Til hovedinnhold

Her er maten som gjør deg glad

22. april 2013Aktuelt
SUPERMAT: Disse matvarene påvirker hjernens kjemi, stabiliserer blodsukkeret og gir deg overskudd og energi. Foto: NICOLAI HJELLE
SUPERMAT: Disse matvarene påvirker hjernens kjemi, stabiliserer blodsukkeret og gir deg overskudd og energi. Foto: NICOLAI HJELLE

En rekke matvarer kan piffe opp humøret ditt og gjøre deg lettere til sinns, ifølge eksperter Godt har snakket med.

– Noen typer mat kan få deg til å føle velbehag, fordi maten påvirker hjernens kjemi, sier høyskolelektor i ernæring Tine Mejlbo Sundfør ved Norges helsehøyskole Campus Kristiania.

Hun viser til at forskere de siste årene er blitt mer oppmerksomme på at hjernens funksjon og humør i stor grad påvirkes av hva vi spiser.

Supermatvarene kan du se litt lengre ned på siden.

Tryptofan

Hjernecellene kommuniserer ved hjelp av signalstoffer som produseres og skilles ut, såkalte nevrotransmittorer.

– Eksempler er serotonin og dopamin. Særlig serotonin ser ut til å ha en viktig rolle i reguleringen av humør. For å produsere serotonin bruker hjernen stoffer 5-hydroksytryptofan, som igjen har stoffet Tryptofan som byggesten, forklarer Sundfør.

Opptaket av Tryptofan øker når vi spiser karbohydrater.

– Også vedvarende lavt inntak av proteinrike matvarer som fisk, kjøtt, egg, kylling og melkeprodukter kan føre til lavere inntak av tryptofan – og dermed lavere serotoninproduksjon, sier Sundfør.

Omega 6

Ifølge lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg er det de samme matvarene som gir oss godt humør som også bidrar til bedre hukommelse, oppmerksomhet og økt intelligens.

– Det er særlig viktig for hjernen å få riktig fett, spesielt omega 3 og omega 6 i riktig balanse. Fet fisk, linfrø, linfrøolje, valnøtter, valnøttolje og fiskeolje er viktige Omega 3-kilder, mens nøtter, frø, korn og egg er viktige kilder for sunt Omega 6,-fett sier Lindberg som understreker at man bør unngå Omega 6 fra raffinerte planteoljer og margariner.

Overlege Bente Nordstrand i Fraiva viser til at helseundersøkelsen fra Hordaland i 2007 viste at det er påvist 30 prosent mindre depresjon hos hordalendinger som drikker tran enn blant dem som ikke gjør det.

Alle ekspertene understreker at svingende blodsukker og matintoleranseplager kan forverre humøret.

Drikk vann

– Et variert kosthold hvor man får dekket sitt behov for alle næringsstoffer, og hvor man ikke får i seg altfor mye mat man ikke vet er bra, vil være positivt for helsen, og indirekte på humøret, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat..

Lindberg trekker også frem at antioksidantrik mater viktig.

– Det beskytter hjernen og bidrar til å bedre dens funksjon. Eksempler er fargerike grønnsaker, nøtter, kaffe, te, kakao/sjokolade og urter. Sjokolade kan gi bedre humør, men effekten er kortvarig. Proteiner bidrar med aminosyrer som tyrosin og tryptofan, som er byggesteiner for hjernens «feelgood»- hormoner. Nok vann er også viktig for hjernens funksjon og humøret, sier han.

Her er supermaten:

Kalkun og kylling

Gode kilder til protein, og rik på aminosyren Tryptofan, som bygges om til «gledeskjemikaliet» serotonin i hjernen.

