Anmeldelse av FYR Bistronomi: Sommerlig Shangri-La

25. juni 2020Restaurant
VESTKANTSOMMER: Den sommerlige hagen til FYR Bistronomi i Bogstadveien er slett ikke et dårlig sted for å nyte et måltid på en varm sommerdag, skal vi tro anmelder Erik Fosnes Hansen. Foto: Frode Hansen/VG
VESTKANTSOMMER: Den sommerlige hagen til FYR Bistronomi i Bogstadveien er slett ikke et dårlig sted for å nyte et måltid på en varm sommerdag, skal vi tro anmelder Erik Fosnes Hansen. Foto: Frode Hansen/VG

FYR Bistronomi (Parken)

Det er heldigvis blitt kortere mellom godbitene på Oslos sommerrestauranter. Ikke minst FYR i Homansbyen setter sine gjester i lyst og langvarig humør.

Det er lite som matcher en skyfri midtsommerkveld i Oslo, når varmen har satt seg og det bleke lyset aldri vil gå sin vei. Løvverk danner mykmørke bakgrunner for skikkelser i lyslette sommerklær. Smilene smyger seg gjennom duften av gress og varm asfalt.

Statistikken er ikke på vår side. Hvor mange slike fullkomne sommerkvelder kan vi, realistisk sett, regne med å oppleve i løpet av en gjennomsnittlig norsk sommer? Ikke mange. Hvor mange blir det i løpet av et liv? Vi kjenner det i kroppen, nesten som gikt: I havet av gråværsdøgn er hver eneste av disse magiske kveldene en gave. Ingen skal komme og fortelle nordmannen at han skal holde seg innendørs i slike kvelder. Det vil ikke nytte allikevel. Selv ikke i et år preget av en dystrere statistikk.

Dette tenkte vi over mens vi nøt oppfinnsomme, friske sommerdrinker og finfine, spenstige østers, samt en Serrano-skinke som med sine 18 måneder på baken smeltet i munnen.

Dette er nemlig uteserveringenes gylne øyeblikk, og resultatet kan bli så ymse. Folk er så sommerbedøvet i utgangspunktet at de i grunnen synes at alt er godt og greit, nær sagt samme hva de får. Dette er en slags naturlov man møter i form av slitne reker og koksgrå roastbiff. Men drømmen om god mat utendørs er allikevel ikke død. Den lever videre fra sommer til sommer, lik myten om Shangri-La.

Et av stedene som tar drømmen på alvor, er FYR Bistronomi i Bogstadveien. I tillegg til å være et solid mathus hele året, med Stallen som gastronomisk flaggskip og bistro i kjelleren, har FYR også en flott, gammel hage. En gang lekte sogneprestens barn mellom trærne, nå var det vi som spiste deilige jalapeños fra grillen. Den lette, brente smaken gjentok seg i det piskede smøret med purreaske og karse til det nystekte brødet, og de røkte, saftige mandlene og de feite olivenene var heller ikke å forakte.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Entrecôte med grillet nykål og bakt potet. Foto: Frode Hansen/VG
Entrecôte med grillet nykål og bakt potet. Foto: Frode Hansen/VG

Her kunne vi jo stanset og latt snacksen følge gode vinglass resten av kvelden. Eller vi kunne nøyd oss med smårettene, som rødbetgravet laks med salat med koriander, mildt og tandert og svært pent med de sterke fargene av rødbete og ertepuré. En virkelig vinner. Også tartaren med variasjoner av løk, sprø og myk, var en fin smårett, selv om den var mer anonym enn laksen. Mens «norsk caprese-salat» selvsagt ikke var noen caprese i det hele tatt men en fortolkning. Den var god likevel. Mozzarellaen fra Sørlandet hadde nøttaktig smak, tomatene var spenstige og syrlige og de umodne jordbærene bygget opp det hele med et anstrøk av sommerlig sødme.

Grille hjemme i sommervarmen? Slik unngår du bakteriebombene (VG+)

Ventetidene ble innimellom lange. Men det var stappfullt, og servitørene hadde hendene fulle med glade og ustanselig bestillende gjester. Det var som å gjete kongens harer. Feststemningen steg eksponentielt mot stengetid, og særlig næringslivsdelegasjonen ved langbordet ved siden av oss heiv innpå som om de var redde for å bli til gresskar når rådhusklokken slo tolv. De tunge bassrytmene fra høyttalerne var nok bortkastet på de fleste, men ikke på dem, der de oppildnet veltet vinkjølere og ellers forsøkte å gjenskape flere episoder av «Exit» i rask rekkefølge.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Kveite med salat og sursøt dressing samt en myk rotfruktpuré. Foto: Frode Hansen/VG
Kveite med salat og sursøt dressing samt en myk rotfruktpuré. Foto: Frode Hansen/VG

Avansen en utendørsservering kan ha i Norge, er i beste fall usikker. FYR har også innendørsdelen som ben å stå på, og det gjør nok at kvaliteten i hagen kan holdes høyere. En saftig kveite med en lett salat med en sommerlig, sursøt dressing samt en myk rotfruktpuré gjorde iallefall vei i vellinga, mens blåskjellene viste seg å være faste og fine, selv om de var små. Kraften var så rik at den egentlig ikke trengte noen chorizo-pølse som tilsetning.

En entrecôte kom uten spørsmål om ønsket stekegrad, men var mør med grillet nykål og saftig, bakt potet til. Svært basalt, men godt gjennomført.

Da gjensto det å runde av med utmerkede norske oster, Fjelldronning, Føniks og Munkeby, og en blomsterpotte med sjokoladejord som dekket is og bær, en morsom dessert, skjønt mengden gjorde den en tanke ensformig. Det gjorde ingenting, kvelden på FYR var allikevel gått inn i den hyggeligste statistikken. Og så var det blitt natt uten at noen egentlig merket det.

Blomsterpotte med is, bær og sjokoladejord. Foto: Frode Hansen/VG.
Blomsterpotte med is, bær og sjokoladejord. Foto: Frode Hansen/VG.

Publisert: 25.06.2020 kl. 20:40


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?