Hedone Restaurant: Førjulskupp i London

MICHELINSTJERNE: Hedone er kåret til den 70. beste restauranten i verden. Her presenterer Mikael Jonsson, svensk chef, stående til høyre i bildet maten for gjestene. Foto: Morten Rakke
MICHELINSTJERNE: Hedone er kåret til den 70. beste restauranten i verden. Her presenterer Mikael Jonsson, svensk chef, stående til høyre i bildet maten for gjestene. Foto: Morten Rakke
André Blomberg-Nygård

Hedone

Midt i handlerushet er det godt å vite at det fortsatt er knallgode kjøp å gjøre i storbyen.

Det er en lang og etablert tradisjon for mange nordmenn å legge inn en langweekend til London før jul. Heseblesende gavejakt blir liksom litt søtere når pillen sukres med småstopp på en pub, et West End-show og tax-free shopping til gode priser.

Alt i alt er det sikkert ikke billigere enn en trikkebillett til sentrum og et slips til far på Steen & Strøm, men du verden så mye festligere.

Med hysteriske priser hos Oslos mattempler, mon tro om ikke det er mulig å gjøre noen kulinariske kupp i London mens vi likevel er her. Valget faller på svensken Mikael Jonsson sin første restaurant Hedone i Chiswick, en fredelig tur litt sør for byen på Londons undergrunnsbane.

Hedone er ikke bare første gang Mikael Jonsson åpner en restaurant, det er første gang han jobber på restaurant! Hedone er historien om råvareentusiasten med en meget vellykket, om enn litt tunglest, matblogg som under to etter å ha åpnet står med en vaskeekte Michelin-stjerne.

Selve rommet er beskjedent, nærmest asketisk i sin enkelhet. Et lite åpent kjøkken i enden og en lang benk med tunge puter langs en av sideveggene omsvøpes av eksponerte murvegger og oldtidstegninger i taket.

Kjøkkensjefens altoppslukende råvarebesettelse er tydelig fra første stund. Her skal kun det beste presenteres. Derfor finnes ingen meny på nettsiden. Kun en høflig forklaring om at verdens aller beste ingredienser er så sjeldne at noen ganger bytter de meny i løpet av dagen. En forfriskende, om enn krevende, filosofi i en verden hvor flere av de beste restaurantene har tilnærmet lik meny i år etter år.

Det lar ser gjøre å velge en mindre meny, men som prisbevisste julehandlere vet vi at de store besparelsene befinner seg på øverste hylle. Vi velger ”Carte Blanche” til 85 pund og gir dermed kjøkkenet frie tøyler.

Det viser seg fort å lønne seg. Jonssons evne til å velge det best naturen har å by på er imponerende fra første tygg og holder seg på et nivå som jeg sjelden har sett maken til gjennom det fire timer lange gildet som følger.

Presentasjonene er enkle og minner ofte om det ny-nordiske kjøkken på sine rustikke og kanskje håndlagede tallerkener. Men det er likevel en markant forskjell. Her velges den aller fremste kvalitet av fisk, fugl eller fe, som siden behandles med studert teknikk en akademiker verdig. Det handler om å vise frem det beste naturen har å by på ved hjelp av kokkens evner. Ikke omvendt, slik det altfor ofte er.

Og hvilke enestående resultater det gir! Etter noen innledende småtygg får vi første rett av andeeggplomme med finhakket kantarell og aprikos. Så rik og velsmakende med presis friskhet fra aprikosen.

Siden ruller det på med smaksbomber som gjør meg våt i øyekroken. Vi får østers så store som jeg noen gang har sett, servert med et luftig skum som smaker like mye barndomshøst som epler.

Noen retter er solid plantet i nordisk mattradisjon, som piggvar med brunet smør og skalldyrskum og puré av syltet agurk. Dette er smaker som bestemor lett hadde kjent igjen, og hvor bestefar hadde klaget på for liten porsjon.

Andre retter henter inspirasjonen annenstedsfra ,som en strålende carré av pattegris med kvedepuré, gulrot og en krysning mellom sjallotløk og kepaløk. En herlig balanse i smakene og en mørhet som kun slås av neste rett: En rådyrfilet med kastanjer og fiken. Igjen rike smaker, behagelig sødme og en enkelhet som alle kan like.

Kanskje aller best er et kamskjell så stort at det hadde servert seks på våre hjemlige topprestauranter. Fortsatt festet til skjellet, med en blank kraft kokt på kamskjellets egen væske. Bare vissheten som at skjellet var levende når vi satte oss for én time siden, gir en andektig følelse.

Foruten en av dessertene, som er litt for stor, og kokkens manglende sans for svenskevitser, er det ingenting å utsette på vårt måltid på Hedone. I tillegg er det jordnært, ja tidvis folkelig.

Det enkle lokalet og entusiastiske servitører i hverdagstøy lykkes med å gjøre kokkens besettelse tilgjengelig for folk flest. Det er velsignet lite gjester rundt oss med representasjonskonto. Desto flere par med glimt i øyet og vennegjenger som i løpet av kvelden blir både muntre og frelste.

Jeg har aldri vært sikrere på en sekser. Hedone er bedre enn noe jeg har besøkt her hjemme og rett rundt 800 kroner for å gi kokkene frie tøyler på kjøkkenet, er superbillig.

Penger spart er som kjent penger tjent. Nå blir det gaver til mor.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?