Maaemo kåret til verdens 55. beste restaurant

21. juni 2019Aktuelt
PÅ ANERKJENT LISTE: Maaemo i Oslo har blitt trukket fram som en av verdens 120 beste restauranter. Foto: Trond Solberg/VG
PÅ ANERKJENT LISTE: Maaemo i Oslo har blitt trukket fram som en av verdens 120 beste restauranter. Foto: Trond Solberg/VG
AvIben KalbergogMaria Tveiten Helgeby

Restauranten er foreløpig den eneste norske på den anerkjente listen «World's 50 Best Restaurants» - men har falt nedover på listen sammenlignet med i fjor. 

STOLT: Esben Holmboe Bang driver Maaemo, som er eneste norske restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
STOLT: Esben Holmboe Bang driver Maaemo, som er eneste norske restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Den norske stjernerestauranten Maaemo har blitt kåret til verdens 55. beste restaurant i den anerkjente restaurantkåringen «World's 50 Best Restaurants». Listen pleier å strekke seg til topp 100 restauranter, men går i år til 120.

– Det er jo fantastisk at folk har stemt på oss og liker hva vi gjør. Vi er jo bare en liten restaurant i Oslo og å bli nevnt som en av de beste restaurantene i verden er kjempestas, skriver kjøkkensjef Esben Holmboe Bang i en mail til Godt.

Vi jobber veldig hardt for å gi alle våre gjester en fantastisk opplevelse. Det er vår motivasjon - å levere hver dag, hele året.

I beskrivelsen av restauranten på kåringens hjemmeside, heter det at Maamo skaper en link mellom natur, råvarer og kulturell historie gjennom sin tasting-meny.

«Den danske kjøkkensjefen Esben Holmboe Bang, som har vært på Maaemo siden 2010, setter lokale ingredienser i sentrum i vakre, blomsterdekkede retter som grillet beinmarg-tartelett med poteter, akevitt og kaviar», står det videre.

Ikke opptatt av plassering

Restauranten, som kom på 35. plass i fjor, er dermed ute av listen over de 50 beste, som annonseres tirsdag kveld. Akkurat plasseringen er ikke kjøkkensjefen opptatt av, forteller han.

– Det henger litt sammen med hvor mange av de rundt 1000 jurymedlemmer man har besøk av, og jeg vet at vi hadde mange flere jurymedlemmer innom forrige året. Så det at vi faktisk kom så høyt i år betyr at de som har vært her har hatt en fantastisk opplevelse. Det er det viktigste for oss, sier Holmboe Bang.

– Det finnes veldig mange gode restauranter, og bare det å bli nevnt som en av de beste restaurantene i verden er vi veldig stolte av.

– Hvordan føles det å være eneste norske restaurant på listen?

– Det er jo fantastisk at Norge er representert på en slik internasjonal liste. Det synes jeg vi skal være stolte av.

Lenger ned på kåringen finner vi flere anerkjente skandinaviske restauranter som Relae (56. plass, Danmark), Fäviken (68. plass, Sverige), Amass (85. plass, Danmark), 108 (89. plass, Danmark) og Kadeau (105. plass, Danmark).

Andre restauranter på listen er blant annet de verdenskjente Per Se (115. plass, USA), Anne-Sophie Pic (98. plass, Frankrike), Dinner by Heston Blumenthal (83. plass, England), og Astrid y Gastón (67. plass, Peru).

Endret panelet

Restaurantkåringen «World's 50 Best Restaurants» utarbeides årlig av britiske Restaurant Magazine, og ble utgitt for første gang i 2002. Restaurantene stemmes fram av et panel på 1040 personer som holder til på forskjellige steder i verden.

De siste årene har listen vært i søkelyset ikke bare for å trekke fram restauranter, men også for sin manglende kjønnsbalanse og kontroversielle pris for beste kvinnelige kokk.

På sine hjemmesider skriver de at de nå har gjort endringer, blant annet slik at panelet som stemmer fram restaurantene, skal ha en jevn kjønnsfordeling og bestå av over 500 kvinner. Restauranter som tidligere har toppet listen, kommer også til å plasseres i en egen kategori fra nå av, som vil hete «Best of the best».

Nye lokaler

Vinteren 2020 skal for øvrig Maaemo flytte inn i et nybygg i Bjørvika. Restauranten har så langt holdt til i lokalet i Schweigaardsgate i Oslo siden 2010.

– Vi er på et nivå der perfeksjon er det eneste som gjelder. Alt vi gjør blir vurdert hele tiden og vi jobber kontinuerlig med å gjøre gjesteopplevelsen enda bedre, sa Holmboe Bang om flyttingen i september i fjor.

Publisert: 21.06.2019 kl. 13:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?