Restaurantanmeldelse av Pipervika: Trivelig, men traust på torget

7. september 2017Restaurant
I FARTA: Restaurantanmeldelse av Pipervika. Se hva vår anmelder mener om restauranten. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
I FARTA: Restaurantanmeldelse av Pipervika. Se hva vår anmelder mener om restauranten. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Oslo Fisketorg Pipervika

Nye Pipervika på Rådhusbrygga i Oslo er slett ikke et fisketorg. Men en solid sjømatrestaurant med en artig fiskedisk i enden. 

Oslofolk har lenge ønsket seg et fisketorg midt i byen. Et torg tettpakket med boder hvor det bugner av sprellfersk fisk og all slags lokale delikatesser fra havet. Men i en travel hverdag med stadig strengere krav til kvalitetskontroll og strømlinjeformet logistikk er fisketorgenes storhetstid for lengst forbi. Når ingen ønsker å reise inn til byen fra verken Stovner eller Slependen for å handle fisk som er akkurat like fersk som den på Meny, får vi det torget vi fortjener. Det beste vi kan håpe på er et trivelig spisested med en liten fiskedisk til turistene.

Den som er opptatt av sånt vil sikkert ha mangt å mene om nye Pipervikas arkitektoniske utforming. Men til sitt bruk fungerer det utmerket. Fiskedisken, kjøkkenet og den lille sushibaren ligger rygg i rygg midt i lokalet, med rustikke spisebord på sjøsiden. På alle kanter er det flyttbare glassvegger som gjør spisestedet lett å få øye på for nysgjerrige turister. Inne er det både lyst og trivelig, men en stadig strøm av forbipasserende og store båter ved kaien blokkerer for den usikten jeg skulle ønsket meg.

Pipervika er rigget for sommersesongen med serveringspersonale som er vel så flinke i fransk og italiensk som de er i norsk. Tross dette er menyen verdig stedets flotte nærhet til fjorden. Det er mulig jeg er litt overivrig, men jeg syntes ikke jeg ser en eneste kjøttrett blant menyens mange retter. Det gjør ingenting, for det er mer en nok å velge i mellom. Fra enkle og folkelige retter som fish & chips til ekstravagante skalldyrplatå for to. Ja, til og med et rekesmørbrød til 275 kroner.

Med en slik meny stappfull av retter en anmelder simpelthen må prøve, er det ikke lett å begrense seg. Rekesmørbrødet får være uprøvd for denne gang, men når jeg bare har fått spart opp nok penger skal jeg jammen tilbake igjen og prøve det.

Måltidet mangler et høydepunkt som definerer opplevelsen, men maten er gjenomgående god og vellaget.

KREMET: Restaurantens fiskesuppe. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
KREMET: Restaurantens fiskesuppe. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

De hvitvinsdampede blåskjellen med pommes frites og aioli er veldig tradisjonell i stilen. Helt fri for ingefær, sitrongress, kokosmelk og andre nymotens krumspring. Men selv om smaken er dempet slik farfar vil ha den, er råvarene førsteklasses. Selve skjellene er kanskje de fineste jeg har fått i år. Pommes frites-en er muligens ikke laget fra grunnen her på brygga, men det trenger den heller ikke være så lenge den er myk inni og sprø på utsiden som denne.

Fiskesuppen er også litt traust. Den er velfylt med to typer fisk og godt med finstrimlede rotgrønnsaker. Konsistensen er mektig og kremet med et svakt sting på slutten fra chili. Jeg kunne tenkt meg en mer markert syrlighet, og laksen er overkokt akkurat slik den var i mormors fiskesuppe.

LEKEN: Sushianretning med fem ulike fiskeslag. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
LEKEN: Sushianretning med fem ulike fiskeslag. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Sushianretningen er mer leken. Fem ulike fiskeslag blir variert og fargerikt presentert som nigiri, maki og sashimi. Selve risen mangler litt særpreg, men fisken er frisk og fin. Kveiten er god men tunfisken klarer ikke holde følge med velsmakende hval og en spesielt kreativ lettrøkt laks.

De to bavarois-ene på dessertmenyen runder av et måltid med lite nyskaping og mye god gammeldags kokketeknikk. Denne klassiske desserten, som er en fromasj laget av eggekrem i stedet for eggedosis, gikk av moten for over 20 år siden. Men det er like godt i dag som da jeg sist smakte det i tenårene.

Noen ganger havner karakteren midt på terningen fordi enkelte retter er strålende mens andre er helt enkelt dårlige. Andre ganger kommer fireren frem fordi opplevelsen er akkurat slik man har grunn til å forvente seg, verken mer eller mindre. Sånn er spiseriet i Pipervika. Fin beliggenhet og trivelige omgivelser med hyggelig betjening som serverer velsmakende og vellaget mat fra gode råvarer uten at det tar pusten fra deg.

-----------

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.

Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.

6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet

5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet

4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet

3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet

2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Merk at bildene tas på en annen dag enn anmelderen er der.

Publisert: 07.09.2017 kl. 15:47


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?