Nøtter, frø og helkorn: Inneholder omega-6, vitaminer, mineraler og antioksidanter, Rike på protein og blant annet magnesium, som spiller en nøkkelrolle når blodsukker skal omdannes til energi og bidrar til at muskler og nerver slappes av. Stress og for lite søvn tapper kroppen for magnesium. Et lavt inntak av magnesium er forbundet med tretthet, manglende overskudd og dårlig humør. Gode kilder til magnesium. Fisk er også en god kilde til magnesium.Et lavt inntak av selen er knyttet til dårligere humør. Paranøtter er spesielt rike på selen mens også fisk og skalldyr og kjøtt, belgfrukter og helkorn er gode kilder.
Nøtter, frø og helkorn: Inneholder omega-6, vitaminer, mineraler og antioksidanter, Rike på protein og blant annet magnesium, som spiller en nøkkelrolle når blodsukker skal omdannes til energi og bidrar til at muskler og nerver slappes av. Stress og for lite søvn tapper kroppen for magnesium. Et lavt inntak av magnesium er forbundet med tretthet, manglende overskudd og dårlig humør. Gode kilder til magnesium. Fisk er også en god kilde til magnesium.Et lavt inntak av selen er knyttet til dårligere humør. Paranøtter er spesielt rike på selen mens også fisk og skalldyr og kjøtt, belgfrukter og helkorn er gode kilder.
ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
Omega-3 og Tran: Essensielle fettsyrer som omega 3 fra planter (linfrø, raps og valnøtter), fet fisk og kjøtt fra beitedyr fordi omega 3-fettsyrer styrker effekten av hjernens «kjemikaliekorps», ifølge overlege Bente Nordstrand.Det er påvist 30 prosent mindre depresjon hos hordalendinger som drikker tran, enn blant dem som ikke gjør det, ifølge Hordaland Health Study (2007). Foto: Sara Johannessen
Omega-3 og Tran: Essensielle fettsyrer som omega 3 fra planter (linfrø, raps og valnøtter), fet fisk og kjøtt fra beitedyr fordi omega 3-fettsyrer styrker effekten av hjernens «kjemikaliekorps», ifølge overlege Bente Nordstrand.Det er påvist 30 prosent mindre depresjon hos hordalendinger som drikker tran, enn blant dem som ikke gjør det, ifølge Hordaland Health Study (2007). Foto: Sara Johannessen

Olivenolje

Holder, ifølge Nordstrand, nivået av irriterende betennelsesstoffer assosiert med utvikling av depresjonsplager borte fra hjernen.

Fet fisk (laks, ørret, sild, makrell): Rik på omega 3-fettsyrer, som kan beskytte mot depresjon og være bra for hjertet, muskler, ledd, hud og fordøyelse. I tillegg til fet fisk er også linfrø, linfrøolje, hampefrø, hampfrøolje og valnøtter gode kilder til omega 3, ifølge Lindberg. Foto: MAGNAR KIRKNES
Fet fisk (laks, ørret, sild, makrell): Rik på omega 3-fettsyrer, som kan beskytte mot depresjon og være bra for hjertet, muskler, ledd, hud og fordøyelse. I tillegg til fet fisk er også linfrø, linfrøolje, hampefrø, hampfrøolje og valnøtter gode kilder til omega 3, ifølge Lindberg. Foto: MAGNAR KIRKNES

Sitrusfrukt: Rik på C-vitamin

Mat som er rik på B-vitamin: Egg, kjøtt, melk, ost, mandler, bygg, bønner, sopp og mørkegrønne bladgrønnsaker. Foto: Hanne Buxrud
Mat som er rik på B-vitamin: Egg, kjøtt, melk, ost, mandler, bygg, bønner, sopp og mørkegrønne bladgrønnsaker. Foto: Hanne Buxrud

Grønne grønnsaker (spinat, brokkoli, grønne bønner og kål):

Folat er et B-vitamin som ifølge Lindberg kan redusere risikoen for depresjon ved å bedre kroppens metylering sammen med Vitamin B6 og B12. Folat finnes bare i plantemat, og spesielt grønne grønnsaker, men også i belgfrukter, nøtter og sitrusfrukter.

Bønner og tofu: Rik på aminosyren Tryptofan som gjør at det kan dannes mer av serotonin i hjernen.

Mørk sjokolade: De fleste får- i alle fall kortvarig – bedre humør av sjokolade. En liten bit mørk sjokolade kan øke din energi og ditt humør. Mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao og helst sukkerfri er rik på antioksidanter som beskytter kroppens og hjernens celler og inneholder koffein og teobromin som virker oppkvikkende. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG
Mørk sjokolade: De fleste får- i alle fall kortvarig – bedre humør av sjokolade. En liten bit mørk sjokolade kan øke din energi og ditt humør. Mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao og helst sukkerfri er rik på antioksidanter som beskytter kroppens og hjernens celler og inneholder koffein og teobromin som virker oppkvikkende. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Vann

Nok hydrering (6 til 8 glass vann daglig) kan hjelpe deg føle deg mer opplagt og i bedre humør. Forskning tyder på at mild dehydrering kan redusere stoffskiftet og tappe deg for energi.

Kaffe: Inneholder koffein som gir kortvarig energikick, og dermed også kortvarig bedre humør, mental fokus og følelse av overskudd. Den største kilden til antioksidanter i norsk kosthold. Kaffe har flere gode helseegenskaper – men med måtehold. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG
Kaffe: Inneholder koffein som gir kortvarig energikick, og dermed også kortvarig bedre humør, mental fokus og følelse av overskudd. Den største kilden til antioksidanter i norsk kosthold. Kaffe har flere gode helseegenskaper – men med måtehold. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG

Grønn te

Rik på antioksidanter som beskytter cellene i kroppen, også hjernecellene. Inneholder også koffein, men mindre enn kaffe.

Publisert: 22.04.2013 kl. 10:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?