Øl-guide: Her drikker du godt øl

14. august 2015Aktuelt
ØLTØRSTE: Det er alltid hyggelig å nyte noen kalde øl med venner.
Foto: NTB Scanpix
ØLTØRSTE: Det er alltid hyggelig å nyte noen kalde øl med venner. Foto: NTB Scanpix

Ølekspertene tipser om sine favorittsteder i noen av landets største byer.

Med et stadig voksende tilbud i Norge er det i utgangspunktet bare å velge og vrake mellom spennende øl.

– Norge teller i dag 119 små- og store bryggerier, og utviklingen har gått i ekspressfart. Det henger nok sammen med butikkenes og Vinmonopolets satsning på øl, hvor mangfoldet i dag blomstrer. I dag finnes det øl for alle ganer, både til drikke og øl til god mat, forteller Jørn Tore Persen, innehaver og markedssjef i Ølakademiet.

– For mange serveringssteder er ølkartet blitt viktigere enn vinkartet. Øl skal passe til maten og mange steder har egne ølanbefalinger i sine menyer, legger han til.

Ikke bare kortreist mat, men også kortreist øl er et begrep som de ser har spredt seg over hele landet.

– Øl fra småprodusenter lages veldig ofte i små batcher og tappelinjer, samt flasker skiftes ut ukentlig. Det gir kunden variasjon, og når man besøker et utested, bar eller pub, så finner man hele tiden noe nytt på kranene eller kjøleskapet. Det er moro og spennende, sier Persen.

Det er imidlertid ikke alltid like lett å navigere seg frem i jungelen av ølsteder, enten du er ny i en av byene eller bare på jakt etter nye steder å drikke øl. Derfor har vi fått ølkjennerne Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier og fag- og kursansvarlig for Smakselv.no, og Jørn Tore Persen fra Ølakademiet til å dele deres favorittsteder å drikke øl i Norge. Kanskje finner du en ny favoritt!

Oslo:

Crowbar & Bryggeri har et utvalg av 20 linjer tapp og 100 øl på flaske, samt avslappet stemning.

– Du trenger ikke å dra dit med bare «ølnerder». Dessuten serverer de gris i alle former. Får jeg god snacks og god øl er jeg fornøyd, forteller Arnesen.

Torggata 32

AVSLAPPET: Øl og snacks er en god kombinasjon på populære Crowbar. Foto: Helge Mikalsen/VG
AVSLAPPET: Øl og snacks er en god kombinasjon på populære Crowbar. Foto: Helge Mikalsen/VG

Café Sara har de siste årene blitt et av de mest spennende ølstedene – spesielt for norsk mikrobrygg.

– Hvis du vil teste ut nytt norsk øl, er dette stedet - de er nemlig som regel først ute, sier Arnesen.

Hausmanns gate 29

Gaasa ligger litt anonymt til, men har desidert den beste uteserveringen i Oslo sentrum med et gjennomtenkt godt utvalg av øl, samt annen god drikke, mener Arnesen.

– Hvis det er sommer og sol, er jeg veldig glad i å dra til denne skjulte perlen som ligger i en bakgård i Storgata, sier han.

Storgata 36B

Dr Jekylls har en kul vintageøl-liste - midt i blinken for de som er veldig glad i surøl (type øl som kan lagres og fås i årgangsvarianter). Samtidig har de bra utvalg av øl på tapp og flaske.

Klingenberggata 4

Håndverkerstuene satser kun på nordisk øl, men er i toppsjiktet i Norge når det kommer til å kombinere øl og mat. Mat skal matche øl, og øl skal matche maten, mener Arnesen. Og hos Håndverkerstuene finner du mye kunnskap blant både de som serverer og driver stedet.

I tillegg til ølmeny til rettene, finner du også et godt utvalg øl ellers, fra flaske og fat.

Rosenkrantzgate 7

Hopyard åpnet i fjor på Mathallen og har fokus på håndverksøl, samt stor lidenskap og kunnskap om det som skjenkes i glasset. Med 200–300 forskjellige øl til enhver tid, vil man alltid finne en god smaksopplevelse innenfor ølets verden, enten man har lyst på søtt, surt, bittert, kraftig eller elegant. På kjøkkenet finner du subrolls inspirert av USA.

Gamle Øltorget på Mathallen Vulkan, Maridalsveien 17

HÅND I HÅND: Hos Håndverkerstuene får du gjerne anbefalt ølvalg til hver matrett. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
HÅND I HÅND: Hos Håndverkerstuene får du gjerne anbefalt ølvalg til hver matrett. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Bergen:

Henrik øl & vinstove har eksistert lenge, men er fortsatt det beste ølstedet i Bergen, mener Arnesen. Her er det ekstremt bra utvalg av øl med 54 typer på fat.

– Dessuten er det et hyggelig sted å være, hvor de tar de vertskapet seriøst og slår gjerne av en prat med gjestene, forteller han.

Engen 10

Pingvinen er et upretensiøst og hyggelig sted å være til alle døgnets tider, ifølge Arnesen. I tillegg til bra utvalg av øl, serverer de norsk tradisjonsmat.

Vaskerelven 14

Una Bryggeri og kjøkken er et hus dedikert til smak og opplevelser. UNA betyr «i ett», som også er brewpubens filosofi og det gjenspeiles i menyer, der øl og mat går hånd i hånd. Her finner du 20 tappelinjer og 100 øl på flaske.

