Gordon Ramsay: - Tror mange forveksler sinne med lidenskap

21. oktober 2014Aktuelt
VERDENSSTJERNE: Godt møtte i dag superkjendisen og Michelin-kokk Gordon Ramsay i Trondheim. Foto: Kristian Helgesen/VG
VERDENSSTJERNE: Godt møtte i dag superkjendisen og Michelin-kokk Gordon Ramsay i Trondheim. Foto: Kristian Helgesen/VG
AvKristian Helgesen (foto)ogLinn K. Yttervik

Stjernekokk Gordon Ramsay hevder at han sjelden blir sint utenfor kjøkkenet. Han tror folk forveksler sinne med lidenskap.

- Jeg blir jo sint av å jobbe med udugelige folk, blir ikke du? Men det er jo ikke sånn at jeg er sint utenfor kjøkkenet.

Ramsey er beryktet for sitt temperament og i realityserien Hells Kitchen har han gjort seg kjent for å hudflette sine elever når de svir sausen eller dødsteker kjøttet.

Han sier at han tidlig bestemte seg for å nå til topps i arbeidslivet. For å bli en av de beste. På veien til toppen kan det gå en kule varmt. Det tror han snarere skyldes hans lidenskap for faget, enn at han er en spesielt sint fyr.

- Det som skjer på TV kan uansett ikke sammenliknet med hvordan du er i virkeligheten. Men når det er sagt – jeg er gift med en tidligere barneskolelærer og hun har en ganske disiplinert livsstil. Hjemme hos oss er det ingen tvil om at banning ikke er lov. Men sånn blir det likevel av og til når man er veldig engasjert. Jeg blir litt flau i ettertid og må egentlig bare beklage denne banningen, sier han.

Kokkelerer for 600 gjester

KJENDIS: Ramsay er blant annet kjent fra TV-seriene Masterchef og Kitchen Nightmares. Foto: Kristian Helgesen/VG
KJENDIS: Ramsay er blant annet kjent fra TV-seriene Masterchef og Kitchen Nightmares. Foto: Kristian Helgesen/VG

Kokken er i Trondheim etter å ha blitt spurt flere ganger om å komme til Norge. Scandic hotell arrangerer en middag for 600 gjester hvor Ramsay har satt sammen en fireretters middag med råvarer fra Trøndelag. Han har med seg to av sine egne stjernekokker, og skal selv instruere alle kokkene når de forbereder maten.

Han sier at han arrangerer en slik type middag kun en gang i året. Og at han da bruker seks måneder på å planlegge menyen.

Den tidligere fotballspilleren er også invitert til å trene med Rosenborg og besøke Brakka. Og han har fått RBK-drakt med Ramsay på ryggen og sitt lykketall tre. Alt skal skje i løpet av ett døgn i Midt-Norge.

- Hvilken mat var det som fikk deg til endelig å komme til Norge?

- Vi fikk forskjellige mat sendt til London for tre måneder siden; både sjømat og lam. Og jeg må si at Norge er en sovende skjønnhet når det gjelder mat og råvarer. Dere har et mekka av produkter her som gjorde at vi valgte å komme hit.

Ramsay er særlig imponert over villsauen fra Hitra og Frøya.

- Det lokale smøret jeg har smakt er også fantastisk. Jeg liker at det er så mange lokale produsenter som ikke streber etter nødvendigvis å bli større. Jeg har respekt for integriteten deres. Produsenter kan fort bli for grådige og det kan gå utover kvaliteten når det produseres i for stort skala.

- Er det noen ingredienser du aldri bruker?

- Jeg er veldig lite interessert i ingredienser som faller utenom sesongen. Jeg synes det er latskap å ha for eksempel gåselever på menyen 12 måneder av året. Da foretrekker jeg restauranter som for eksempel Noma, som bruker ville og sjeldne vekster på menyen. Mentaliteten til disse kokkene er jeg veldig begeistret for, sier Ramsay.

NORSK MAT: Gordon Ramsay besøkte idag Scandic Hotel Lerkendal i Trondheim hvor han og et stort team av kokker skal lage en 4-retters middag til 600 gjester basert på trønderske råvarer. Foto: Kristian Helgesen/VG
NORSK MAT: Gordon Ramsay besøkte idag Scandic Hotel Lerkendal i Trondheim hvor han og et stort team av kokker skal lage en 4-retters middag til 600 gjester basert på trønderske råvarer. Foto: Kristian Helgesen/VG

- Mens vi snakker om restauranter som danske Noma og norske Maemo: Hva synes du om det skandinaviske kjøkkenet?

- For tjue år siden var det ingen som tenkte to ganger på det skandinaviske kjøkkenet i det hele tatt. Da jeg flyttet til Paris for 20 år var det fransk mat som gjaldt. Da var Skandinavia som England, ingen dro dit på grunn av maten. Men i løpet av de siste ti årene har det har land som Sverige, Norge og Danmark utviklet seg til å bli noe ganske unikt. Noe av de mest interessante restaurantene er nettopp herfra.

- Sist uke skrev vi om NorgesGruppen som vil kutte ut all salt fra kjøttdeigene sine. Hva tror du bør gjøres for å få folk til å spise bedre og sunnere mat?

- Noe må gjøres både med sukker- og saltinnholdet i mat. Det er så mye ferdigmat som inneholder latterlige mengder salt. Det samme gjelder sukkerinnholdet i mat. Det er en trend at produsentene begynner å merke innholdet av salt, sukker og antall kalorier i mat. Nå merker til og med Starbucks hvor mange kalorier det er i produktene sine. Det er bra, men det er litt for sent.

Publisert: 21.10.2014 kl. 19:16
Oppdatert: 22.10.2014 kl. 08:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?