Ølkokken deler sine beste oppskrifter

28. august 2020Aktuelt
ØLDAMPET: Deilige, øldampede blåskjell.
ØLDAMPET: Deilige, øldampede blåskjell.
Foto: FOTO: Unni Irmelin Kvam
Unni Irmelin Kvam
Unni Irmelin Kvam

– Med hveteøl og bayer kan alt gjøres enda bedre, også på grillen, mener ølkokken Even Rosted.

Even Rosted er mest kjent som KUTT-kokken, med et glødende engasjement for det å ikke kaste mat.

I pop-up-konseptet KUTT Gourmet for Studentsamskipnaden i Oslo lager han vanligvis gourmetlunsj til studentene på Blindern med ingredienser som ellers ville gått rett i søpla. Med overraskende ingredienser, har han fått brukt kreativiteten sin til fulle. Det er sjelden kost for kantinekokker. Nå har han «hjemmekontor» ved kullgrillen.

KUTT-KOKKEN: Even Rosted er mest kjent for sitt glødende engasjement for det å ikke kaste mat.
KUTT-KOKKEN: Even Rosted er mest kjent for sitt glødende engasjement for det å ikke kaste mat.
Foto: FOTO: Unni Irmelin Kvam

Øl bedre enn vin

Som kokk er han inspirert av Sigrid Strætkverns bok «Øl med kniv og gaffel», og noen av oppskriftene har han justert etter egen smak. Hans varianter testes jevnlig på vennegjengen.
– Jeg bruker øl i mat av forskjellige grunner, blant annet synes jeg øl i mat har flere spennende muligheter enn vin. Det er gøy å utvikle nye oppskrifter og teste eksisterende. Jeg bruker for eksempel øl i frityrrøren, porter i sjokoladedesserter og mørkt øl i viltgryten, sier Rosted.
– Med hveteøl og bayer kan alt gjøres enda bedre, også på grillen, påpeker han.

Hveteøl til skalldyr

Even Rosted starter med blåskjellene, fordi han er ute etter kraften som skal brukes i smørsausen beurre blanc. Kraften skal reduseres på indirekte varme, den skal bli til en fløyelsmyk smørsaus smaksatt med sitron. Blåskjellene lages med sjalottløk, hvitløk, finhakket persille og fennikel – og hveteøl.
– Jeg damper blåskjellene i hveteøl fordi denne øltypen er fruktig med hint av appelsin og sitron. Det passer godt med skalldyr, sier Rosted.

Mørkt øl til kjøtt

Han sverger til kullgrill, selv om det tar litt lengre tid. Rosted pleier å legge et jevnt lag med kull, men graver til områder for indirekte varme etter hvert som grillingen tar til. Han har også en gassgrill, det går fortere når det er mange og dersom mange blir «hangry».
Han går for å forsterke smaker i maten gjennom å bruke øl som komplimenterer smaker som allerede er til stede i ingrediensene:
– Jeg bruker Bayer eller mørke ølsorter til kjøttmarinaden fordi dette ølet har mye maltsødme og lite bitterhet. Det gjør dessuten kjøttet ekstra mørt, sier Even Rosted.

Publisert: 28.08.2020 kl. 11:00
Oppdatert: 28.08.2020 kl. 13:49


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?