Til hovedinnhold

Ingefær er Asias eldste supermat

20. april 2015Aktuelt
REGGEA-FÆR: Selv om planten opprinnelig kommer fra Sør-Asia, er det i dag Jamaica som er verdens største produsent av tørket ingefær. Foto: NTB Scanpix.
REGGEA-FÆR: Selv om planten opprinnelig kommer fra Sør-Asia, er det i dag Jamaica som er verdens største produsent av tørket ingefær. Foto: NTB Scanpix.
Håkon F. Høydal
Håkon F. Høydal

Det viktigste og beste du kan ha i kjøleskapet, mener blogger Nussara Guldberg.

Med en mor fra Thailand, slipper ikke matblogger Nussara Guldberg (30) unna ingefæren.

- Mamma har ingefær i alt: supper, wok, te, desserter. Hun tror at all mat med ingefær er medisinmat. Det er den tradisjonelle versjonen av supermat, sier Guldberg.

- Og det stemmer at ingefær har helsemessige effekter. Hvis jeg kjenner at forkjølelse er på vei, river jeg ingefær, har det i varmt vann med en teskje honning og en sitronskive. Det lindrer og kvikker opp.

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Da hun begynte med matbloggen «Just another foodstory» for noen år siden, var det som en slags videreføring av morens intense interesse for mat. Guldberg hadde likevel aldri sett for seg at det skulle bli en heltidsbeskjeftigelse.

- Det første året gikk det en eller to måneder mellom hver gang jeg skrev. Det siste halvåret har det tatt helt av, sier hun. Nå er hun bidragsyter til oppskrifter på Vektklubb, og lager oppskrifter på sunne alternativer til middager, desserter og kaker.

- Jeg bruker for eksempel grovere mel, nøtter og tørket frukt. Det gir kakene fiber, protein og sunnere fett, dessuten inneholder tørket frukt både vitaminer og naturlig sukker, sier hun og ler.

- Hvis jeg sier til samboeren min at jeg har laget en sunn variant av en kake eller dessert, vil han ikke spise det. Men sier jeg ingenting, synes han det er kjempegodt.

Nest etter pepper er ingefær kanskje en av de mest utbredte krydderplantene i verden. Helt siden oldtiden har rotstokken blitt brukt både som medisin og mattilsetning. Allerede ved Jesu tid skrev den greske legen Dioskorides i verket «De materia medica» at ingefær hadde en bra effekt på fordøyelsen. Den er populær som kvalmestillende middel, spesielt hos gravide. I 2005 konkluderte en test med 675 gravide, at det stemte.

Ingefær kan også ha en viss dempende effekt på betennelser. En artikkel publisert i Life Science i 2003 antydet at det kunne komme av en gruppe stoffer som kaller gingeroler, som blant annet hindrer produksjonen av nitrogenoksid, som i kroppen omdannes til frie radikaler.

Nussaras oppskrift på kyllingwok er fra studiedagene i Trondheim, da hun flyttet for seg selv for første gang og trengte noe som var kjapt, billig og deilig. Og ikke minst sunt.

- Ingefæren må være fersk, sier Guldberg. Hun råder deg til å se nøye på den i butikken.

- Den skal ikke være myk, men fast og uten rynker. Kjøttet skal være lyst og fint, og ikke grånende. Det er i så fall et tegn på at ingefæren begynner å tørke inn.

Woken inneholder selvsagt ingefær.

- Ingefæren er opprinnelig fra Kina, men jeg tror ikke det går an å tenke seg thaimat uten ingefær. Å ikke ha ingefær i kjøleskapet er som ikke å ha hvitløk eller smør.

Og vil du ha dessert etter woken? Lag fruktsalat med litt strimlet ingefær.

Løp og spis, nå!

Mamma Guldbergs kyllingwok

500 g kyllingfileter, strimler

4 hvitløksfedd, finhakkede

2 ss ingefær, finhakket

1/2 stk. chili, finhakket

1/2 ss brunt sukker eller honning

1/2 ts pepper, kvernet

2-3 ss olje

Marinade:

4 ss soyasaus

2 ss søt soyasaus eller kecap manis

Til pynt:

1-2 ss koriander, hakket

1 ss ingefær, finstrimlet

SNADDERMAT: Tilsett gjerne også litt grønnsaker i kyllingwoken - som vårløk, squash og sukkererter. Foto: Sara Johannessen/VG
SNADDERMAT: Tilsett gjerne også litt grønnsaker i kyllingwoken - som vårløk, squash og sukkererter. Foto: Sara Johannessen/VG

Ha kyllingfiletene i en bolle, tilsett soyasausene og mariner i 10-20 minutter. Fres hvitløk, ingefær og chili i olje på over middels sterk varme, til hvitløken får en gylden farge. Ha i kyllingstrimler og fres videre under omrøring til kjøttet er nesten gjennomstekt, og tilsett brunt sukker eller honning. Rør godt og fres videre til kjøttet er ferdig. Dryss over med frisk koriander og strimlede fersk ingefær, og server med nykokt jasminris.

Publisert: 20.04.2015 kl. 08:37
Oppdatert: 04.11.2016 kl. 08:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?