Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Enoteca: God nabo

3. november 2016Restaurant
GODT UTVALG: Det er nok av viner, på glass og flaske, å velge mellom på Enoteca. Menyen er også overraskende omfattende. Foto: Fredrik Solstad/VG.
GODT UTVALG: Det er nok av viner, på glass og flaske, å velge mellom på Enoteca. Menyen er også overraskende omfattende. Foto: Fredrik Solstad/VG.

Enoteca

Enoteca er noe så særegent som en doven syditaliensk vinbar midt i Oslo vest.

På Enoteca i Bygdøy allé snur alle seg og titter opp hver gang den knirkende ytterdøren åpnes og nye gjester kommer inn fra høstkulden. Det er nesten umerkelig og skjer helt automatisk. Det er en slags territorial nysgjerrighet som er typisk for ekte nabolagskneiper og som mangler i konseptuelle nabolagsrestauranter hvor naboene uteblir: Hvem er du, og er du en av oss?

Vel inne i det lune lille rommet sitter stamgjestene som sild i tønne. Den nyskilte mannen som ikke orker tanken på å lage middag alene nok en tirsdag er like velkommen her som de to eldre og fornemme kvinnene med høye Elnett-frisyrer. Ved baren sitter et ungt og nyforelsket par som kun er ute blant folk for en kvikk matbit, før de igjen vil fortape seg i hverandres lengtende blikk. Mens en populær kokebokforfatter sitter ved de duse grønne veggene sammen med sin forlegger. Det eneste som knytter alle disse åpenbare stamgjestene sammen er deres lokale tilhørighet.

Vi sitter og dingler med beina i baren mens vi titter på menyen. En meny som er overraskende omfattende. Mye er sagt om steder med for lange spisekart, men har du flere retter enn sitteplasser, har du for mange. Her kan du velge mellom 6 ulike pastaretter, ti pizzavarianter, et håndfull småretter eller snacks, noen forretter og hovedretter. Jeg forstår at mange, om ikke alle gjestene, er her ofte, og at de ønsker seg variasjon i tilbudet, men det kunne kanskje vært en idé å bytte meny litt oftere i stedet.

For selv om utvalget er formidabelt er det nok stemningen som gjør at gjestene kommer igjen og igjen. Maten er nemlig ikke spesielt imponerende. Den er ingen usmak på den, ei heller er den egnet til å ta fokus bort fra selskapet eller den gode samtalen med bordet ved siden av. Den er snarere intetsigende og hverdagslig.

En pizza med parmaskinke og ruccola får god hjelp av den utmerkede skinken og salatens peppertoner. Mens den tynne bunnen kun er knasende likt et flatbrød og mangler glutenets elastisitet og gjærens luftige stekeblærer. Nyhøvlede parmesanflak og en søtlig tomatsaus bidrar til å dra helhetsopplevelsen opp til middels på tross av den skuffende bunnen.

Den enkle antipastioppdekningen setter heller ikke Roma i flammer. Den samme skinken er fortsatt mør, salt og nøttepreget og gjør en fin figur sammen med en salamiskive og en fyldig mortadella. Men kjøttbollene i en kremet soppstuing smaker for mye hvitløk og lite annet, mens de grillede kyllingklubbene minner lite om italiensk matlaging på sitt beste.

Spaghetti alle vongole, altså med hjerteskjell, burde vært kveldens høydepunkt. I denne tradisjonelle italienske retten blir skjellene stekt i pannen med olje og rikelig med hvitløk til de åpner seg og slipper sin saft som sammen med et lite glass hvitvin danner sausen. Siden helles nykokt pasta over og det hele røres sammen med grovhakket persille. Dessverre kommer også denne til kort. Skjellene smaker lite og hvitløken er bærer preg av for lav varme i pannen, slik at den karakteristiske smaken av ristet hvitløk mangler. Det er heller ingenting som tyder på at det er hvitvin med i sausen som dermed trenger mer syre. Jeg innser at det finnes autentiske oppskrifter uten hvitvin i sausen, men fastholder like fullt at de ikke er like gode.

Artikkelen fortsetter under pizzaen.

PIZZAGLEDE: Pizza med parmaskinke og ruccola serveres med utmerket skinke, nyhøvlet parmesan og søt tomatsaus. Foto: Fredrik Solstad/VG.
PIZZAGLEDE: Pizza med parmaskinke og ruccola serveres med utmerket skinke, nyhøvlet parmesan og søt tomatsaus. Foto: Fredrik Solstad/VG.

Dermed er det den velmenende og avslappede servicen som redder en respektabel karakter for Enoteca. Slik skal det kanskje også være, det er jo tross alt i all sin enkelhet et vannhull med rikt utvalg av gode viner på glass og et omfattende spisekart. En møteplass for gode naboer og nye venner hvor vinen og livet er langt bedre enn maten. I så måte like god som en hvilken som helst doven syditaliensk vinbar i en bortgjemt bakgate.

Publisert: 03.11.2016 kl. 16:22


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?