Restaurantanmeldelse av Barsk Burger: Solide burgere som smaker

8. mars 2018Restaurant
SNACKBAR: På Bragernes torg i Drammen kan du enten stoppe innom for en burger i farta eller nyte en kveld med venner. Foto: Fredrik Solstad/VG
SNACKBAR: På Bragernes torg i Drammen kan du enten stoppe innom for en burger i farta eller nyte en kveld med venner. Foto: Fredrik Solstad/VG

Barsk Burger

Barsk Burger i Drammen byr på vellaget mat med modige smaker i enkel innpakning. 

Barsk Burger, en slags moderne snackbar med alkoholservering, åpnet med brask og bram ved Bragernes Torg i Drammen i fjor høst. Med et slikt navn og med drahjelp fra eierne i Lava, kokkekollektivet som på mange måter har vært selve lokomotivet i toget av kule restauranter som har rullet gjennom Oslo de senere årene, er det grunn til å ha høye forventninger.

Lokalet på hjørnet av torget er smalt med en lang benk, småbord og krakker langs fasadevinduene på hele langsiden og ender ved en serveringsdisk innerst i rommet. Gulvet minner om linoleum og veggene er blankmalte i en 60-tallsinspirert, blass grønnfarge. Den øvrige dekoren består av store og kunstferdige bilder av hamburgere. Det er enkelt, men ryddig og ikke minst innbydende i vinterkulden.

Menyen er minst like enkel som lokalet og består av seks ulike burgere inkludert en vegetarvariant og fire typer pommes frites. Selv om utvalget er begrenset, er det stor variasjon mellom de forskjellige alternativene. Man lykkes med skape en opplevelse av bredde – fra en grunnutgave med kun salat, rødløk, sylteagurk og dressing, til mer komplekse komposisjoner med sriracha-majones, salsa og syltede jalapeños.

Det er spesielt i slike komposisjoner at en riktig god burger skiller seg fra de mer ordinære. Dette er selvsagt på alle måter langt fra noe gourmetmåltid, og skal bedømmes for det utgir seg for å være: en enhåndsburger på 130 gram servert i en plastkurv. Likevel lykkes kjøkkenet med å bygge gode smaker som fremhever hverandre i hver bit.

Min favoritt er «Barsk burger med røyk». Selve kjøttpucken er saftig med en moden kjøttsmak og tydelig smak fra pelletsgrillen den er stekt på. Nå er riktignok både kjøttet og tilberedningsmetoden den samme på alle burgerne her, men det er tilbehøret som løfter denne et hakk over de andre. Røyksmaken kommer fra en bbq-saus laget på tørket og røkt chipotle-chili, som gir hver bit et mektig og kraftfullt bakteppe. En syrlig coleslaw dominerer dessverre smaksbildet mer enn nødvendig, men den gir munnfølelsen en ekstra dimensjon med sine knasende sprø grønnsaker. En fet cheddar holder alle disse smakene sammen mens det hele toppes med bacon. Som kjent er alt bedre med bacon.

«Barsk nordmann» er også god. Karamellisert løk dekker og harmonerer perfekt med kjøttet med sitt umami-preg, mens cheddaren på ny er smakenes bindeledd. Revet pepperrot er ytterpunktet, den er kraftig og krydret slik den skal og setter sitt preg på smaksbildet. Jeg mistenker også at det er litt kål i salaten som gir den ekstra knas.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

HAMBURGEREN: Barsk Nordmann med karamellisert løk og cheddar servert med pommes frites søl. Foto: Fredrik Solstad/VG
HAMBURGEREN: Barsk Nordmann med karamellisert løk og cheddar servert med pommes frites søl. Foto: Fredrik Solstad/VG

For meg er brødet det mest problematiske. Det har vært frosset, og resultatet er ikke alltid vellykket. Det har god substans og integritet slik at det holder kjøttet og de mange tilbehørene på plass uten å bli vått og klissete. Men skorpen slipper og kvaliteten varierer. På den ene burgere er brødet spenstig og luftig mens det på andre er kompakt og tungt.

Av de fire pommes frites-variantene er «søtpotet med søl» best. Potetene er krydret med en japansk chiliblanding, og sølet består av revet parmesan, sprøstekt løk, vårløk og dressing. Resultatet er en salig blanding av rike og fete smaker som passer perfekt til søtpotetenes sødme. Pommes frites-ene er riktignok ferdigkjøpt, uten at det gjør noe. Å lage pommes frites fra grunnen er en tidkrevende oppgave som kun ville vært en kostnadsdrivende øvelse på dette nivået. Jeg er heller ikke sikker på at det er så mange kokker som lager markant bedre pommes frites enn de beste ferdigvariantene.

Barsk Burger er et sted det er vanskelig å plassere. Det er definitivt en uformell burgersjappe, og kveldens andre gjester syntes å være like fornøyd som meg. Men hvor lavt skal man si at listen ligger? Er alternativet maskiner som McDonald’s eller Burger King, er måltidets feilskjær for bagateller å regne. Stedets eiere og deres merittlister skaper likevel forventninger om noe mer. Derfor må det være grunn til å forvente så modige og vellagede burgere som mulig i enkel innpakning. Da ligger toppkarakteren gjemt i disse detaljene.

Publisert: 08.03.2018 kl. 20:11
Oppdatert: 08.03.2018 kl. 20:37


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?