Hellstrøm om Norges første trestjerners restaurant: – Som å vinne Oscar
Nytt stjernedryss kan løfte Norge som matdestinasjon. Eyvind Hellstrøm mener det åpner opp for at hele verden vil besøke Maaemo.
– Det å få tre stjerner i Michelin-guiden er som å vinne Oscar, sier Eyvind Hellstrøm om at Maaemo onsdag morgen gikk fra to til tre stjerner.
Maaemo er nå en av to restauranter i Norden som for første gang fikk tildelt tre stjerner i den prestisjefylte Michelin-guiden.
Hellstrøm, som tidligere har hatt to Michelin-stjerner, forteller at dette er en bragd for Maaemo og som gjør at restauranten kommer til å bli enda mer kjent internasjonalt. Hele verden vil komme dit mener han.
Rebecca Burr er redaktør for den nordiske Michelinguiden og sier til Godt at hun ikke er overrasket over at Maaemo fikk tre stjerner i årets utdeling.
- Vi visste at dette lå i horisonten. Det har det egentlig gjort siden de fikk sine to stjerner for fire år siden. De strekker seg hele tiden og jobber hardt, sier redaktøren.
Også NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold mener den tredje stjernen er positivt for å tiltrekke reisende til Norge.
– Vi vil varmt gratulere Maaemo som første norske trestjerners Michelin-restaurant. Det er ikke bare utrolig gøy for restauranten, men også svært positivt for Norge som reiselivs- og matdestinasjon.
– Mat er en helt sentral del av reiselivsopplevelsen. Når vi vet at matinteresserte turister reiser ens ærend for å besøke Michelin-restauranter med tre stjerner, er dette en jubeldag for restaurant-Norge og for norsk reiseliv generelt, sier Krohn Devold.
Ikke bare kunne Norge juble over historiens første tre stjerner, men også to nye stjerner som ble tildelt restaurantene Kontrast og RE-NAA. Ekstra stas var det at Norge endelig fikk sin første stjernerestaurant utenfor Oslo. I tillegg beholder Michelin-veteranen Statholdergaarden sin stjerne. Det samme gjør Fauna som stenger dørene i juli.
– Alle restaurantutmerkelser er positivt for reiselivet. Vi tar særlig av oss hatten for Bent Stiansen og Statholdergaarden som får Michelin-stjerne for 19. gang, sier Krohn Devold.
Hellstrøm synes også det er fortjent at RE-NAA og Kontrast fikk sine første stjerner.
– Utrolig hyggelig og absolutt fortjent. Man kan si hva man vil om Michelin-guiden, men i den gastronomiske verden betyr dette veldig mye, sier Hellstrøm.
I forkant av onsdagens presentasjon av den nordiske guiden så flere av landets kokker mørkt på stjerneutsiktene. Da den første nordiske guiden ble sluppet i fjor var forventningene store, men flere reagerte med skuffelse over at det ikke så ut som om Michelin-inspektørene hadde reist noe særlig utenfor de største byene. Det har de altså gjort i år.
Michelin-guiden har de senere årene fått konkurranse fra andre medier som også har tatt på seg jobben med å anmelde verdens restauranter. The World's 50 Best Restaurants, sponset av S. Pellegrino og Acqua Panna, lanserer hvert år en topp 100-liste. I tillegg er det svært mange magasiner og bloggere som lager omfattende restaurantguider.
– Hvor viktig er Michelin-guiden når det nå finnes så mange tilgjengelige alternativer?
– Først må jeg bare si at det er helt supert at det er så mange som er interessert i mat- og restaurantbransjen. Jo flere, jo bedre. Det setter fokus på alle de som jobber hardt for resturantene sine, sier Michelin-redaktøren.
– Michelin-guiden skiller seg ut fordi vi jobber på en annen måte. Vi har team som jobber med dette på fulltid. De er profesjonelle inspektører; de har formell utdannelse og lang erfaring. Vi investerer i at de reiser rundt i verden og besøker flest mulig steder. Det er et stort apparat som sørger for at det er en kontinuitet i det vi gjør, og at vi er lojale mot oppgaven vår. Vi bruker hele tiden samme arbeidsform og er objektive i tilnærmingen. Det er kanskje den største forskjellen – Michelin-guiden er ikke personlig eller meningsbasert.
Sven-Erik Renaa sa til Godt i forkant av utdelingen at Michelin-guiden er mer tidløs enn andre medier som bedømmer restaurantbransjen.
– Michelin-guiden bryr seg ikke om trender, slik som bloggere og andre medier gjør. Vi har jo kritisert den i mange år. Samtidig fremstår den sunnere nå enn før – den har alltid stått for hva som er bra og ikke bra. Den følger ikke trender og den er ikke sponset.
Også Statholdergaarden-sjef Bent Stiansen er enig i at Michelin-guiden nå er mer gjeldende.
– Michelin har tatt tilbake tronen som den viktigste matguiden i verden, slår Stiansen fast.
VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård er glad for at vi har fått nye stjernerestauranter i Oslo og Stavanger, men mener allikevel at dette er et trist resultat for Norge.
– Er det lettere å få en stjerne etter at det ble lansert en egen guide?
– Ja, det er lettere, mener Blomberg-Nygård.
– Det var ikke mulig i Stavanger for noen år siden. Da var jo ikke inspektørene der, men nå som man setter fokus på de nordiske landene og setter inn ressurser vil det være lettere.
– Men betyr det at stjernene sitter løsere når enn før?
– Nei, nå er det sånn det burde det være. Hvis du leverer akkurat det samme, bør du få den samme utmerkelsen. Hvis du tidligere leverte på samme nivå som Statholdergaarden, men ikke befant deg i Oslo, så fikk du ikke stjerne. Det kan du nå. Men en stjerne er en stjerne og tre stjerner er tre stjerner, de holdes på et internasjonalt nivå.
– Samtidig så er det jo ikke de samme inspektørene som går på alle restaurantene, så noen nyanser vil det jo alltid være, legger han til.
Michelin-redaktøren mener at det ikke er lettere å få en stjerne etter lanseringen av den nye nordiske guiden.
– Det er ikke lettere å få en stjerne nå. Vi har alltid hatt en armé av inspektører, det har aldri vært noen mangel på ressurser eller mennesker som har gjort at det ikke har vært mulig for restauranter uteom storbyene å få en stjerne tidligere. Men – vi har jo måttet prioritere områder vi har hatt tro på. Og derfor har vi alltid fokusert på steder vi mener har et velutviklet kulinarisk landskap. I fjor mente vi at det var på tide å begynne å se enda nærmere på Norden, også utenfor de største byene.