Ukens matblogg: Fiskegrateng uten gluten og melk
Nydelig smak og mye sunn fisk, her er fiskegratengen alle kan like.
– Denne fiskegratengen er en ganske ny oppskrift for meg, og den ble vellykket på første forsøk, sier ukens matblogger Linda Marie Stuhaug til Godt.no.
– Jeg fulgte prinsippene for å lage en god fiskegrateng fra da jeg gikk på kokkelinjen på videregående, så improviserte jeg og lagde en egen vri med kikerter og erstatninger for melk og griljermel, sier hun.
– Fiskegratengen har et høyt innhold av fisk i motsetning til de man finner i frysedisken, og det tar smaken til nye høyder. Med kikerter i stede for pasta blir det en spennende kombinasjon og konsistens, forteller Linda Marie.
– Pass på at sausen ikke koker etter at eggeplommene er tilsatt. Eggehviten må også være så stivpisket at du kan snu bollen opp ned uten at den renner ut, sier hun.
– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på fiskegratengen, og mange er glade siden den kan spises av dem som ikke tåler gluten og melk, sier Linda Marie.
Les bloggen til Linda Marie her, og følg henne Facebook og Instagram også.
Ingredienser for 4 personer
- 4 dl valgfri melk (havre, soya, ris-melk)
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts malt muskatnøtt
- 2 ss maisenna
- 800 g fisk, gjerne forskjellige typer
- 200–300 g kikerter
- 2 egg
- 4 ss grovmalt havregryn
- 4 ss næringsgjær*
* Næringsgjær er en melkefri erstatning for parmesan, og kan kjøpes i en helsekostbutikk. Bruk gjerne parmesan om du ikke trenger å ha gratengen uten melk.
Slik gjør du
Linda Marie bruker omtrent 20 minutter til forberedelser, og deretter 40 minutter i ovnen.
Start med å la fisken trekke og legg den til side når den er ferdig. Du kan bruke alle typer hvit og rød fisk, enten alene eller i kombinasjon. Del opp i mindre biter.
Kok opp melk med malt muskatnøtt, salt og pepper. Rør maisenna ut i 2–3 ss kaldt vann og tilsett ved å helle en tynn stråle i melkeblandingen mens den koker. Juster mengden så du får en fyldig, hvit saus. Skill eggene og rør inn kun eggeplommene, sausen må ikke koke nå. Smak til med meir krydder hvis det trengs.
Rør inn den ferdigtrekte fisken i sausen, deretter avrente kikerter. Ha blandingen over i en bolle.
Pisk eggehviten stiv med en miksmaster og vend den forsiktig inn i blandinga. Ha over i en smurt form etter ønske. Stek på 180 grader, nederste rille i 40 minutter. Etter halve tiden strør du over havregryn og næringsgjær (eller parmesan).
Server med kokte gulrøtter og litt grønt.
Tips:
Om du vil ha en mer klassisk fiskegrateng kan du bruke vanlig melk, bytte havregryn med griljermel, kikerter med pasta og næringsgjær med parmesan, men da blir den naturligvis ikke uten gluten og melk.
Publisert: 04.09.2014 kl. 09:10
Oppdatert: 04.09.2014 kl. 14:39
Lag deg en gratis konto