Derfor er tradisjonell grøt blitt trendy

17. mars 2014Aktuelt
IKKE BARE GRØT: I København fikk grøten sin renessanse gjennom trendy grøtbarer. Grød-eier Lasse Andersen mener at grøt er mer enn bare risengrynsgrøt. Her serverer han en aromatisk rødgrøt med 1-korn og topping. Foto: Chris Tonnesen
IKKE BARE GRØT: I København fikk grøten sin renessanse gjennom trendy grøtbarer. Grød-eier Lasse Andersen mener at grøt er mer enn bare risengrynsgrøt. Her serverer han en aromatisk rødgrøt med 1-korn og topping. Foto: Chris Tonnesen
Hanne Kreutz-Hansen
Hanne Kreutz-Hansen

Fullkorn er fremtiden. Nå er grøt blitt hipt og dukker stadig opp i spennende varianter servert som sunn hurtigmat. 

I årtusener har menneskene overlevd på grøt. Tynn og simpel vassvelling eller hardstampet graut. I middelalderen samlet nordmenn seg rundt grøtfatet både tre og fire ganger om dagen. I stedet for å dekke til bollen, lot man grøten stå og lufte seg slik at det ble dannet skorpe som bevarte grøten opptil en uke. Så var det bare å dra muggskorpen av og forsyne seg. Igjen.

«Drep meg herre, men drep meg ikke med grøt», skal den islandske skalden Snegle-Halle ha sagt da kong Harald Hardråde beordret ham til å spise mer grøt enn han orket. Det var under et måltid hos kongen at kjøttfatet ikke rakk rundt bordet, hvorpå skalden ble så sint at han lagde spottevers om kongen.

Mens bønder og folk flest spiste seg lei og vel så det før i tiden, gjenoppdager dagens helsebevisste byfolk grøten. Helst uten kanel.

Kokt på havre, bygg, spelt og bokhvete. Eller 30 andre kornsorter. Toppet med gojibær, kvernet himalayasalt, sprøstekt parmaskinke og saltristede nøtter.

Kokken Heston Blumenthal lager sneglegrøt på sin trestjerners Michelin-restaurant The Fat Duck utenfor London. Den engelske fastfoodkjeden Pret-A-Manger selger 50.000 porsjoner havregrøt i uken, og hos Grød som åpnet i København for over 2 år siden, er risottoene og eplegrøtene blitt så populære at de har åpnet en grøtkafé til.

Svenskene har selvsagt også fått sin første grøtbar og de porridgeglade skottene som kom på ideen om egne grøtbarer allerede for ti år siden, arrangerer VM i grøtkoking hvert år.

TOPPING: Det finnes mange måter å piffe opp havregrynsgrøten på. Godts bidragsyter Julie Ilona Balas serverer den gjerne med melkepålegget dulce de leche. Foto: Julie Ilona Balas
TOPPING: Det finnes mange måter å piffe opp havregrynsgrøten på. Godts bidragsyter Julie Ilona Balas serverer den gjerne med melkepålegget dulce de leche. Foto: Julie Ilona Balas

Her hjemme tar Oslofolk en havregrynsgrøt med eplejuice på kaffebar på vei til jobben, mens Fjordland økte grøtsalget med 24 prosent i 2012. Det betyr 12 millioner pakker risengrynsgrøt og rømmegrøt i året, og i februar lanserte de sin byggrynsgrøt som nå har fått Matmerks spesialitetsmerke for unik smak.

- Den vannløselige fiberen betaglukan i havre og bygg er dokumentert kolesterolreduserende og kan bidra til å holde blodsukkeret stabilt ved at kostfiberen påvirker næringsopptaket, sier seniorforsker Stefan Sahlstrøm i Nofima Mat, Ås.

Personer som har et kosthold med mye fullkornprodukter kan derfor ha mindre risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer og trolig også diabetes, enn de som vanligvis spiser finsiktede kornprodukter eller polert ris.

Ny forskning peker også på sannsynligheten for at fullkorn kan redusere risikoen for noen typer kreft, og ferske studier viser at noen fullkornprodukter kan ha mer fenoliske forbindelser (antioksidanter) enn grønnsaker.

Ikke bare grøt, men byggris, rugpasta, surdeigsbrød. Sunn hurtigmat er morgendagens vinnerkonsept.

Folk vil spise trygt, ekte og naturlig, enten det er mat-i-farta eller «hjemmelaget». Gjerne gammeldags mat på en ny måte av lokale råvarer, viser en trendanalyse Nofima har gjort for den norske kornbransjen.

- Overflodskulturen og matmaksimalismen har rådet i mange år. Det er for mye fett, for mye salt, for mye sukker. Nå ønsker mange seg noe annet og går tilbake til det enkle og nøkterne, sier forsker Annechen Bahr Bygge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Vi lever som grever, men spiser som smalhans.

- Mens kafeen på 80-tallet fikk kontinentale navn - heter i dag spisestedene Smalhans, Fattigmann, Vann og brød. Det skal være asketisk og minimalistisk. Som en porsjon graut.

Visste du at ...

KLASSIKER: Havregrøt med tørket bær og frukt er mettende, sunt og godt. Perfekt til frokost eller når man er fysen på noe. Foto: Magnar Kirknes/VG
KLASSIKER: Havregrøt med tørket bær og frukt er mettende, sunt og godt. Perfekt til frokost eller når man er fysen på noe. Foto: Magnar Kirknes/VG

Fullkorn betyr at hele kornet brukes: skall, kime og kjerne. Kornet kan være helt, eller knust, skåret eller malt tilfullkornmel. Fullkornmel og «sammalt» mel betyr det samme.

350 000 nordmenn setter ut grøt til nissen hvert år, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Barn bør begrense kaneldrysset. Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet kan stoffet kumarin i kanel gi skader i leveren. 1- og 2-åringer bør spise maks 0,2 gram og 0,3 gram kanel daglig. 9-åringen kan drysse 0,7 gram og voksne 1,4 gram. En teskje kanel veier 2,7 gram. Leveren reparerer skadene selv når man reduserer inntaket.

På 1400-tallet kom risengrynsgrøten til Norge først for de øvre sosiale lag, så som bryllupsgrøt til bondefolket. Til engstelse for den eldre garde som var redd for at den nye søte danske grøten skulle erstatte den tradisjonelle rømmegrøten.

I Asia spiser de congee, grøt kokt på ris. Enkel til frokost, eller med kjøtt, sjømat eller grønt til lunsj. Italieneren nyter sin risotto, laget på parmesan og en dæsj vin.

Fullkorn holder blodsukkeret stabilt og får deg til å spise mindre, noe som igjen kan ha en slankende effekt, ifølge Stefan Sahlstrøm i Nofima.

Publisert: 17.03.2014 kl. 07:59
Oppdatert: 17.03.2014 kl. 15:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?