Restaurantanmeldelse av Palmyra Café: God fast food

30. september 2021Restaurant
KJAPT OG GODT: På Palmyra Café i Oslo fikk VGs anmelder servert både dosa og curry.
KJAPT OG GODT: På Palmyra Café i Oslo fikk VGs anmelder servert både dosa og curry.
Foto: Frode Hansen/VG

Palmyra Café

$$$$

Etter perioder med overdrevet inntak av både flytende og fast føde, kan det være greit å ty til enklere kost nå som hverdagen er på vei tilbake. Det er da syrnede pannekaker med potet kommer virkelig til sin rett.

Tamilsk mat er på vei inn i Oslo, med blant andre Chettinad og den tidligere besøkte Masala Politics, men er fortsatt lite kjent for de fleste.

Et av stedene som har utmerket seg er Palmyra Café.

Palmyra er oppkalt etter den viktigste planten i Sørøst-Asia. Borassus, palmen, gir ikke bare gir tømmer og blader til bygg, kurver tak og andre praktiske gjenstander, den er også en viktig kilde til alkohol og frukt. Alkohol er som kjent en av de tingene som var med å utvikle sivilisasjoner og starte bosetninger. Palmen er ekstremt nyttig og har over 800 bruksområder. At Palmyra Café heter nettopp Palmyra der kafeen ligger gjemt i bakgatene på Grønland, er derfor et hint til viktigheten av plante og mat.

Palmyra Café ligger på Grønland i Oslo.
Palmyra Café ligger på Grønland i Oslo.
Foto: Frode Hansen, VG

Den unnselige fasaden gir lite inntrykk av som skjules innenfor. Interiøret er heller ikke med på å bygge opp under forventninger om storartet matlaging. Det er også tomt, men det er ikke nødvendigvis så merkelig, det er tirsdag klokken elleve – fem dager før hele Norge åpner og folk igjen går på kontoret. Det høres lyder fra kjeler på kjøkkenet og etter en stund kommer kokken ut.

En streng og klar anbefaling ender opp i en Masala Dosa, og lam og kyllingcurry. Noen av rettene serveres bare i helgen, og med tanke på størrelsen på porsjonene kan det være lurt å ta flere turer innom hvis man ønsker å gå gjennom hele menyen.

Lokalet er tett møblert av tunge brune tremøbler, det står kjøleskap med drikke, det er ellers sparsommelig dekorert, men det som savnes av atmosfære hentes inn av maten.

Masala dosa servers på metallbrett. Jeg blir ofte betrygget av mat som kommer på brett med små rom for forskjellige curryer og chutneyer. Det er ikke festmat, det er skikkelig trygg hverdagsmat, og er du en av de som liker at maten ligger separert på tallerken er du på trygg grunn.

Masala dosa.
Masala dosa.
Foto: Mathias Steinbru, VG

Masala dosa er en rett som definerer trygghet og kos. Det er en sprø pannekake fylt med poteter. Tryggere blir det ikke. Men pannekaken, dosaen, er sprø, den er syrlig. Og den lett syrlige sprøheten rammer inn de fløyelsmyke potetene. Det smaker av krydder og av potet. Det knaser mens sødmen fra løk og poteter og det lett skarpe fra den grønne chilien fyller munnen.

Curry med kylling i forgrunnen, og chutneyer bak.
Curry med kylling i forgrunnen, og chutneyer bak.
Foto: Mathias Steinbru, VG

Curry med kylling kommer servert på metallfat med en rekke chutneyer, der det som virkelige stikker seg ut på fatet er en kokoschutney; Sødmen er som skapt for den varme og salte curryen. Kyllingen smaker av nettopp kylling i den aromatiske curryen. Det er en dempet men absolutt tilstedeværende hete i retten.

Fat med ris og chutneyer.
Fat med ris og chutneyer.
Foto: Mathias Steinbru, VG

Maten på Palmyra er varmende, den er betryggende, den er mettende og velsmakende. Curryer og dosa er mat jeg gjerne tar turen tilbake for. Det føles dessuten både sunt og mektig.

Maten på Palmyra forsvarer navnet til den viktigste palmen i sørøstasia på en god måte, og er en åpenbar destinasjon for de som trenger trygghet i den kommende kulden. Dette er god fast food.

Publisert: 30.09.2021 kl. 16:14
Oppdatert: 04.10.2021 kl. 13:56


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?