Sjekk ut Københavns nye restaurantperle: Restaurant Radio i København

RESTAURANTPERLE: Restaurant Radio er en liten perle av et lokale, tvers overfor det gamle radiohuset ved Forum. Foto: Mads Holm
RESTAURANTPERLE: Restaurant Radio er en liten perle av et lokale, tvers overfor det gamle radiohuset ved Forum. Foto: Mads Holm
Erik Fosnes Hansen

Radio

Ny restaurantperle: Super mat for en rimelig penge får den tilreisende på Restaurant Radio.

Nå har København alltid vært en matby og danskene et folk av livsnytere. Det tradisjonelt nesten erotiske forhold til smørrebrød og wienerbrød tyder på at våre naboer i sør har et annet forhold til livet enn vi. De mener øyensynlig at denne tilstand skal finne sted før døden, og at meningen med livet ikke nødvendigvis er å dø med normale blodverdier. Imidlertid har de senere årenes økende bevissthet rundt sunnere råvarer og et lettere kosthold også funnet sin form i Danmark - men her selvsagt uten at nytelsen av livet og den gode smaken blir borte.

Tvert om: Eksponenter for denne trenden er flaggskipet NOMA, Restaurant Relæ, Manfreds Mad og Vin, og altså Restaurant Radio.

Claus Meyer heter verten,og han står etter hvert bak en lang rekke spisesteder og matrelaterte virksomheter i København og Danmark, blant annet som en av stifterne og medeier av NOMA. For sin egen del driver han forskjellige spisesteder i Dronningens By, hver med sin distinkte touch, Meyers Madhus, Meyers Deli, Meyers Bageri og mange andre.

Restaurant Radio er en liten perle av et lokale, tvers overfor det gamle, stilige radiohuset ved Forum. Om stedene er forskjellige, følges over alt de samme prinsipper: Gode råvarer, interessante kombinasjoner, nytenkning. Fremfor alt står altså råvarene i sentrum: Året før restauranten åpnet, anskaffet man to hektar biologisk jordbruksland utenfor København, ansatte to gartnere og satte i gang med å dyrke. Ut over egen grøde får kjøkkenet leveranser fra andre, lokale spesialprodusenter.

Super mat fikk vi til lunsj, servert med avslappet og uformell stil av en meget kyndig servitør. Hva vi enn måtte komme på å spørre om maten, hadde hun svar på rede hånd: Den fenomenale eplemosten til forretten var laget av epler fra egen plantasje på Lilleø. Og, ja, det var tilsatt litt kyllingfond i sausen til den flotte forretten av kamskjell med jordskokk, jordskokkchips og pære.

Rå torsk med et hint av wasabi og løvtynn sellerirot samt dill fulgte, dertil en persillesaus med fløte. Her kan man velge mellom fem og tre retter fra den faste menyen, og det blir ikke dyrt: Tre retter koster tre hundre danske kroner, fem retter fås for 400, og så kan man kombinere med dagens retter til 75 kroner.

Spesielt billig (og interessant) blir det om man kjører juicemenyen til maten (kr. 200 for alle rettene), noe vi gjorde store deler av strekningen - det var tross alt lunsj. Nydelig avstemte drikker av frukt og grønnsaker var mer enn fullgode alternativer til vin.

Som for eksempel den nydelige gresskar- og gulrotjuicen som fulgte torsken. Eller druejuicen fra Meinklang - en demeter-merket, økologisk østerriksk produsent som her hjemme vil være kjent fra Vinmonopolets hyller, men altså: Det går an å lage saft på Grüner Veltliner også.

Fasan med grønnkål, svartkål og rødkåli en eplesidersaus ga så god og vinterlig smak på denne litt hustrige formiddagen i København, at anmelderen bevilget seg et lite glass Pinot Noir fra Andesfjellene, mens det vegetariske alternativet til medspisersken, skorsonnerrøtter, fikk følge av en finfin, nokså lett burgunder fra vinhuset P-U-R: Production Unique et Rebelle - unik og opprørsk produksjon!

Bare osten skuffet litt, en hvit fåremelkssak fra Thisted, fulgt av en god tyttebærpuré. Det ble allikevel litt monolittisk med det ene, store stykket og bærene. Her satt for øvrig det alkoholfrie alternativet, en Aronia-juice, bedre til som følge, enn den i og for seg utmerkede eisweinen fra Meinklang.

Til slutt: Melkeis med dryss av pikekyss med smak av malt, sammen med rødbet og surbær var en fantastisk dessert, morsom og annerledes. Intet måltid i Danmark er helt fullkomment uten kaffe og en lille en - og den lille ble husets egen snaps smakssatt med pors, som ga helt nordlandske assosiasjoner. Akkurat passe mette og glade og klar for nye eventyr i den utmerkede by København, forlot vi Radio og spaserte inn mot sentrum langs Søerne.

Vi gleder oss til et gjensyn, og besøkende nordmenn kan glede seg til førstegangsopplevelsen på Radio.

Anmeldt i VG, 4. januar 2013.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?