Tre enkle retter med sesongens grønnsaker

25. august 2017Aktuelt
GRØNNSAKSFEST: Lag deilige måltider til venner eller familie med sesongens beste grønnsaker. Foto: Christian Brun
GRØNNSAKSFEST: Lag deilige måltider til venner eller familie med sesongens beste grønnsaker. Foto: Christian Brun
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Fristende grønnsaker er en av sensommerens store gleder. Ferske, struttende og spenstige.

Mulig jeg er litt rar, men er det ikke utrolig koselig med grønnsaker i bunt? Ikke bare ser de flotte ut, men det er også nå mange av grønnsakene er på topp smaksmessig i tillegg til å være på bunn prismessig. Begge deler gode argumenter for å forsyne seg grådig av markens grøde.

Supper er alltid populært, og grønnsaksuppe intet unntak. Det er knallgodt med «klar» grønnsakssuppe, men denne gangen har jeg laget en tomatisert utgave, proppfull av grønnsaker selvsagt. Har du noe daggammelt brød liggende er det et perfekt utgangspunkt for gode hjemmelagde krutonger - mye bedre enn butikk-kjøpte. Hvis du også drysser litt revet parmesan over suppen ved servering får den plutselig noe italiensk over seg (og lar du litt pasta få koke med i suppen er du ikke så langt unna Minestrone).

Hel, gratinert blomkål synes jeg er en helt latterlig god rett. Litt gammeldags muligens, men det er da virkelig en grunn til at klassikere holder seg like populære år etter år. Den tjukke og fyldige ostesausen har fått en mild grønntone fra basilikumpesto. En bitteliten tvist der, altså, som for øvrig fungerte veldig bra. Sprøstekt bacon eller spekeskinke er nesten et «must» som ekstra topping, gjerne i kombinasjon med ristede hasselnøtter og en klype trendy chiliflakes.

Bakte rotfrukter har jeg laget utallige ganger. Jeg elsker hvordan grønnsakene forandrer karakter fullstendig under ovnsbakingen og hvordan den naturlige sødmen tydelig kommer frem. Er du klar for å ta det hele et steg videre skal du prøve deg på en opp-ned rotfruktterte. Saftige grønnsaker glasert med honning og sitron, på en bunn av sprø butterdeig og med et tynt lag kremost imellom! Høres ikke det gøy ut? Første gangen jeg lagde denne terten ble jeg nærmest euforisk i det jeg dro av bakepapiret og en åpenbaring av glinsende fargerike grønnsakene strålte mot meg. Hadde det ikke vært for at jeg har både løk og hvitløk sammen med grønnsakene kunne den blitt servert som en superspennende hipster-dessert. Noe jeg har tenkt til å teste ut …

Med eller uten fetaost på toppen har denne opp-ned terten potensiale til å bli en av sensommerens aller beste terter.

Publisert: 25.08.2017 kl. 15:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?