Hellstrøms indiske flørt: Lager mat på Der peppern gror

30. oktober 2020Aktuelt
PRØVESMAK: Mamma Sunit Sharma følger nøye med når Evyind Hellstrøm skal ta første prøvesmak av tikkien de har laget sammen. Retten finner du oppskrift på lenger ned i saken.
PRØVESMAK: Mamma Sunit Sharma følger nøye med når Evyind Hellstrøm skal ta første prøvesmak av tikkien de har laget sammen. Retten finner du oppskrift på lenger ned i saken.
Foto: Gabriel Aas Skålevik

En litt uventet kulturkrasj har funnet sted i Oslos restaurantverden. Frankofile Eyvind Hellstrøm (71) lager indisk mat.

Denne helgen lager han, sammen Sunita Sharma (66) en tiretters meny til gjester på Der Peppern gror. Restauranten fyller fem år, og ønsket å markere jubileet, til tross for de vanskelige tidene.

– Mamma, la oss lage noe mat, sier Hellstrøm med den største selvfølge.

Kvinnen han snakker til er en god del år yngre enn han, men hun rynker ikke på nesen av den grunn.

– Absolutt alle kaller meg mamma her, forklarer hun og ler.

I det siste har vi hatt for vane å se ham relativt tett omslynget med kjæresten Anita Rennan, som han nylig også har gitt ut bok med. I dag er det altså en helt annen kvinne han står side om side med.

Sharma er familierestaurantens overhode, og har sin faste plass på kjøkkenet.

«Mutter’ns hjørne» kaller de det. Hver tirsdag lager hun sine hjemmelagde indiske favoritter der. «Mamma vet best», står det i menyen.

GOD STEMNING: Skulle tro de hadde kjent hverandre lenge, så god er kjemien mellom mamma Sharma og Hellstrøm.
GOD STEMNING: Skulle tro de hadde kjent hverandre lenge, så god er kjemien mellom mamma Sharma og Hellstrøm.
Foto: Gabriel Aas Skålevik

Nyoppdagelser

– Så hvordan endte du opp her, Hellstrøm?

– Jeg elsker gode matkulturer, uansett hvor de kommer fra. Alt handler om entusiasmen de viser. Energien her pirrer meg, sier han, og slår ut armene på sedvanlig vis.

Hellstrøm har alltid hatt en forkjærlighet for det franske kjøkken, og er da også ridder av den franske æreslegionen.

– Indisk mat har til nå absolutt vært ganske fremmed for meg, men her har de en fantastisk tydelig matkultur. Og det treffer meg, sier han, og understreker at mat er samlende og øker forståelsen for andre kulturer.

Han innrømmer samtidig at han aldri har satt sine føtter i India. Men tiden her har tydeligvis gitt han smaken på mer.

– Etter coronaen reiser vi sammen, utbryter han.

I nærmere en måned har de jobbet sammen for å komme frem til en meny. Løsningen ble indiske retter laget på norske råvarer i sesong.

FARGESTERKT: Sunita Sharma holder frem et fat med tikki, som nå skal stekes. Det er ikke hver dag hun kler seg så fargekoordinert med maten som idag, innrømmer hun og ler.
FARGESTERKT: Sunita Sharma holder frem et fat med tikki, som nå skal stekes. Det er ikke hver dag hun kler seg så fargekoordinert med maten som idag, innrømmer hun og ler.
Foto: Gabriel Aas Skålevik

– Jeg var så nervøs før han kom hit, men han er jo så snill. Han har jo ikke kommet for å rydde opp, sier hun og ler, mens hun står og ruller noen lillafargede boller.

Hun referer til programmet hvor Hellstrøm i flere år reiste rundt på norske restauranter og forsøkte å få orden på dårlig drevne steder. Nå er han der mange av eierne trolig har ønsket å sende han.

– Det er nok mange som har ønsket meg dit pepper’n gror opp gjennom ja, sier han og småler.

De er i gang med lage den indiske småretten tikki – med en Hellstrøm-vri. Istedenfor at tikkiene er laget med poteter, som de tradisjonelt er, er de nå laget på rotgrønnsaker. Etter at bollene er kjørt i frityrkokeren, er han klar for å prøvesmake:

– Du må huske å ta på litt av det sterke da, chutneyen, sier mamma Sharma.

Her finner du oppskrifter, så du kan prøve selv:

Rake motsetninger

Der peppern gror har ingen ansatte med kokkeutdanning. Selv ikke restaurantens mamma har annen erfaring enn at hun «alltid har laget mat», og har lært hjemme helt siden barndommen.

Hellstrøm har ikke latt seg skremme av det.

– De har lært seg det viktigste; samspillet og den gode stemningen, sier han uten å nøle.

De i restauranten på sin side sammenligner det å ha fått gjestebesøk av Hellstrøm som å spille fotball og få Pelé eller Maradona på laget for en dag. Så stor stas er det.

– Den selvrealiseringen som har skjedd her er helt vanvittig, og den vil jeg feire. Mamma og pappa kom hit på 70-tallet uten noe som helst og se hvor vi er nå, skyter restauranteier og stolt sønn Samir inn.

GENERALPRØVE: Hellstrøm mamma Sharma noen innspill på hvorda han ønsker at de syltede grønnsakene skal være.
GENERALPRØVE: Hellstrøm mamma Sharma noen innspill på hvorda han ønsker at de syltede grønnsakene skal være.
Foto: Gabriel Aas Skålevik

Han er eldstemann av Sharmas tre barn, og en energibunt. Det snakkes på norsk og hindi om hverandre.

Noe nytt har også den svært erfarne kokken lært av tiden på kjøkkenet med mamma.

– Jeg har lært meg at karri ikke er curry. Hver gang de nevner curry, tenker jeg bare på det gule karripulveret.

Han ler og legger til:

– Alt handler om å klare å balansere bruken av alle krydderne. De har ikke bare salt og pepper, men så mange andre krydder og krydderblandinger de bruker.

– Men marinaden, den liker du ikke så godt, skyter mamma Sharma inn.

Han rister på hodet og ler litt, igjen.

– Nei, dere trenger ikke alle de oljene og marinadene, det maskerer smaken. Og det trenger du ikke å gjøre når du har verdens beste lam på menyen.

Publisert: 30.10.2020 kl. 12:54
Oppdatert: 05.11.2020 kl. 19:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?