gjør det. Eller det voksne publikummet, som minner om den gang det kun var stramme menn som gikk ut og spiste alene på restaurant. Med mine 42 år er jeg kveldens suverent yngste gjest og iført blazer og med åpen skjortekrage er jeg like pinlig «under-dressed» som en opprørsk fjortis i min egen konfirmasjon. Nå er det ingenting galt med et utsøkt måltid i blådressen. Det kan faktisk være deilig å slippe en ølbryggende hipster med velfrisert skjegg tett inntil meg som en siamesisk tvilling mens jeg spiser, mens han forteller meg hva jeg opplever.

Menyen lover da også godt med klassiske, men lekne forretter som kalvebrissel med pære og hasselnøtt og kongekrabbesalat med pomelo og selleri. Hovedrettene fortsetter i samme fristende spor med skinnstekt torsk med blåskjell-dumplings og braisert og glasert villsvinskank med rødbeter og trøffel. Vår servitør anbefaler sesongens smaksmeny med seks retter av det beste huset kan tilby. Vi lar oss lede av dette og ganske snart sitter vi med kjøkkenets lille appetittvekker foran oss. Et røkt og bakt stykke kveite med tapiokachips farget med blekksprutblekk er dessverre en av kveldens svakeste presentasjoner. Fiskestykket oppleves som rått og slett ikke bakt. Stykket er for stort til sin rå konsistens, og røyksmaken er umerkelig. Fisken er i tillegg kjøleskapskald og dermed smakløs. Riktig nok observerer jeg at andre bord utover kvelden får servert en endret og sannsynligvis forbedret utgave av retten.

Forrettene er bedre og en lettrøkt telemarksørret med ørretrogn og pepperrotperler er måltidets høydepunkt. Den delikate lyserosa fisken er forsiktig varmebehandlet og smaker friskt, mens en silkemyk blomkålpuré fanger opp røyksmaken og gir den et fyldig bakteppe. Rognen eksploderer i munnen og den fete fiskeoljen gir retten et bredt register sammen med stinget fra pepperroten. Et fint pulver av tørket japansk sjøgress ligger over retten og tilfører salt, slik at de gode smakene vedvarer. En skjellfrikassé med blåskjell og knivskjell oppleves mer som en kremet blåskjellsuppe med ekstra fyll. Den hadde hatt godt av en tydeligere smak fra blåskjellkraften og noen friske urter for gi den farge. Men det er en velsmakende suppe som er frisk og syrlig på grunn av rikelig med hvitvin i basen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSISK OG LEKENT: Kongekrabbesalat med selleri og pomelo er blant De Fem Stuers lovende forretter. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.
KLASSISK OG LEKENT: Kongekrabbesalat med selleri og pomelo er blant De Fem Stuers lovende forretter. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.

Herfra flater dessverre måltidet ut. Ikke bare blir det etterhvert lenge å vente mellom rettene, men når de omsider kommer, er de på langt nær like imponerende. Elgfilet med pickles og røkt smør mangler både spenst og syrlighet i de syltede grønnsakene, og røykaromaen er fraværende i en rett som tilslutt er intetsigende og forglemmelig. Hummer med selleri og kyllingskinn er heller ikke vellykket. Hummeren har en begynnende usmak; ikke fordi den er dårlig, men fordi den har blitt stående for lenge på disken og vente på transport til bordet. Den serveres med en hummer- og kyllingsaus som smaker like underlig og ubalansert som det høres ut som. Sprøstekt kyllingskinn skal gi retten et knasende element, men serveres i så små biter at de drukner i sausen.

Prisene er stive, men slett ikke horrible. Det er tross alt kostbare ingredienser gjennom hele menyen. Det er foredlingen av disse råvarene som skiller de beste fra det gode og De Fem Stuer må denne gang finne seg i at de ikke kommer seg over kulen. Stedet er fortsatt velegnet til en verdig avslutning etter en kald dag i skisporet eller som ivrig bidragsyter til Kollenbrølet fra tribunen. Men historisk sus og nasjonalfølelse er ikke nok til forsvare tretten stopp på Holmenkollbanen når det finnes så mye godt å spise nede i byen.

Publisert: 29.12.2016 kl. 19:27


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?