Restaurantanmeldelse av Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi: Bra på bryggekanten

15. juni 2017Restaurant
TERNINGKAST 5: Nesten toppkarakter til Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
TERNINGKAST 5: Nesten toppkarakter til Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi

Seaside by Alex Sushi kan bli en av sommerens store vinnere. Sett deg her tidlig og sett deg her ofte.

Nye Seaside by Alex Sushi er en midlertidig restaurant som etter sigende kun skal holde åpent i fem måneder. Her helt innerst på Tjuvholmen skal de i en begrenset periode lokke med asiatiske retter under skyfri himmel, fengende musikk og en stadig strøm av sommerglade mennesker som spaserer forbi. Hva mer kan en egentlig ønske seg? Det måtte i tilfelle være jevnere kvalitet fra kjøkkenet.

Seaside har antagelig tatt over det som er igjen av leiekontrakten på lokalet som tidligere huset biffrestauranten The Edge, men det er utendørs det skjer. Uteserveringen deles på midten av promenaden mot Astrup Fearnley-Museet, men strekker seg ned mot gressplenen, bryggekanten og småøyene i indre Oslofjord. På en solskinnsdag er utsikten fantastisk. De store blomsterkassene og de hvite møblene skaper en slags sydfransk atmosfære med borddekorasjoner i turkis og rosa.

Menyen er som forventet asiatisk inspirert. Men likevel ikke like stramt japansk som man kanskje skulle trodd. Den er glimrende tilpasset stedets beliggenhet, med tre små snacks aller først for de som bare ønsker noe lett til et glass i solen. Deretter følger tre kalde og to varme, litt større retter som lar seg kombinere som forrett og hovedrett for de som vil ha et mer omfattende måltid. Skal du virkelig imponere venner eller kolleger kan du i tillegg velge fra et rikt utvalg av eksklusive kaviarer fra kaviarmenyen.

Rettene er mer artige enn de er innovative og smakene er mer velkjente enn de er spennende. Kjøkkenet tar ikke de store sjansene, men leverer trygge og velprøvde smakskombinasjoner.Så smaker det da også godt.

Aller best er en fritert sjømat-kakiage. Strimler av grønnsaker blir blandet med små biter av fisk og skalldyr før de dyppes i frityrrøren og friteres som runde diskoser. Dette serveres overøst av en søtlig soyabasert BBQ-saus og den syrlige, kremete japanske majonesen Kewpie. Retten er dekket med tynne løv av Katsuobushi. Det er en velkjent japansk smaksforsterker laget av røkt, fermentert og tørket bonito-tunfisk. Retten er en eksplosjon av konsentrerte smaker. Sausens rike, salte og søte karakter balanseres utmerket av majonesens syre mens bonitoflakene gir retten en dybde som varer.

Fritert lakseskinn i store flak er både gøyalt og velsmakende. Skinnet er renset og tilsynelatende dyppet i stivelse før det friteres og pensles med en chilisaus. Ved siden av serveres finhakket rødløk og rømme. Det knaser godt og har en rik smak av sjømat. Rømmen er perfekt til å samle de andre elementene i hver munnfull og hadde nok håndtert en enda skarpere chilisaus.

SJØMAT: Løyrom med havabborskinn. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
SJØMAT: Løyrom med havabborskinn. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Å servere sashimi i en bolle med sushiris er en populær måte å servere rå fisk på i utlandet som enda ikke har fått fotfeste her hjemme. Seasides utgave med fem typer fisk over ris i blandet stekt sopp og finstrimlet bladmynte er et bra sted å begynne. Spesielt tunfisken var både fersk og fet slik den helst skal være.

En sommersalat med hurtigstekt laksefilet er ikke like vellykket. Fisken skulle være hardt stekt helt ytterst og resten rå, lik en japansk tataki. Men her har ikke pannen vært varm nok slik at vi ender opp med en kokt utside og en smak som minner om avkokt laks. Høvlete beter og gulrøtter gir retten fine farger, men er for tykt skivet til å nytes rå. Samtidig er sesam-løk-dressingen for anonym og kunne med fordel vært både surere og sterkere. Det er i teorien en glimrende rett, der dressingens syre skulle spilt opp mot den fete fisken og den innkokte løken skulle gitt helheten en mektig fylde. Men det slurves i gjennomføringen.

Likevel er opplevelsen utmerket. Det er først og fremst et deilig sted å sitte og nyte sommerens late dager. Med retter som varierer fra dampede soyabønner til 85 kroner helt opp til 250 gram Osetra-kaviar til 6200 kroner burde enhver bryggegjest kunne finne seg til rette. Service er alltid til stede, men aldri i veien. I seg selv et lite kunststykke i solsteken. Kulinarisk mangler de siste små detaljene på enkelte av rettene, og det er dette som gjør at den beste karakteren glipper for Seaside. Maten blir simpelthen for varierende. Men stemningen er topp og beliggenheten nydelig.

UTSIKT: Upåklagelig beliggenhet på Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
UTSIKT: Upåklagelig beliggenhet på Seaside Tjuvholmen by Alex Sushi. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Publisert: 15.06.2017 kl. 15:19


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?