Manami Sasaki lager toast som kunne hengt på veggen

SPISELIGE KUNSTVERK: Om du synes brødskiven med gulost blir for kjedelig, kan du prøve deg på toastkunst. Foto: Manami Sasaki
SPISELIGE KUNSTVERK: Om du synes brødskiven med gulost blir for kjedelig, kan du prøve deg på toastkunst. Foto: Manami Sasaki
Maria Tveiten Helgeby

En japansk kunstner tar brødskiven til nye høyder ved hjelp av en smørkniv, en synål og ingredienser hun finner på butikken.

En som har tatt selve frokosten et par tre-hundre hakk videre, er den japanske kunstneren Manami Sasaki. Hun jobber til vanlig for et designselskap og har blant annet utstillinger i Tokyo.

Etter corona-nedstengelsen har hun nemlig gått fra å skippe frokosten for å spare tid, til å lage så intrikate og detaljerte brødskiver at de nærmest ligner små kunstverk. De spiselige kunstverkene deler hun på Instagram, og har ført til oppmerksomhet i en rekke internasjonale medier.

– Kunsten min er frokosten min, skriver Sasaki til Godt.

– Før lockdown-en hoppet jeg ofte over måltider siden jeg var så travel. Men i denne situasjonen har jeg lært å sette pris på dagens rytme. Jeg står opp tidlig på morgenen og spiser frokosten min. Hodet blir avslappet av overfloden som følger med å ta seg tiden til å gjøre dette.

Hun forteller at hun pleier å fokusere på temaer fra japansk kultur og design når hun skal lage toastene sine.

– Det er et tema jeg elsker, og jeg har det gøy med å lage fra hjertet. Så jeg tror folk som ser på toasten også setter pris på det.

For å lage denne blomsterskiven brukte hun tomatsaus, margarin, mynteblader og sennep.

Ingrediensene velger hun ut mens hun går på butikken. Utstyret Sasaki bruker for å dandere ingrediensene er dessuten ikke spesielt avanserte:

– Smørkniver, synåler - jeg bruker bare det jeg har liggende hjemme.

– Smaker toastene godt, eller er designet i fokus?

– De smaker kjempegodt. Jeg passer på at kombinasjonen av ingredienser skal smake godt.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Sasaki bruker ikke kunstige farger, og passer på at hun plasserer ingrediensene på toasten i en rekkefølge som er hygienisk.

– Hvor mange har du laget, og hvor mange vil du lage?

– Jeg har laget dem hver morgen siden 21. april. Og jeg kommer til å jobbe hjemmefra en stund til, sier hun.

Sasaki er ikke den eneste som har tydd til skiva for å lage kunst. Allerede i 2017 skrev My Modern Met om Eiko Mori, en matstylist som også lager toast litt utenom det vanlige.

Mori har i dag over 30.000 følgere på Instagram, noe som ikke er så rart når hun klarer å lage toast som ser ut som dette:

For noen uker siden postet også Instagram-brukeren @matiriga en søt skive med bringebær.

For ikke å glemme @nayoko054, som også er rimelig rå med smørkniven. Dette bildet delte hun for 60 uker siden, og det er på ingen måte hennes første kunstneriske toast.

Vil du prøve å lage din egen frokostkunst, kan du for eksempel prøve noen av oppskriftene til norske Ida Skivenes, også kjent som @idafrosk. Skivenes, som tidligere leverte oppskrifter på Godt, har blant annet blitt skrevet om av Food and Wine Magazine, og har også gitt ut en egen bok om matkunst.

Har du laget kunstnerisk toast? Husk å tagge bildet med #godtno når du poster det på Instagram, så deler vi det kanskje!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?