Texas Barbecue Café: Western på vestkanten

12. september 2014Restaurant
VILLE VESTEN: På det nyåpnede stedet på Stabekk får du cowboy-stemning og ekte grillmat. Foto: Krister Sørbø/VG
VILLE VESTEN: På det nyåpnede stedet på Stabekk får du cowboy-stemning og ekte grillmat. Foto: Krister Sørbø/VG

Texas Barbecue Café

It-stedet Texas Barbecue Café byr på herlig amerikansk grillmat med i overkant høy cowboyhattfaktor.

Amerika er lett å elske! Både den hjertefølte gjestfriheten og den gode vekslingskursen, samt ikke minst den ukompliserte maten. Jeg kan kjøre hele dagen i Manhattans gatenett eller timevis rett frem på øde motorveier fra sivilisasjon til sivilisasjon. Maten er like rett frem som veiene og amerikanerne byr alltid på seg selv. I Bærum har en gjeng amerikanske kjærlighetsimmigranter åpnet en røykfylt bule med vaskeekte grillmat.

Texas Barbecue Café holder til i et sjarmløst to-etasjers hus like ved Stabekk stasjon. Ikke helt ville vesten, men temmelig langt vest. Den overdekte altanen, med sine rotete utendørsmøbler av høyst varierende kvalitet og årgang, gir inntrykk av å tilhøre en småfattig husmannsfamilie langt borte fra byen. Innenfor dørene henger det gamle skilt, oksehorn og annet romantisk skrot overalt. Valg av bord og stoler synes like tilfeldig som på altanen. Det er et rustikt interiør som grenser mot det komiske, og jeg stusser lenge på om det er autentisk eller litt for mye av det gode. Når damen som betjener kassen deljer i triangelen og skriker ut «Yiiihaa!» hver gang noen tipser, blir det en karikatur av seg selv.

Menyen er først inndelt i fem middagsretter. I praksis er rettene fem ulike kjøttstykker fra røykeovnen i bakgården servert med det samme tilbehøret. Det finnes også to ulike sandwicher dersom du syntes ordentlig grillmat er for avansert. Deretter velger du deg det ekstra tilbehøret du måtte ønske og finner deg et knirkete bord. Vi velger «Combo Plate», et utvalg av kjøtt fra menyen med tilbehør for 349 kroner for to, og håper det blir plass til dessert.

Ordentlig barbecue er en omstendelig og langdryg affære. Det tar mange timer i røykfylte ovner å få seige kjøttstykker møre og saftige, og ofte må disse godbitene stå over natten med kokker på vakt. Men når dette først er gjort tar det ikke lange tiden før godsakene står på bordet. Maten blir kjapt servert på digre blikkfat dekket med gråpapir slik du har sett det på film fra amerikanske fengsel. Det som ligger oppå fatet varier fra godt til nydelig.

Aller best er husets såkalte pulled pork, eller langtidsrøykt bogstek av svin. Den er silkemør og herlig strimlede der muskelfibrene bare har gitt opp etter mange timer i ovnen. En deilig røykesmak blander seg med den søtlige sausen som det er akkurat nok av. Den fremhever kjøttet uten å overdøve. Det er salt, søtt og røykt, ja alt som er deilig med grill.

Baby back ribs, en litt mer sexy utgave av farfars grillbein, er også fantastisk mørt og har akkurat nok krefter igjen til å holde seg på beina. De er penslet med en nydelig klebrig saus mot slutten av steketiden som lokker frem en kraftig røyksmak.

De små bitene med jalapeño i maisbrødet er med å heve opplevelsen opp der den hører hjemme. Selv om jeg gjerne kunne tenke meg at selve brødet var hakket saftigere.

FRA GRILLEN: Kjøttet har en god smak mens tilbehøret varierer i kvalitet. Foto: Krister Sørbø/VG
FRA GRILLEN: Kjøttet har en god smak mens tilbehøret varierer i kvalitet. Foto: Krister Sørbø/VG

Det langtidstekte oksebrystet, kjøttstykket som skiller gutta fra menn blant seriøse grillere, er dessverre ikke like vellykket. Det er mørt og saftig, men jeg savner en tykkere røykring, denne rødlige kanten som godt røykt kjøtt får. En skarpere stekeskorpe eller «bark» som den kalles blant kjennere hadde heller ikke vært å forakte. Heldigvis er Mac ’n’ Cheese rikt kremet, mektig, og slett ikke bra for kolesterolet.

Det øvrige tilbehøret holder varierende kvalitet. Bønnene er for vandige og mangler snert i ettersmaken, også coleslawen er i tynneste laget. Til gjengjeld spiller potetsalaten på et stort register med både løk, urter, egg og en frisk sitronsur avslutning.

For rundt 300 kroner får du deg en øl og blir både mett og fornøyd. Maten er ekte cowboy og oftest veldig god. Det er selve opplevelsen som blir vel påtatt. Jeg sitter med en snikende følelse av å være gjest i noen andres gimmick. Riktignok ser flere gjester ut til å la seg rive med. Rundt bordene fortelles røverhistorier fra den gang noen var i Amerika og om andres enestående grillferdigheter. Stedet vekker åpenbart gode minner hos mange. Et måltid på Texas Barbecue Café er derfor vel verdt turen til Stabekk. Men for meg blir det litt mye «Yiiihaa!» og litt for lite «Y’all have a good day now!» Heldigvis tilbyr stedet også take-away.

TO GO: På grillstedet på Stabekk kan du også ta med deg take-away. Foto: Krister Sørbø/VG
TO GO: På grillstedet på Stabekk kan du også ta med deg take-away. Foto: Krister Sørbø/VG

Publisert: 12.09.2014 kl. 00:05


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?