Brønnkarse: - Den sunneste grønnsaken som finnes

7. august 2015Aktuelt
FRISK FARGE: Brønnkarse er skarp og god i smaken, og veldig - veldig - sunn. Foto: Scanpix
FRISK FARGE: Brønnkarse er skarp og god i smaken, og veldig - veldig - sunn. Foto: Scanpix
Kari Mette Hole
Kari Mette Hole

Den smaker som karse og ruccola, men er desto sunnere.

Husker du de små, grønne spirene som grodde opp av vannet i bunnen av en avklippet melkekartong på barneskolen? Hils på karsens supersunne storebror; brønnkarsen.

På Stig Drageides veranda spirer friske, grønne blader. Veien til tallerkenen er kort. Hjemmedyrket brønnkarse er en av de fineste sommertingene kjøkkensjefen på Theatercaféen vet.

- Den smaker litt som ruccola, og er veldig spenstig og fin. Brønnkarse løfter en salat og er perfekt som garnityr til grillmat. Jeg bruker den sammen med alt jeg har på grillen, sier han.

Faktisk gjør seg så godt sammen med grillmaten at du ikke trenger noe annet, mener Drageide. Enkelt er det også.

- Jeg blander den bare med litt olivenolje og sitron. Hvis du vender inn tomat, mozzarella, salt og pepper, så har du en fin forrett.

Men de friske, grønne brønnkarsebladene er mer enn prikken over i-en i salater og dekor på middagsfatet. Drageide sier den også er ypperlig å lage suppe på.

- Du koker bare opp grønnsakskraft og lager en puré av brønnkarsen - så får du en knallgrønn suppe. Til den kan du for eksempel steke og ha oppi hummer eller krutonger, og en dæsj med rømme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD MATCH: Brønnkarse er grillmatens bestevenn. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
GOD MATCH: Brønnkarse er grillmatens bestevenn. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Brønnkarsen er kjent både som bladgrønnsak og urt, og er kanskje et ukjent blad på det jevne, norske hverdagskjøkken. Men blant supermat-entusiaster har den lenge vært en favoritt.

- Brønnkarse er den sunneste grønnsaken som fins. Den inneholder mer jern enn spinat og mer C-vitamin enn appelsiner, forteller Drageide.

Og ikke nok med det. Får du i deg 100 kalorier med brønnkarse har du faktisk dekket hele dagsbehovet ditt for kalsium, fiber og til sammen 17 viktige næringsstoffer som er godt for helsen vår og reduserer risikoen for hjertesykdommer og kreft.

Det gjør den til verdens sunneste, ifølge en studie utført av Jennifer di Noia ved William Paterson University i fjor. Studien konkluderte med en rangering av 41 frukter og grønnsaker, med brønnkarse som soleklar ener, og ble utført for amerikanske Center for Disease Control and Prevention.

Dermed er det ikke så dumt å hente frem gamle ferdigheter fra barneskolen. Brønnkarsen vokser fort og gjennom hele sommeren, med nye skudd daglig. Om du vil bli selvforsynt med brønnkarse, kan det vært lurt å starte med å så dem inne, for så å flytte dem ut i potter på verandaen eller plante dem i hagen, råder Drageide.

Gi spirene dine nok sol, vann og kjærlighet, og de vil forsyne deg med velsmakende og helsefremmende næring hele sommeren gjennom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Brønnkarse er den sunne storebroren til den mer velkjente karsen, som mange av oss nok har dyrket på barneskolen. Her dandert på reker og blomkålkrem. Foto: Paul Paiewonsky/VG
LEKKERT: Brønnkarse er den sunne storebroren til den mer velkjente karsen, som mange av oss nok har dyrket på barneskolen. Her dandert på reker og blomkålkrem. Foto: Paul Paiewonsky/VG

Visste du at ...

  • Brønnkarse er en krydder- urt som kan vokse seg mer enn 20 centimeter lang, og har en av de sterkest smakende bladene du finner. Den selges i potter eller avkuttet i pakker.
  • Det høye innholdet av betakaroten i brønnkarse gjør den til naturens egen vidunderkrem for huden. Spiser du litt brønnkarse hver dag vil du kunne få synlig finere hud, mindre rynker og mer energi.

Oppskrift:

Ricotta med jordbærkompott og brønnkarse

Ingredienser:

1 boks ricotta

½ rød chili i små terninger

50 gram sultana rosiner

5 gram finkuttet gressløk

40 gram tørket brødkumme

90 gram parmesan

salt og pepper

Bland alt sammen og form biter på 35 gram. Vend inn tørket brødkrumme og stek i klaret smør. Til jordbærkompotten koker du 50 gram honning med en halv vaniljestang og en kanelstang. Tilsett 500 gram jordbær, gi et raskt oppkok og trekk til siden. Legg jordbærkompott i en dyp tallerken med ricotta over. Vend brønnkarse med olivenolje og litt sitronsaft, og dandér dette på topp sammen med spiselige blomster.

En litt utradisjonell forrett - men veldig god!

Kilder: Frukt.no, Bramat.no, Bbcgoodfood.com, Dailymail.co.uk, Time.com, Center for Disease Control and Prevention

Hvordan bruker du brønnkarse? Del gjerne tips i kommentarfeltet.

Publisert: 07.08.2015 kl. 14:34
Oppdatert: 07.08.2015 kl. 15:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?