Trøffelsesongen er i gang – slik får du mest ut av den eksklusive råvaren

12. oktober 2015Aktuelt
SORT GULL: Franske sorte trøfler vist på et marked i Lalbenque. Nå kan du få tak i trøfler i norske spesialbutikker. Foto: AFP
SORT GULL: Franske sorte trøfler vist på et marked i Lalbenque. Nå kan du få tak i trøfler i norske spesialbutikker. Foto: AFP
Line Blokhus
Line Blokhus

Høsten og vinteren er høysesong for trøfler, og mens de fleste av oss assosierer den eksklusive soppen med en svimlende kilopris og spesialtrente trøffelhunder, kan det faktisk hende at en gastronomisk trøffelopplevelse er nærmere enn du tror.

For med en kilopris som gir de fleste bakoversveis kan trøffel virke i overkant ekstravagant å bruke som smakstilsetter, men du trenger hverken være mesterkokk eller vrenge lommeboka for å kokkelere med den myteomspunne underjordiske soppen.

Men alt er relativt - og dessuten er det forskjell på de ulike typene trøffel. Butikksjef ved delikatessebutikken Gutta på Haugen på St. Hanshaugen, Benedicte Eriksen, sier til Godt at prisen varierer veldig, men at den hvite trøffelen nå har en kilopris på omtrent 50.000 kroner.

– Vi har foreløpig ikke tatt inn hvit trøffel i høst, fordi den er ekstremt dyr siden sesongen akkurat har startet, sier Eriksen.

KVALITETSSJEKK: Daglig leder ved Gutta på Haugen, Trond Svellet, var nylig på besøk hos leverandøren i Italia før årets trøffelsesong var i gang. Foto: Gutta på Haugen
KVALITETSSJEKK: Daglig leder ved Gutta på Haugen, Trond Svellet, var nylig på besøk hos leverandøren i Italia før årets trøffelsesong var i gang. Foto: Gutta på Haugen

– Men trøfler veier veldig lite, så kiloprisen kan rett og slett virke avskrekkende. Derfor har vi funnet ut at det er best å selge de til stykkpris. Akkurat nå selger vi sorte trøfler fra Piemonte i Italia. De koster 49 kroner per trøffel.

Mens den hvite trøffelen gjerne beskrives som «det hvite gull» og verdens nest dyreste delikatesse (etter den hvite kaviaren med kilopris på drøye 863.000 kroner), er en sort trøffel til under 50-lappen overkommelig for mange.

Sort trøffel til egg og pasta

– Mitt aller beste tips er å høvle trøffel over pasta eller kokt egg. Det er helt uslåelige kombinasjoner, sier Eriksen og legger til at trøffel også er en god smakstilsetter til fisk- og kjøttretter.

Videre forteller Eriksen at den svarte trøffelen er aller best om høsten og vinteren. Selv om en enkelte steder kan få tak i trøffel også om våren og sommeren, så er trøffelen en kjøper i høysesong mye mer smakfull.

HVIT ELLER SORT TRØFFEL: Trøffel til pasta eller egg er uslåelige kombinasjoner, hevder Eriksen. Her er hvit trøffel som er høvlet over stekte egg. Foto: Gutta på Haugen
HVIT ELLER SORT TRØFFEL: Trøffel til pasta eller egg er uslåelige kombinasjoner, hevder Eriksen. Her er hvit trøffel som er høvlet over stekte egg. Foto: Gutta på Haugen

Små avlinger og høyere kilopris

På spesialforretningen Ma Poule på Mathallen i Oslo har de fortsatt ikke tatt inn sesongens trøfler. Deres italienske leverandør har meldt at sesongen i år blir noe sen på grunn av været som var i sommer. Ifølge New York Post har nemlig den lange, varme og tørre sommeren i Italia ført til at sesongens avlinger av hvit trøffel er veldig små – og dermed blir trøflene vanvittig dyre.

VERDENS STØRSTE: Denne hvite italienske trøffelen ble auksjonert bort i desember i fjor til nesten 500.000 kroner. Kjempetrøffelen veide hele 1,89 kilo, og den er den største trøffelen som er blitt funnet. Foto: AFP
VERDENS STØRSTE: Denne hvite italienske trøffelen ble auksjonert bort i desember i fjor til nesten 500.000 kroner. Kjempetrøffelen veide hele 1,89 kilo, og den er den største trøffelen som er blitt funnet. Foto: AFP

– Akkurat nå er det veldig mange som venter på at vi skal ta inn trøffel, og i løpet av oktober vil vi ha hvit trøffel i vårt sortiment, opplyser Anya Mouhat ved Ma Poule.

Mouhat anbefaler å bruke hvit trøffel som smakstilsetter i supper eller saus, eller til å lage trøffelekstrakt med for eksempel olivenolje.

– Hjemmelaget trøffelolje med fersk trøffel er mye mer smakfullt enn oljene en får kjøpt hos forhandler, sier Mouhat.

Bli med på trøffeljakt i Oslo

Trøffeljakt med spesialtrente hunder eller griser er noe som vanligvis foregår i franske eller italienske skoger - ikke minst er aktiviteten først og fremst forbehold spesielt interesserte. Men fredag om to uker arrangerer Gutta på Haugen trøffeljakt i St. Hanshaugparken i forbindelse med trøffelfestivalen i Alba i Italia, og du trenger hverken trøffelhund eller -gris.

– Det vokser nok dessverre ingen trøfler på St. Hanshaugen, men vi kommer til å grave ned noen trøfler, slik at folk skjønner litt mer hvordan de finnes, samt kjenne litt på opplevelsen mens de leter i parken, sier Eriksen.

Uansett om du velger å lete etter dine egne trøfler eller handle inn trøfler hos en delikatesseforetning, kan du bli inspirert av disse oppskriftene med trøffel:

Publisert: 12.10.2015 kl. 17:32
Oppdatert: 19.10.2015 kl. 10:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?