Unngå vitamin D-mangel: Dette bør du spise i januar
På denne tiden av året er vitamin D-nivåene våre på det aller laveste. Derfor trenger vi å dekke behovet gjennom mat.
Sol og sommer gjør ikke bare godt for humøret. Ved å være ute i solen vil mange av oss få dekket behovet for vitamin D, ifølge Norsk Helseinformatikk. Det er derimot litt verre i de mørke vintermånedene.
Årets to første måneder er nemlig den tiden på året hvor vi har de laveste nivåene av vitamin D. Mangel kan føre til rakitt hos barn, og er ifølge Folkehelseinstituttets helsebibliotek knyttet til helseproblemer som enkelte kreftformer, nyreskader, autoimmune sykdommer, hjertesykdom, infeksjoner og svak beinbygning og tenner. Derfor er det viktig at vi får i oss nok gjennom kosten vår.
De viktigste kildene
De viktigste kildene til vitamin D er ifølge NHI fet fisk, rogn og fiskelever. Dessuten nevnes margarin og ekstra lett melk som produkter tilsatt vitamin D, og Helsebiblioteket nevner også kalvelever, ost og eggeplommer.
Anbefalt inntak for barn fra seks måneders alder og voksne er 10 mikrogram daglig.
Eksempler på matvarer som dekker dagsbehovet er følgende:
- Èn teskje tran.
- 200 gram makrell.
- 100 gram sild.
- 100 gram laks.
- 100 gram margarin.
Kilde: Nhi.no
Ble du inspirert til å øke vitamin D-inntaket? Sjekk ut disse oppskriftene:
Publisert: 23.01.2019 kl. 13:51
Lag deg en gratis konto