Seks smarte grilltriks du bør prøve

GRILLTID: Ekstra saftig burger får du ved hjelp av en isbit. Se alle grilltriksene under. Foto: NTB Scanpix
GRILLTID: Ekstra saftig burger får du ved hjelp av en isbit. Se alle grilltriksene under. Foto: NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Isbiter er ikke bare avkjølende i varmen, de kan også bidra til saftig burger på grillen. Her er triksene som hjelper deg i grillsesongen.

Grillsesongen er i gang, og det meste kan faktisk legges på grillen – alt fra sunne hverdagsretter til søte desserter.

Du trenger heller ikke å være en grillmester for å få imponerende og godt resultat. Vi har funnet frem seks triks som gjør grillingen enklere eller rett og slett bedre:

Foto: Godt.no
Foto: Godt.no

Har du ikke børste til å rengjøre grillen? En bit aluminiumsfolie rullet sammen som en ball gjør samme susen. Faktisk bør du rengjøre grillristene mens de fortsatt er litt varme: Bruk en grillklype, ta fatt i folieballen og skrubb i vei.

Et annet tips er å bruke en halv løk å rengjøre grillen med mens den er varm.

Foto: Godt.no
Foto: Godt.no

Den største utfordringen når du skal grille fisk er ofte at den fester seg i grillen. Skal du grille hel fisk eller sarte fisketyper, som for eksempel torsk, er et kjent triks å bruke folie. Men du kan også legge fisken over en seng med sitronskiver. Dette gir ikke bare nydelig smak, men du får nyte hele fisken i stedet for å skrape fisk av grillristen.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

En annen måte å unngå at maten fester seg i grillen, er å pensle med olje før det legges på. Her kan du dessuten slå deg løs og tilsette forskjellige smaker i oljen: Sitron og chili er for eksempel nydelig til fisk eller prøv hvitløksolje for den ekstra piff.

Foto: Eivind Griffith Brænde
Foto: Eivind Griffith Brænde

En helstekt kylling kan fort bli tørr, men med denne grillmetoden er du sikret supersaftig og smakfullt kjøtt hver gang. Ifølge grillkokk Lars Laurentius Paulsen er resultatet så mørt at du kan rive det fra hverandre uten særlig anstrengelse.

Vanskelig er det heller ikke, du trenger kun en halvfull boks med sider eller øl, en hel kylling og en varm grill. Etter du har fjernet nakken og vasket kyllingen innvendig, trer du kyllingens hulrom over boksen. Plasser en sitronbit i toppen for å beholde dampen fra øl- eller siderboksen. La den grill i cirka 1,5 time - avhengig av størrelse. Hele prosessen steg for steg finner du her.

Foto: Jon Krog Pedersen
Foto: Jon Krog Pedersen

Det er ikke alltid du trenger marinader eller krydder. Faktisk så kommer du langt med noen kvaster timian eller rosmarin. Disse robuste urtene kan brukes som en kost dyppet i olje eller smeltet smør som pensles på den varme grillmaten. Resultatet er masse smak og herlig lukt.

Er du tom for grillspyd kan du også bruke lange rosmarinkvaster som spyd. Både dekorativt og smakfullt!

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Hjemmelaget hamburger på grillen går aldri av moten, men det kjedeligste er tørre og overstekte burgere. Det er lurt å ikke jobbe for mye med kjøttdeigen både før og når du skal forme burgere for å unngå at de blir harde. Og for at burgerne ikke skal «krympe» sammen og vokse i høyden under grillingen, kan du trykke i midten av kjøttet med to fingre eller tommelen rett før burgeren legges på grillen. I samme slengen legger du en isbit i gropen. Dette gjør at hamburgeren blir ekstra saftig, ifølge den amerikanske «MasterChef»-dommeren Graham Elliot.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?