Norge blant favorittene i Bocuse d'Or: – Har alltid drømt om dette

30. januar 2019Aktuelt
SPENT: Christian André Pettersen må vente i over et døgn for å få vite plasseringen i årets Bocuse d'Or. Foto: Jean-philippe Ksiazek/AFP
SPENT: Christian André Pettersen må vente i over et døgn for å få vite plasseringen i årets Bocuse d'Or. Foto: Jean-philippe Ksiazek/AFP

Norges representant i Kokke-VM, Christian André Pettersen, har trent 15.000 timer for å nå opp til toppen.

I kveld klokken seks blir verdensmesteren i kokkekunst kåret under den anerkjente konkurransen Bocuse d'Or i Lyon. Tidligere har kjente norske navn som Bent Stiansen og Geir Skeie stått på pallen og tatt imot den gjeve prisen.

I kveld er det 29-åringen Christian André Pettersens sjanse, etter å ha drømt om å vinne Bocuse d'Or siden han var ni år gammel.

For å vinne Bocuse d'Or må deltakerne tilberede to svært kompliserte retter, med hovedråvarer bestemt av arrangøren. Deltakerne selv skal bestemme garnityr og saus.

Selv startet Pettersen å lage rettene tirsdag morgen klokken 08:40, og hadde da fem timer og 35 minutter på seg på å bli ferdig før presentasjon for dommerne.

– Det er ganske godt å være ferdig med dagen i går. Jeg har fått meg en god natts søvn, og det har jeg ikke hatt på mange år, tror jeg. Det har vært så intenst siden alt startet høsten 2016, sier Christian André Pettersen til Godt.

Han fortsetter:

– Men nå var det ingen bekymringer, ingenting som måtte tenkes på. Bare konkurransen.

Lang ventetid

Onsdag kveld, etter at de siste tolv deltakerne har presentert sine retter for dommerpanelet, kåres vinneren av årets Bocuse d'Or - det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst.

Pettersen, som er Norges kandidat, var ute i ilden tirsdag, og har derfor måttet vente i snart et døgn på dommen fra juryen. Og han må belage seg på å vente noen timer til.

– Timene mellom fire og syv i kveld er drøye. Da må vi være tilstede og stå backstage, og da begynner den virkelige forventningen å bygge seg opp, sier finalisten.

Her kan du se Bocuse d'Ors direktesending. Artikkelen fortsetter under videoen.

DIREKTE: Kokke-VM

Stor favoritt

På spørsmål om hvordan det er å være i finalen, svarer Pettersen:

– Det er et antiklimaks fordi det er noe du har drømt om og tenkt på så lenge, og så står du der selv. Det er en sinnssyk opplevelse. Plutselig får jeg møte alle de kokkene jeg har sett opp til da jeg var liten, og de kommer bort og hilser på meg. Det er utrolig spesielt.

Norges representant i det internasjonale dommerpanelet, tidligere Bocuse d'Or-vinner Bent Stiansen, fortalte tirsdag til Godt at Pettersen er blant favorittene til å stikke av med seieren. Selv vil ikke Pettersen spekulere på om han kan nå toppen.

– Det er en skummel tanke. Jeg har alltid drømt og håpt om dette, men man vet jo aldri. Hvis jeg sier at jeg tror jeg kommer til å vinne, vil jeg bare bli skuffet om jeg ikke ender der i kveld.

– Kommer du til å stille igjen hvis du ikke når toppen?

– Det er nok en stor sannsynlighet for at det kan skje da, ja. Det å ikke vinne Bocuse er ikke et alternativ. Jeg skal vinne Bocuse.

Trent 15.000 timer

Flere hunder norske supportere har reist til til Lyon for å heie på Pettersen, deriblant kokkens «nære og kjære». Han beskriver det som en «enormt stor følelse».

– Det kjennes godt å vite at du har den supporten. Du får liksom følelsen av at du gjør noe riktig, og at folk har troen på deg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEIAGJENG: Det norske teamet får støtte av en stor gjeng supportere på tribunen i Lyon. Foto: Tom Haga
HEIAGJENG: Det norske teamet får støtte av en stor gjeng supportere på tribunen i Lyon. Foto: Tom Haga

For å forberede seg til finalen i Lyon, har Pettersen gjennomført omlag 3000 treningstimer i bare 2018.

– Men totalt sett har jeg vel regnet ut rundt 15.000 treningstimer fra jeg bestemte meg for at det var konkurranser og Bocuse jeg skulle satse på. Det er 24 konkurranser, det.

– Var det verdt det?

– Det får vi se i kveld.

Her er den norske menyen:

«Chartreuse du Nord»

Presentert på to måter. Servert sammen.

Chartreuse med skjell & selleri, dekket med knuste tørkede, grønnsaker og fennikelfrø.

Rosett av grønnsaker med sellerikaviar.

Fra markedet:

Øst – vest

Kamskjell kosho (japansk peppersaus) med pepperrot og østersperle.

Salat & spirer

Langtidsbakt grønne squash med spirer og salatmajones

Tangtartelett med krem av eggeplomme og tørket trøffeltang fra Lofoten

Saus chartreuse

*Chartreuse er en klassisk fransk fylt grønnsakskake som kan være en selvstendig hovedrett

Fat «Nord»

Stekt kalvekam

Dekket med finhakket kalvekjøtt og arktisk krydder

Salat Nord

Sprøstekt kalvebrissel med sautert grønnkål og kremet sopp

Potetsufflé med løk og trøffeltang fra Lofoten

Potet «aligot» (tradisjonell fransk potetkrem på nye måte)

Dampet purrestokk og brisselkrem

Blomkålrosett

Smørbakt blomkål med grønnsakskaviar

Syltede reddiker med spirer

Saus

Kalvesjy

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at Eyvind Hellstrøm hadde stått på pallen, men det stemmer ikke - han kom på femteplass.

Publisert: 30.01.2019 kl. 11:15
Oppdatert: 30.01.2019 kl. 13:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?