Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Gaute Schartau Berrefjord

NORSK I DANMARK: Den unge Noma-kokken har vokst opp i Bærum, men har jobbet på Noma i flere år. Foto: Noma
NORSK I DANMARK: Den unge Noma-kokken har vokst opp i Bærum, men har jobbet på Noma i flere år. Foto: Noma

Til tross for at han jobber på verdenskjente Noma, setter Gaute Berrefjord (23) stor pris på Haribo-bjørner og pistasj-is.


I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet slottskokk Eline Gulbrandsen og Årets kokk Christian André Pettersen. Denne gangen har vi snakket med Gaute Schartau Berrefjord som er eneste norske kokk på Noma i København.

– Hva er din frokostfavoritt?

– Det viktigste er kaffe - presskanne med melk. Utenom det spiser jeg gjerne en brødskive med bare smør, eller müsli. Det er enkelt og greit. Men kaffe er det viktigste.

– Hva spiser du helst til middag?

– Som regel spiser jeg middag på jobb, og da er det ofte noe enkelt - og gjerne noe grønt. Eventuelt en suppe. Suppe er alltid fantastisk, og særlig med en brødskive med smør ved siden av.

– Har du en favorittdessert?

– Iskrem - pistasj er best.

– Hva er ditt favorittgodteri?

– De små bjørnene fra Haribo. Haribo-bjørner er konge.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Noe man kan dele med flere personer over en samtale. Det beste jeg vet er når folk lager noe fra sine egne kulturer, og de lager noe du aldri har smakt før - kanskje noe besteforeldrene deres har lært dem å lage. Det er alltid godt.

– Hva liker du aller best å servere til andre?

– Det må kanskje være mjød, altså honningvin. Det er noe jeg synes er gøy å lage, og så er det kanskje noe mange ikke har smakt før. Det er godt, morsomt og noe jeg har brukt mye av min tid på.

– Hva er din favorittingrediens?

– Sopp, både fordi det har en fantastisk smak i seg selv, men også fordi det er så mange måter å bruke sopp på: Stekt, kokt, som hovedingrediens ... Sopp er alltid godt. Men hvis jeg ikke skulle svart det, måtte det ha blitt smør.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Smør og melk. Det er det viktigste. Hvis jeg ikke får en kopp god kaffe om morgenen er alt ødelagt uansett.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Skje!

– Hvilket redskap trenger man ikke?

– Gaffel. Gaffel er absolutt ikke nødvendig på kjøkkenet. Og jeg er heller ikke fan av store kjøkkenmaskiner.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Bestemors kjøttkaker eller farfars hjemmelagde vaniljeis.

– Hvor vil du helst reise?

– Latin-Amerika, og da gjerne Argentina, Cuba eller Colombia. Dit vil jeg reise både for maten, kulturen - og selvsagt varmen. Det hadde vært fantastisk.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Det kommer an på. Hvis jeg er hjemme hører jeg ofte på rolig musikk. Men på jobb når ting må skje, går det mye i techno. Ellers er Kraftwerk alltid en klassiker.

– Hva spiser du når du er alene hjemme?

– Som regel noe kjapt, som frukt eller nøtter.

– Hva spiser du aldri?

– Kanskje store kjøttsteiker. Det kommer jeg meg ikke gjennom.

– Hvor og hva går du helst ut og spiser?

Akkurat nå i København er det relativt mye bra å velge mellom. Men alle avslappede steder hvor man kan spise noen kjappe retter og ta noe gode glass vin i godt selskap. Øverst troner kanskje Manfreds.

------------------------------------------------

FAKTA

Født: I august 1994

Fra: Født i Trondheim, vokst opp i Bærum

Bor i: København

Sivilstatus: Kjæreste

Jobb: Kokk på Noma

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?