Nedre Foss Gård bygges opp igjen

26. januar 2016Aktuelt
GODE NYHETER: 30. desember 2015 brant den historiske Nedre Foss Gård ned. Nå skal den bygges opp igjen. Foto: Janne Møller-Hansen, VG
GODE NYHETER: 30. desember 2015 brant den historiske Nedre Foss Gård ned. Nå skal den bygges opp igjen. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Den historiske restauranten som sto i flammer lille nyttårsaften skal gjenreises igjen i eksakt samme tilstand som den var.

- Politiet har frigitt bygningen og nå er det forsikringsselskapet som gjør sine undersøkelser. De er i ferd med å gjøre seg ferdig, så vi skal kunne starte de fysiske sikringsarbeidene i løpet av denne uken. Så vidt vi vet er brannårsaken så langt ikke endelig klarlagt, sier Christian Ringnes, eier av Nedre Foss gård, til Godt.no.

DRAMATISK: Det tok nesten et halvt døgn å slukke brannen som ødela nesten ahlvparten av Nedre Foss Gård i romjulen, det blir en stor jobb å sette den istand igjen. Foto: Fredrik Solstad
DRAMATISK: Det tok nesten et halvt døgn å slukke brannen som ødela nesten ahlvparten av Nedre Foss Gård i romjulen, det blir en stor jobb å sette den istand igjen. Foto: Fredrik Solstad

Mye som må gjøres

Det er ikke mye som står igjen av Nedre Foss Gård etter at den ukontrollerte brannen ødela store deler av den verneverdige bygningen. Halvparten av bygget er total skadet, men store deler står fremdeles igjen.

- Den nye delen med mikrobryggeriet ble bygget i betong og står fortsatt i fysisk bra stand, men alt det elektriske må skiftes ut. Etter en slik brann med sprinkelsystemer og mye vann, blir alt det elektriske ødelagt, forteller Ringnes.

Koste hva det koste vil

GÅRDEIER: Christian Ringnes, eier av Nedre Foss Gård, ser frem til å begynne å bygge opp bygningen igjen. Foto: Terje Bringedal, VG
GÅRDEIER: Christian Ringnes, eier av Nedre Foss Gård, ser frem til å begynne å bygge opp bygningen igjen. Foto: Terje Bringedal, VG

Det er uvisst om hvor mye penger de har tenkt til å bruke på oppreisningen, men Ringnes utelukker ikke at det er snakk om betydelige summer. Da de bygget opp restauranten første gang ble det brukt nærmere 50 millioner kroner. Planen er å bygge opp bygningen i eksakt samme stand som den var, og i tillegg bygge en park i nærheten med en barokk- og urtehage som skal tilhøre restauranten.

- Vi vil ha et nært samarbeid med byantikvaren slik som forrige runde. Bygget er et av de eldste i Oslo og det er mye fint ved det. Heldigvis står mye av sjelen til bygget igjen fremdeles og det er viktig for oss å ta vare på det utseende bygget hadde, sier Ringnes.

Vil bistå med råd

Nedre Foss Gård har en stolt og lang historie som byantikvaren mener er viktig å ta vare på. De eldre delene av bygget strekker seg tilbake til 1700- og 1800-tallet, og da er det viktig at man klarer å ta vare på disse under oppbyggingen. Og at de nye delene viderefører den særegne arkitekturen.

- Det er i utgangspunktet eiers initiativ å foreslå hva som skal gjøres med bygget, men vi vil bistå med råd og anbefalinger til hvordan man kan ta vare på den spesielle historien bygget har, sier Hogne Langset, som er avdelingsleder for området hos Byantikvaren.

RESTER: Slik så gården ut etter at brannen var slukket brannen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RESTER: Slik så gården ut etter at brannen var slukket brannen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Klart til neste sommer

I følge Ringnes håper de at den nye parken og gården skal stå klart allerede til neste sommer. Han ønsker at restaurantsjef Nevzat Arikan skal fortsette å drive restauranten.

- Han er den viktigste brikken i dette her, og vi er veldig innstilt på å gjøre dette sammen med han, sier Ringnes.

Arikan brukte tre år i å bygge opp Nedre Foss Gård. I en pressemelding som ble sluppet etter brannen skrev han at han tok brannen svært tungt både personlig og forretningsmessig. Godt.no lyktes ikke å få tak i restaurantsjefen, men i en melding fra hans talsmann Kristian Afzelius skriver han at de har et godt samarbeid med Eiendomspar som de håper å fortsette med.

Publisert: 26.01.2016 kl. 10:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?