Michelin 2019: Ekspertene tror disse restaurantene får stjerner

15. februar 2019Aktuelt
FAVORITTER: Den største forhåndsfavoritten til å motta Michelin-stjerne i år er Heidi Bjerkan og hennes restaurant Credo. Ekspertene har også tro på en stjerne til Simon Weinbergs (midten) restaurant Bokbacka, og at Björn Svenssons Galt kan få sin stjerne nummer to. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Therese Alice Sanne/VG
FAVORITTER: Den største forhåndsfavoritten til å motta Michelin-stjerne i år er Heidi Bjerkan og hennes restaurant Credo. Ekspertene har også tro på en stjerne til Simon Weinbergs (midten) restaurant Bokbacka, og at Björn Svenssons Galt kan få sin stjerne nummer to. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Therese Alice Sanne/VG
AvMelina Pambou SundførogToini Thanem

Trondheimsrestauranten Credo spås som et verdig valg for den gjeve utdelingen.

Mandag kveld er det duket for lanseringen av den nordiske Michelin-guiden, som i år går av stabelen i Århus i Danmark. Som alltid er det knyttet stor spenning rundt den gjeve utdelingen, og enhver matelsker er spent på om Norge får noen nye stjernerestauranter, om flere norske byer blir inkludert og hvem som beholder – eller mister – sine hardt opparbeidede Michelin-stjerner.

I forbindelse med utdelingen har Godt snakket med fem eksperter om deres spådommer og tanker rundt årets utdeling. Under fjorårets kåring var det kun én nykommer i Norge, nemlig Oslo-restauranten Galt. I år håper derimot ekspertene at byer utenfor Oslo blir lagt merke til.

Dette spår ekspertene:

Erik Fosnes Hansen, restaurantanmelder i VG:

I år som i fjor tror anmelderen at alle de norske Michelin-restaurantene beholder sine stjerner, og at utdelingen ikke vil by på de største overraskelsene. Restaurantkritikeren spådde i fjor at Bjørn Svensson og hans Galt skulle bli tildelt en stjerne, og det fikk han rett i. Fosnes Hansen nevner at han tidligere har savnet bedre dekning av andre byer, og i år mener han at det nettopp er en restaurant utenfor Oslo som fortjener en stjerne eller to.

– Jeg håper at Bokbacka i Oslo får en stjerne, og at det vanker stjerne til Credo i Trondheim. Begge holder høyt nok nivå til det. I Credos tilfelle blir det kanskje mer enn én. Hvis ikke inspeksjonen som myndighetene i Trondheim gjorde midt under Michelins besøk ødela for mye, bør det være gode sjanser, sier han.

Mette Beate Evensen, kjøkkensjef hos Røst Teaterbistro:

I likhet med Fosnes Hansen er kjøkkensjef Mette Beate Evensen svært positiv til det som kan bli Trøndelags første Michelin-stjerne:

– Jeg heier litt på Trondheim i år. Jeg håper både Fagn og Credo får en stjerne, egentlig så håper jeg på to til Credo. Jeg vet hvor utrolig hardt de jobber. Heidi Bjerkan har flyttet i et nytt og utrolig lokale. Jeg vet hva de holder på med, og det står utrolig stor respekt av det de får til. Jeg syns de fortjener å få betalt for alt det harde arbeidet de har lagt ned, sier hun.

Evensen tror ingen kommer til å miste stjerner under årets utdeling, men også hun håper at flere byer enn Oslo får en utmerkelse.

– Jeg tenker at det er på tide at de kommer til resten av Norge. Jeg skjønner at det tar tid for dem å komme seg rundt, og jeg vet at de holder på. Jeg synes Credo fortjente en stjerne i fjor, så da får vi se hva som skjer i år.

Bent Stiansen, restauranteier av Statholdergaarden:

Sammen med datteren Natascha, driver Bent Stiansen selv en av de seks norske restaurantene med stjerne i den røde guiden; Statholdergaarden. Han er en av landets fremste kokker, og er ikke i tvil om hvem han mener fortjener den neste stjernen her i landet:

– Jeg tror at vi på mandag endelig vil kunne feire at en fantastisk norsk kvinne får en stjerne i Michelin-guiden. Og det er Heidi Bjerkan fra Credo. Dette er noe jeg både håper og ønsker, og som hun absolutt fortjener, sier Stiansen.

Anya Seeberg Liaaen, sjefredaktør i Matmagasinet NORD:

Redaktøren tror at alle Oslo-stjernene holder seg stabile, men at det aldri er lett å forstå seg på Michelin-inspektørene.

– Det er alltid skummelt å spå, og aldri lett å forstå Michelin-stjernene. Men det blir muligens enda en stjerne til Björn Svensson på Galt. Han har jo rigget opp kjøkkenet med Matthias Bernwieser, og jeg skulle tro at det øker mulighetene, sier hun.

Hun trekker spesielt fram én Oslo-restaurant hun mener fortjener en utmerkelse:

– I år er det nok tiden for at A l’Aise får sin etterlengtede stjerne. Ulrik Jepsen er sulten og veldig klar. A l’Aise har hatt tid til å stabilisere sitt klassiske franke toppkjøkken som en sterk stjernekandidat.

André Blomberg-Nygård, restaurantanmelder i VG:

Foto: Kyrre Lien/VG
Foto: Kyrre Lien/VG

Til tross for at anmelderen tidligere har truffet bra på sine spådommer, syns han årets utdeling er vanskelig.

- Det er kommet en ny ledelse hos Michelin, de tar et oppgjør med det gamle og går forsiktig mot det moderne og kule. Michelin 2019 kan bli noe annet enn hva det var i fjor, så i år er det spesielt vanskelig med gode spådommer.

Men Blomberg-Nygård har likevel en tanke om hvem han kanskje tror blir tildelt en stjerne.

- Tango i Stavanger er råbra, et sted jeg virkelig har troen på. Tango har klart det jeg føler andre steder ikke helt lykkes med, nemlig kombinasjonen av veldig god mat samtidig som det er uformelt uten å bli ustelt. De har flyttet i nye og mindre lokaler, maten er blitt mye mer konsentrert og «tight».

I motsetning til de andre mener anmelderen fra Bergen at Credo ikke får sin stjerne i år.

– De har flyttet til nye lokaler, så jeg tror kanskje de har vært åpent i litt for kort tid. Samtidig har de kjempet og kjempet i flere år nå, men jeg er redd tiden har gått litt i fra dem selv om Credo kanskje fortjener en stjerne.

At ingen mister sine opptjente stjerner har så langt vært enstemmig, men hos Blomberg Nygård er tonen en litt annen.

- Jeg frykter at Statholdergaarden kan miste sin stjerne i år. Det er overhodet ikke på grunn av deres meritter, men fordi guiden ser ut til å bevege seg vekk fra det gamle og mer mot det moderne.

Publisert: 15.02.2019 kl. 12:33
Oppdatert: 17.02.2019 kl. 14:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?