Bryggen 7

Trondheim:

Taps er en liten bryggeripub som brygger på bakrommet. Stedet drives av unge folk med dynamiske ideer på øl. Kult, friskt og gøy, beskriver ølsommelier Arnesen stedet.

Nedre Bakklandet 20D

Antikvariatet i byen har øl en sentral plassering, enten du skal hygge deg med gode venner, få med deg en konsert eller stand-up. Stedet har 12 øllinjer på tapp og i underkant av 80 ulike flaskeøl, der det finnes noe for enhver smak.

– Dagens rett er alltid godt mottatt. Antikvariatet tilbyr faste ølsmakinger med fokus på øl fra ulike land. Et sted hvor man trives, mener Ølakademiets ekspert.

Nedre Bakklandet 4

Trondhjem Mikrobryggeri er blant landets eldste mikrobryggerier og ble åpnet allerede i 1998. Alt øl som du får servert her er brygget på stedet - og dermed ferskt fra bryggeriets tanker.

Prinsensgate 39

Stavanger:

Cardinal er den ubestridte ener i pub-Norge med helt klart best og størst ølutvalg, ifølge Ølakademiet. Stedet har elektronisk meny via egen app, og har i dag 21 linjer på tapp og ca 550 ulike typer øl på flaske. Cardinal er av RateBeer kåret til Norges beste pub og en av verdens 21 beste ølbarer.

– Her finner du et fantastisk ølutvalg i to store etasjer med øl fra alle verdenshjørner. Staben holder høy kvalitet og ølanbefalingene lar seg ikke vente på. Lyst eller mørkt, fruktig eller bittert? Det finnes øl for en hver smak, forteller Persen.

– Cardinal har vært en legendarisk ølbar lenge før folk ble interessert i øl i Norge, istemmer ølsommelier Arnesen.

Skagen 21

ØST i Stavanger åpnet i fjor høst i de gamle lokalene til bryggerstuen på Txx Bryggeri, og er byens egen ølpub. I tillegg til 12 øl på tapp, har de også et stort utvalg av øl på flaske. Baren inviterer også til arrangementer som «tap takeover» med forskjellige bryggerier og temakvelder med mat som passer til øl eller mat med øl i.

Kvitsøygata 25

Kristiansand:

Gastropuben på Kick satser på mat og øl i kombinasjon. I matlagingen brukes hele «dyret» og tryller frem rustikke smaksrike retter, der øl ofte brukes i maten. Kick tilbyr en 3-retters meny med øl i og til alle retter som skiftes månedlig. Kick har byens største ølutvalg på fat med 30 linjer på tapp fra inn- og utland, samt 60-70 flasker i utvalget.

Dronningens gate 8

Christiansand brygghus er byens første mikrobryggeri med syv egenproduserte øl som alltid finnes på tapp, alle med særpreg og karakter. I tillegg har stedet cirka 50 ulike øl på flaske. Kjøkkenet er åpent med fokus på grill, med store smaker i rause porsjoner der øl i mat ofte går hand i hand.

Stedet arrangerer også faste ølsmakinger med eget produsert øl og omvisninger i bryggeriet.

Tollbodgata 9

SPRØTT: På flere av pubene er klassikeren fish & chips å finne på matmenyen - gjerne laget med øl. Klarer du ikke vente, kan du også lage det selv hjemme. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
SPRØTT: På flere av pubene er klassikeren fish & chips å finne på matmenyen - gjerne laget med øl. Klarer du ikke vente, kan du også lage det selv hjemme. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Bakgården både og er en pub i moderne stil med fokus på gode øl fra inn- og utland. Med 16 øl på tapp som utskiftes hver uke og godt flaskeutvalg (80 merker) finnes det noe for enhver smak. Husets ølkelnere bistår alle gjester med sine anbefalinger. Stedet serverer tradisjonell pubmat med blant annet hamburgere, fish & chips og husmannskost.

Tollbodgata 5

Patricks er en koselig irsk pub med hyggelig uteservering. Her er det godt utvalg på tapp med 20 linjer, der fokuset rundt surøl og IPA er stort, men også lokalt produsert øl. Patricks har eget husøl og det største flaskeutvalget i byen som i dag er på 180 merker. Spareribs, wings, fish & chips står også blant annet på menyen, og stedets signaturett er Pat’s Fatburger.

– På Patricks får du de gode ølanbefalningene fra svært kunnskapsrike ølkelnere, forteller Persen.

Markensgate 10

Tromsø:

Ølhallen i Tromsø har flest tappelinjer i Nord-Europa med hele 67 øllinjer på tapp, hvorav alle er norske. Her finner du kvalitet og håndverks øl tilpasset din smak. Ølhallen er og har alltid vært et sted for fiskere, fangstfolk, bønder og byfolk.

– Du har ikke vært i Tromsø før du har besøkt Ølhallen.

Storgata 4

Fant du ikke det du lette etter? For å få best oversikt anbefaler Persen å laste ned gode app-er som Ratebeer, Untappd eller BeerAdvocate.

Hva er dine beste tips til ølsteder i Norge? Del gjerne i kommentarfeltet!

Publisert: 14.08.2015 kl. 16:15
Oppdatert: 09.02.2023 kl. 09:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?