Her er maten som gjør deg glad
En rekke matvarer kan piffe opp humøret ditt og gjøre deg lettere til sinns, ifølge eksperter Godt har snakket med.
– Noen typer mat kan få deg til å føle velbehag, fordi maten påvirker hjernens kjemi, sier høyskolelektor i ernæring Tine Mejlbo Sundfør ved Norges helsehøyskole Campus Kristiania.
Hun viser til at forskere de siste årene er blitt mer oppmerksomme på at hjernens funksjon og humør i stor grad påvirkes av hva vi spiser.
Supermatvarene kan du se litt lengre ned på siden.
Tryptofan
Hjernecellene kommuniserer ved hjelp av signalstoffer som produseres og skilles ut, såkalte nevrotransmittorer.
– Eksempler er serotonin og dopamin. Særlig serotonin ser ut til å ha en viktig rolle i reguleringen av humør. For å produsere serotonin bruker hjernen stoffer 5-hydroksytryptofan, som igjen har stoffet Tryptofan som byggesten, forklarer Sundfør.
Opptaket av Tryptofan øker når vi spiser karbohydrater.
– Også vedvarende lavt inntak av proteinrike matvarer som fisk, kjøtt, egg, kylling og melkeprodukter kan føre til lavere inntak av tryptofan – og dermed lavere serotoninproduksjon, sier Sundfør.
Omega 6
Ifølge lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg er det de samme matvarene som gir oss godt humør som også bidrar til bedre hukommelse, oppmerksomhet og økt intelligens.
– Det er særlig viktig for hjernen å få riktig fett, spesielt omega 3 og omega 6 i riktig balanse. Fet fisk, linfrø, linfrøolje, valnøtter, valnøttolje og fiskeolje er viktige Omega 3-kilder, mens nøtter, frø, korn og egg er viktige kilder for sunt Omega 6,-fett sier Lindberg som understreker at man bør unngå Omega 6 fra raffinerte planteoljer og margariner.
Overlege Bente Nordstrand i Fraiva viser til at helseundersøkelsen fra Hordaland i 2007 viste at det er påvist 30 prosent mindre depresjon hos hordalendinger som drikker tran enn blant dem som ikke gjør det.
Alle ekspertene understreker at svingende blodsukker og matintoleranseplager kan forverre humøret.
Drikk vann
– Et variert kosthold hvor man får dekket sitt behov for alle næringsstoffer, og hvor man ikke får i seg altfor mye mat man ikke vet er bra, vil være positivt for helsen, og indirekte på humøret, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat..
Lindberg trekker også frem at antioksidantrik mater viktig.
– Det beskytter hjernen og bidrar til å bedre dens funksjon. Eksempler er fargerike grønnsaker, nøtter, kaffe, te, kakao/sjokolade og urter. Sjokolade kan gi bedre humør, men effekten er kortvarig. Proteiner bidrar med aminosyrer som tyrosin og tryptofan, som er byggesteiner for hjernens «feelgood»- hormoner. Nok vann er også viktig for hjernens funksjon og humøret, sier han.
Her er supermaten:
Kalkun og kylling
Gode kilder til protein, og rik på aminosyren Tryptofan, som bygges om til «gledeskjemikaliet» serotonin i hjernen.
Olivenolje
Holder, ifølge Nordstrand, nivået av irriterende betennelsesstoffer assosiert med utvikling av depresjonsplager borte fra hjernen.
Sitrusfrukt: Rik på C-vitamin
Grønne grønnsaker (spinat, brokkoli, grønne bønner og kål):
Folat er et B-vitamin som ifølge Lindberg kan redusere risikoen for depresjon ved å bedre kroppens metylering sammen med Vitamin B6 og B12. Folat finnes bare i plantemat, og spesielt grønne grønnsaker, men også i belgfrukter, nøtter og sitrusfrukter.
Bønner og tofu: Rik på aminosyren Tryptofan som gjør at det kan dannes mer av serotonin i hjernen.
Vann
Nok hydrering (6 til 8 glass vann daglig) kan hjelpe deg føle deg mer opplagt og i bedre humør. Forskning tyder på at mild dehydrering kan redusere stoffskiftet og tappe deg for energi.
Grønn te
Rik på antioksidanter som beskytter cellene i kroppen, også hjernecellene. Inneholder også koffein, men mindre enn kaffe.
Publisert: 22.04.2013 kl. 10:08
Lag deg en gratis konto