Fire gode paier du lett kan lage

PAIGODT: Pai kan være både søtt og salt - det er perfekt middagsmat til et større selskap, og ypperlig som dessert. Foto: Sara Johannessen/VG.
PAIGODT: Pai kan være både søtt og salt - det er perfekt middagsmat til et større selskap, og ypperlig som dessert. Foto: Sara Johannessen/VG.
Lise Finckenhagen

Det finnes ingen grenser for hva som kan skjule seg under et gyllent dekke.

Jeg tror neppe du blir skuffet hvis det åpenbarer seg en fyldig kjøtt – og ølgryte når du kakker deg gjennom overflaten. En kombinasjon jeg i utgangspunktet hadde trodd far i huset ville elske, og det gjorde han, men også barna syntes det var kjempegodt (alkoholen har kokt bort for lengst altså).

De små kylling-paiene har fått en liten asiatisk touch i form av frisk ingefær og noen dråper sesamolje. Har du ikke små gryter vil små ildfaste former gjøre samme nytten når du skal lage porsjonspaier, eller så lager du enkelt og greit en større variant her også. Smaken blir uansett den samme, men det er jo veldig koselig med små paier.

Når det gjelder deigen og den søte spesielt, synes jeg resultatet blir best, flakete og sprøtt, hvis deigen lages for hånd. Pass på at alle ingrediensene er kalde, skjær smøret i små terninger og gni hver smørbit raskt, ømt og omsorgsfullt inn i melet med fingertuppene. Tilsett resten av ingrediensene og klem eller kna deigen kjapt sammen før du pakker den godt inn i plastfilm, og lar deigen hvile en times tid eller mer i kjøleskapet.

Da har du god tid til å lage et friskt bringebærfyll med vanilje, eller en heftig og svært tilfredsstillende blanding av salt karamellsaus, pekan og valnøtter.

Det kan altså skjule seg mye godt under et sprøtt lokk.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?